Konopné semínko + recepty z konopného semínka

Pro většinu z nás je konopné semínko ještě stále poměrně nezvyklou surovinou v kuchyni. To je ale škoda, protože obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, díky kterým jej bez výčitek můžeme zařadit mezi superpotraviny. Kromě toho pokrmům dodá šmrnc jeho jemná oříšková chuť, díky které s přehledem zastoupí muškátový oříšek. Co vlastně tato semínka obsahují, proč bychom je měli jíst a do jakých receptů se hodí?

Proč a jak jíst konopné semínko?

Konopná semínka konzumujeme stejně jako všechna jiná. Můžeme je podávat bez tepelné úpravy, například jako součást salátů, ale i v polévkách či dezertech. Výborně se hodí do pomazánek, do oříškového pesta, či snídaňových ovesných kaší a jogurtů. Co se týče samotné konzumace, stejně jako u jiných semen, je i u toho konopného důležité, aby byla slupka před pozřením narušená a tělo tak mohlo vstřebat všechny živiny. U konopného semena je to poměrně jednoduché, prodává se totiž většinou loupané, takže si nemusíme dělat starosti s mletím, drcením a podobně.

Máme-li konopné semínko neloupané, měli bychom ho před konzumací namočit. Neloupaná semena se ve většině případů používají například k výrobě rostlinných mlék. Další variantou jejich využití jsou živinami nabité klíčky – semínka se slupkou jednoduše necháme naklíčit. Důležité je pravidelné proplachování, aby se do nich během tohoto procesu nepustila plíseň. Klíčky obsahují obrovské množství látek, které vaše tělo ocení a naplno využije. Hodí se například do salátů nebo pomazánek.

Co konopné semínko obsahuje

Již výše jsme si řekli, že je konopné semínko velmi zdravé a obsahuje množství živin, což je však velmi obecné tvrzení, proto si řekneme, co za živiny v něm tedy najdeme. Asi nejdůležitější je obrovský podíl omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin. To je důležité zejména pro lidi, kteří z jakýchkoliv důvodů nekonzumují mořské ryby. Dávka nenasycených mastných kyselin v konopných semenech při jejich pravidelné konzumaci pokryje potřebu lidského těla, co se těchto kyselin týče.

Dále semena obsahují řadu vitamínů. Najdeme zde například vitamíny B1 a B2, ale také velké množství vitamínu E. Z důležitých minerálů je zastoupen hlavně hořčík, draslík, železo a zinek. Konopná semínka se vyznačují také vysokým podílem vlákniny; ve třech polévkových lžících (což by měla být ideální dávka pro osobu denně) najdeme až 1,2 gramu vlákniny.

Důležité je zmínit i obsah bílkovin. Konopná semena jich totiž obsahují hodně – ve 30 gramech semínek najdeme až 10 gramů velmi dobře stravitelných rostlinných proteinů, což z nich dělá ideální potravinu pro vegetariány a vegany. Obsahem bílkovin se vyrovnají například sóji, která však nemá tolik dalších benefitů jako konopí.

Pozitivní účinky konopného semínka

Kožní problémy a akné

Díky vysokému obsahu lecitinu je pravidelná konzumace konopného semínka vhodná pro lidi trpící akné, lupénkou či jiným ekzematickým onemocněním. Za zdravou pokožkou však nestojí pouze lecitin, ale také množství nenasycených mastných kyselin, které zlepšují obranyschopnost a pomáhají tedy tělu bojovat se zánětlivými procesy.

TIP: Jak na akné?

PMS a klimakterium

V této souvislosti bylo provedeno hned několik studií, které kladné působení na tyto ženské problémy potvrdily. Konopná semena totiž obsahují kyselinu gama-linolenovou, která se v těle „mění“ na hormon prostaglandin, jenž pomáhá snižovat hladinu prolaktinu a snižuje jeho účinky. Právě prolaktin je spojován s nepříjemnostmi spojenými s premenstruačním syndromem i menopauzou u žen. Díky konzumaci tedy dochází k jakési regulaci hormonální nerovnováhy.

Kardiovaskulární onemocnění

Kyselina gama-linolenová a omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny pomáhají také předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Konopná semena však obsahují také látku, který se nazývá arginin. Ten pomáhá rozšiřovat cévy, a tím tak předcházet vzniku infarktu či mrtvice. Arginin je velmi často využívaný také sportovci, protože díky němu dochází k dostatečnému prokrvení svalů. No a v neposlední řadě se jedná o velice cennou látku v řešení problémů s potencí – pravidelná konzumace konopného semene pomáhá mužům se zlepšením sexuálního života.

Recepty z konopného semínka

1. Ovocné smoothie s konopným semínkem

Připravit si ovocné smoothie s konopným semínkem zvládne i ten nejhorší kuchař! Budeme k tomu potřebovat pouze oblíbené ovoce, pořádnou lžíci semínek (je jedno, zda budou se slupkou či bez) a mixér na smoothie. Ovoce očistíme, nakrájíme a dáme do mixéru, přisypeme semínka, přidáme trochu vody a mixujeme v hladký nápoj. Použít můžeme například kombinaci manga, banánu a pomeranče. Výborně chutnají také lesní plody jako jsou jahody, maliny a borůvky, které „osladíme“ trochou banánu.

2. Pesto s konopným semínkem na těstoviny

Pro přípravu pesta na těstoviny s konopným semínkem budeme potřebovat dvě hrsti čerstvých bazalkových listů, půl hrnku konopných semínek, dva stroužky česneku, půl hrnku strouhaného parmazánu a 3 lžíce konopného oleje. Bazalkové listy si omyjeme a nasekáme nadrobno. Poté je zakápneme konopným olejem, přidáme zbytek ingrediencí a umixujeme jemné pesto. To můžeme ihned podávat, nebo skladovat v uzavřené sklenici v lednici po dobu jednoho týdne.

3. Datlové sušenky s konopím

Tyto sušenky se nepečou a hotové jsou doslova za chvilku. Potřebovat budeme datlovou pastu nebo namočené sušené datle, dvě lžíce agávového sirupu, 100 gramů kokosového oleje, lžičku vanilkového extraktu, lžíci holandského kakaa a semínka dle chuti – samozřejmě konopná, dále můžete použít například chia, goji, slunečnici, ale i různé nasekané oříšky, mletý kokos či jemné ovesné vločky.

TIP: RECENZE: Datlová pasta Zdraví z Afriky

Všechny ingredience smícháme, dáme do mixéru a rozmixujeme v hladkou hmotu. Z té následně tvarujeme sušenky, které ukládáme například na plech s pečicím papírem. Poté je přemístíme alespoň na hodinu do lednice a následně můžeme servírovat.

4. Mléko z konopného semínka

Rostlinná mléka jsou oblíbená nejen u veganů a vegetariánů. Vzhledem ke „stavu“ kravského trvanlivého mléka, které zakoupíte v obchodě a neobsahuje téměř žádné důležité živiny, jsou rostlinné varianty dobrou alternativou. Lze je připravit z různých druhů ořechů a semen, tedy i z těch konopných. A jak na to?

Potřebovat budeme pouze 200 gramů konopného semene, 4 velké sladké sušené datle a lžičku vanilkového extraktu nebo lusk vanilky pravé. Všechny ingredience vložíme do mixéru a společně s přibližně 350 mililitry studené (ideálně převařené) vody rozmixujeme. Následně přecedíme přes síto, a poté ještě přes plátýnko. V lednici ve skleněné lahvi vydrží mléko až týden.

5. Pomazánka s konopnými klíčky

Konopné klíčky můžeme vlastně přidat do jakékoliv oblíbené pomazánky, nebo jimi namazaný chleba jen posypat. Výborná je například tvarohová pomazánka, kterou připravíme z jednoho balení měkkého tvarohu, čtyř polévkových lžic zakysané smetany, hrsti konopných klíčků, hrsti nasekané jarní cibulky nebo pažitky a hrsti mungo výhonků. Pomazánku po smíchání ještě dochutíme solí či pepřem a mažeme na čerstvé pečivo.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram