Mandlové máslo a jak jej používat

Všichni znají mandle a mandlový olej. Tato oblíbená a zdravá pochutina najde uplatnění také pro výrobu chutného, zdravého a voňavého mandlového másla.

Mandlové máslo je krémová sloučenina získaná ze semen mandlí. Jeho příprava je podobná jako u jiného rostlinného másla, které se vyrábí z arašídů. 

K výrobě jsou potřeba samozřejmě kvalitní mandle. Domácí mandlové máslo se většinou vyrábí ze sušených mandlí, protože v našich přírodních podmínkách se mandle pěstují jen omezeně v nejteplejších částech na jihu Moravy. Vezmou se tedy mandle a lze je pro tento účel použít pražené i přírodní, loupané i ve slupce.

Pokud má mít vzniklý mandlový krém výraznější a intenzivnější chuť, doporučuje se mandle napřed upražit. Tím ovšem jádra ztratí některé cenné látky. Zdravější a z výživového hlediska je vhodnější použít jádra v přírodní formě. Pokud má být vzniklá hmota světlá a jemná až nadýchaná, mandle se pro přípravu másla musí oloupat. Pokud zůstanou se slupkou, výsledná hmota má v sobě tmavší segmenty a není tak jemná.

TIP: 10 tipů na zdravé mlsání

Zpracování mandlového másla

K vlastnímu zpracování je nejlepší výkonný robot, který jádra naseká, rozmělní na prášek a z něj vznikne mandlové máslo, protože mixér dokáže uvolnit z jader olej, kterého mají poměrně hodně. 

Pokud se nechcete s přípravou zdržovat, můžete si v obchodě se zdravou výživou zakoupit mandlové máslo 1 kg už hotové. 

Konzistence a chuť

Ať už vlastnoručně vyrobené, nebo zakoupené, máslo z mandlí má homogenní konzistenci a je snadno roztíratelné. Má jemnou příjemnou chuť, žlutou nebo mírně nahnědlou barvu. Do másla se nic nepřidává, ani v zakoupeném produktu by neměly být zahušťovadla, barviva nebo konzervanty. Právě přítomný olej dokáže produkt uchovat v dobrém a použitelném stavu. Skladuje se na chladném a suchém místě, nejsnadněji se uchová v máslence nebo ve sklenici v lednici.

Pro zdraví má konzumace velký význam. Mandlové máslo obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, což jsou prospěšné tuky, které lidské tělo potřebuje k udržení zdravých buněčných membrán. Produkt je vhodný pro vegetariány jako alternativa k živočišnému máslu. Na rozdíl od něj je prospěšné pro kardiovaskulární systém a pro přirozenou regulaci hormonů.

Jde také o přirozený zdroj minerálních solí, včetně vápníku, železa, draslíku, fosforu, mědi a manganu. Je také vhodný jako zdroj energie. Chutná dětem a pro sportovce představuje dobře stravitelný a rychlý způsob, jak tělo odměnit po velké fyzické námaze.

A jaké má mandlové máslo použití v kuchyni?

Kromě zmíněné náhrady živočišného másla, může tvořit základ pro chutné pomazánky pro lidi, kteří si hlídají hladinu cholesterolu. Lze jej použít do celé řady slaných i sladkých receptů. Může se přidat do pečiva, použít na výrobu sladkých krému na koláčky nebo se hodí k přípravě jemné omáčky na těstoviny. Nejlepší a nejzdravější je namazané na plátku chleba.


Tento článek je součástí placené inzerce. Potřebujete-li tedy pomoci se SEO, obraťte se na specialisty.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook