Nejlepší vesty na běhání a jak ji vybrat

Pokud vás lákají delší běhy, nebo už je běháte, určitě už jste přemýšleli nad tím, jak vyřešit typické problémy, se kterými se potýká většina běžců. Pravda, častých problémů běžců by se dala najít celá řada, tentokrát se však zaměříme na dva z nich – kam dát klíče od domu, telefon a další nezbytnosti a kde nosit při běhu pití, případně malou svačinu.

Při krátkém, třeba půlhodinovém běhu si vystačíte s malou běžeckou ledvinkou, ale pokud plánujete běžet dvě nebo tři hodiny, bez pití to může být opravdu náročné. V horkém letním dni se může stát i pouhá hodina bez možnosti se při běhu napít utrpením. Naštěstí existuje řešení v podobě běžeckých vest a batohů, ve kterých lze pití i několik nezbytností vcelku pohodlně vzít s sebou.

Naše tipy na nejlepší vesty na běhání

Běžecká vesta Evadict zaujme příznivou pořizovací cenou a velmi nízkou hmotností. Nabízí 2 náprsní kapsy na láhve a další 2 boční kapsy a 2 kapsy na zádech. Na těle dobře drží díky třem nastavitelným popruhům.

Běžecká vesta Salomon ADV Skin 5 Set při běhu nabízí vysoký komfort – je vyrobena z elastické a prodyšné síťoviny pro dobrý odvod potu a o pevné upnutí na těle se stará pružné lanko na hrudníku. Do kapsy na zádech se vejde hydrovak o objemu až 1,5 litru a postranní gumičky umožňují upevnění trekových holí. K vestě jsou dodávány dvě lahve (softflask) o objemu 500 mililitrů.

Prodyšná běžecká vesta La Sportiva Racer využívá v maximální možné míře síťovinu pro vysokou prodyšnost. Na vestě najdete celkem 7 kapes včetně kapsy na hydrovak a nechybí poutka na uchycení trekových holí. Upevnění vesty na těle je zajištěno pomocí pružného lanka na hrudníku.

Jak vybrat běžeckou vestu

Na začátku výběru si nejprve musíte ujasnit, zda je vesta opravdu to pravé a zda by nebyl lepší běžecký batoh. Poté přichází na řadu výběr vesty podle hydratačního systému a rozmístění a velikosti kapes, aby vyhovovala vašim potřebám. Velmi důležité je dále to, jak vám bude sedět – musíte se v ní totiž cítit pohodlně.

Vesta, nebo batoh?

To, zda zvolit raději vestu, nebo batoh se odvíjí od toho, kolik věcí s sebou plánujete nosit. Rozhodně si dobře rozmyslete, co je opravdu nutné mít u sebe a co můžete nechávat doma. Při běhu je totiž znát každý gram zátěže navíc, zejména pokud se jedná o věci, které na sobě máte navěšené a mají tak tendenci poskakovat, protože to dokáže během dlouhého běhu začít rozčilovat nejednoho běžce.

Téměř vždy u sebe musíte mít klíče, doklady a telefon, který se u sebe hodí mít už kvůli bezpečnosti. Při dlouhých bězích se pravděpodobně neobejdete ani bez pití, což je ostatně hlavní důvod, proč si běžci vestu nebo batoh na běh pořizují. Vhod může přijít drobná svačina, například nějaká tyčinka. Tyto věci by se měly vejít do všech možných vest i batohů. Hodit se dále mohou rukavice, čepice, čelovka nebo malá lékárnička, což jsou také poměrně skladné věci, ale všechno najednou se do jedné vesty již vejít nemusí. Chleba se láme především v otázce uložení oblečení – do většiny vest se v lepším případě vejde běžecká větrovka, která má po složení téměř zanedbatelné rozměry, ale jen trochu silnější mikina nebo bunda už je příliš.

Sportovní batoh bývá v tomto ohledu více praktický, samozřejmě však záleží na objemu konkrétního batohu nebo vesty. V případě, že plánujete běhat s nějakým kusem oblečení na zádech častěji, bude lepší volbou spíše batoh s objemem alespoň 10 litrů. Běžecké vesty a malé batohy mají objem obvykle kolem 5 litrů, ale jak batohy, tak dokonce vesty jsou k dostání ve větším provedení. Třeba na oblíbené běhání do práce, kdy budete potřebovat s sebou sbalit věci na převlečení, je samozřejmě nutné si pořídit ještě větší batoh, zhruba s objemem 15–20 litrů.

Vestu lze považovat za takové minimalistické řešení, ideální hlavně na běh, při kterém nepotřebujete nic jiného než pití a zmíněné nezbytnosti. Při těchto podmínkách vesta nabízí nejvyšší možný komfort.

Kam s pitím – kapsy na lahve, nebo dokonce hydrovak

Standardem pro přenos pití jsou u běžeckých vest přední kapsy umístěné na ramenních popruzích vesty, kam lze uložit měkké lahve – běžně se setkáte s označením softflask. Jedná se v podstatě o odolné, zpravidla silikonové pytlíky s uzávěrem a náustkem, které zmenšují svůj objem v závislosti na množství pití, které v nich zbývá. Výhodou je jejich skladnost oproti klasickým plastovým lahvím, nízká hmotnost a to, že voda v těchto lahvích nešplouchá, takže váš běh nedoprovází žádné nepříjemné zvuky. Nejčastěji jsou k dostání softflasky s objemem 250 mililitrů nebo 500 mililitrů a do vest se často vejdou dvě, můžete mít tedy k dispozici až 1 litr vody.

Některé vesty na běh navíc umožňují ještě uložení hydrovaku do hlavní kapsy na zádech, což zajistí pohodlné pití za běhu přes hadičku, jejíž konec je opět opatřen náustkem. Objem hydrovaku musí odpovídat velikosti vesty, ne každý se do ní totiž vejde. Do vest, pokud mají kapsu na hydrovak, obvykle dostanete pouze menší hydrovak s objemem 1 litr, možná až 1,5 litru. Na to je třeba myslet v případě, že ho budete chtít a vesta s kapsou na hydrovak nebude dodávána rovnou s ním, což je celkem obvyklé.

Tip: Hydrovak je dobré pravidelně, ideálně po každém použití čistit, aby se v něm netvořila plíseň. S čištěním hydrovaku vám pomůže speciální čisticí sada obsahující vše potřebné – štětky na pořádné vymytí hydrovaku včetně malé štětky na drátu pro vyčištění hadičky vedoucí z něj a také ramínko udržující hydrovak rozevřený pro jeho dokonalé vyschnutí.

Kapsy na věci

Kromě kapes na lahve s vodou mají vesty i další, různě umístěné kapsy. Je na vás, zda dáte přednost většímu počtu menších kapes, nebo naopak spíše využijete jednu, dvě větší a ty malé, do kterých se vejde třeba jen energetický gel nebo jiná podobná maličkost, tolik nevyužijete.

Praktickou vychytávkou, která může být velmi užitečná především pro zdatnější běžce při ultratrailových bězích, jsou poutka, případně jiný systém na uchycení trekových holí.

Komfort při nošení

Při běhu určitě nechcete, aby vaši pozornost od výkonu a sledování okolí odvádělo nepohodlné běžecké vybavení. Vesta vám proto musí dobře sedět, a to nejen při statickém zkoušení, ale pochopitelně i při pohybu. K tomu, aby vám na těle, zvlášť když v ní budete mít plný hydrovak či lahve s vodou, neposkakovala, výrazně přispívají popruhy, případně lanko vedoucí přes hrudník. Důležitý je také celkový střih vesty v čele s tvarem a umístěním hlavních ramenních popruhů.

Při zkoušení vesty si všechny nastavitelné popruhy nejdříve pečlivě upravte tak, aby vám vesta na těle seděla poměrně těsně. Nikde vás však nesmí příliš tlačit či škrtit. Poté můžete vyzkoušet, jak je vesta pohodlná při pohybu, zejména při běhu, protože jinému druhu pohybu, snad ještě kromě chůze, se s nasazenou vestou věnovat nebudete. Logicky ji na těle ucítíte, a tak vám bude připadat, že vás vesta trochu omezuje, ale nesmí to být nepříjemné a především vás nesmí nikde dřít. Problémové jsou v tomto ohledu nejčastěji právě upevňovací popruhy.

Tip: Ženy by měly vybírat spíše mezi dámskými modely běžeckých vest, které mají jiný střih v oblasti prsou a berou ohled na odlišnou šířku ramen.

Významnou roli hraje z hlediska komfortu rovněž prodyšnost vesty. Z toho důvodu se zaměřte na to, aby vesta byla vyrobena z prodyšného materiálu a v dostatečné míře se na ní objevovala kvalitní síťovina podporující maximální možnou prodyšnost. Oceníte to hlavně v létě.

Bezpečnostní výbava běžecké vesty

Při běhání se rozhodně vyplatí nepodceňovat bezpečnost, protože jde o sport, u kterého přirozeně hrozí riziko zranění. Pokud se vydáváte běhat také v noci nebo za jinak zhoršených podmínek viditelnosti, velmi užitečné jsou reflexní prvky. Běžecká vesta může být vybavena také nouzovou píšťalkou integrovanou v kapse na ramenním popruhu, aby byla při ruce v případě nebezpečí nebo nějaké nehody.


Přečtěte si také

Od Tomáš Krauz

Tom je vášnivý motorkář a běžec. Studuje na ZČU na strojní fakultě a rád píše o zdravém životním stylu, běhání a tématech ze života.