10 tipů na zdravé mlsání

Dopřejte si něco dobrého, ale zdravého. Pojďme se podívat na 10 zdravých chuťovek na zoubek.

1. Zeleninové jednohubky 

Zeleninové jednohubky jsou hotové raz dva a jde o ideální pohoštění pro návštěvu i o chutný mls k večernímu filmu. Na párátka střídavě napichujte kousky jakékoliv zeleniny kterou máte doma. Ideální jsou plátky okurky, cherry rajčátka, paprika, či kousek salátu. Jednohubku můžete dle chuti proložit také olivami, uzeným tofu, tempehem a nebo mozzarellou. Na vrch použijte jako voňavou a chutnou ozdobu lístky bazalky, či nori řasy. 

2. Zeleninové rolky a chlebíčky

Zeleninové chlebíčky jsou zdravá alternativa moučného pečiva. Ideální podklad udělají kolečka nakrájené okurky a nebo cukety, na které pak už stačí jen namazat vaší oblíbenou zeleninovou a nebo luštěninovou pomazánku. Vyzkoušejte například humus,  pomazánku z červené čočky, a nebo lahodný dip z oliv a sušených rajčat. 

Snadná a oblíbená je také pomazánka z tvarohu. Dokonalou chuť tvarohové pomazánky vykouzlíte z čerstvých bylinek, soli, pepře a česneku. 

Cuketu můžete také pomocí mandolíny nakrájet na podélné plátky, pomazánku namazat dovnitř a zarolovat.

3. Ovoce s oříškovým máslem

Oříšková másla jsou aktuálním hitem zdravé výživy. Na trhu jsou k sehnání oříšková másla a krémy vyrobené snad z celého spektra druhů ořechů. Každé má svou specifickou chuť, vynikající jsou ale všechny do jednoho. 

Kešu máslo je extrémně lahodné, lískooříškové máslo svou chutí i vůní připomíná nutelu, mandlové máslo se pro svou jemnou chuť skvěle hodí do pečení a arašídová másla jemná i crunchy jsou nepřekonatelným evergreenem. 

Kombinace ovoce a oříškového másla se z hlediska výživových hodnot skvěle doplňuje. Kromě čerstvého ovoce vyzkoušejte také oříškové máslo s kvalitními datlemi. Jedna datle s lžičkou oříškového másla vás zasytí víc než krajíc chleba s tvarohem a dodá vám  spoustu energie. 

Oříšková másla také báječně vyzvihnou chuť každého smoothie, skvěle doplní ranní kaši, nebo jogurt a vykouzlíte s ním neokoukanou náplň palačinek i zdravou obměnu tradičního vánočního cukroví. 

TIP: Mandlové máslo a jak jej používat

4. Cizrnové křupky

Cizrna je bohatým zdrojem bílkovin a opražená na pánvi s trochou lahůdkového droždí, soli a směsi sladké a pálivé červené papriky bude vaší novou oblíbenou alternativou kupovaných křupek. Zdravější varianta je cizrnové křupky nesmažit, ale péct v troubě.

TIP: 5 tipů jak žít zdravě a přitom něco ušetřit

5. Zeleninové chipsy

Ujíždíte si na brambůrkách? Pak si jistě zamilujete domácí zeleninové chipsy. Pomocí mandolíny nakrájejte zeleninu na tenké plátky (skvěle chutná červená řepa, cuketa, mrkev, celer, dýně, batáty a samozřejmě brambory), ochuťte provensálskými bylinkami (nebo jiným oblíbeným kořením), solí a zakápněte olivovým olejem. Pečte na 180 stupňů cca 15 minut. Chipsy jsou skvělé pečené i na sucho, úplně bez oleje.

6. Luštěninové dipy a zeleninové hranolky

Hledáte zdravou alternativu na hranolky s tatarkou? Upečte si v troubě zeleninové hranolky z dýně, batát, řepy a brambor a vyrobte si vlastní dip. Luštěniny jsou ideálním základem pomazánek a dipů protože jsou bohaté na bílkoviny a skvěle zasytí. Vyzkoušejte domácí cizrnový hummus, fazolové paštiky, a nebo čočku s dýní či řepou. 

Zeleninové hranolky jsou výborné i syrové. Stačí nakrájet na hranolkové proužky mrkev, řapíkatý celer, kedlubnu, okurku, či bílou ředkev a zdravé a svěží pohoštění je hotové.

7. Domácí tvarohovo-ovocná zmrzlina

Recept na zdravého tvarohovo-jahodového nanuka je jednoduchý a nadchne vás i vaše děti. Stačí rozmixovat jahody s tvarohem, lžičkou vanilkového cukru a lžící javorového sirupu, směs nalít do formiček na zmrzlinu a počkat do dalšího dne.

8. Cottage na sladko

Cottage je z hlediska výživy ideální potravina. Má málo tuku a zároveň dost bílkovin takže i parádně zasytí. Cottage pravděpodobně jíte jen tak, k vařeným bramborám a nebo s pečivem a zeleninou. Možná ho také schováváte do pomazánek.

Co takhle ho ale vyzkoušet na sladko? K dochucení vám vystačí najemno nakrájené čerstvé ovoce, nasekané oříšky a troška javorového sirupu.

9. Smoothie 

Smoothie je rychlá svačina plná energie a vitamínů. Stačí mít doma mixér (díky kterému vykouzlíte snadno a rychle také domácí pomazánky všeho druhu) a během půl minuty budete mít sklenici až po okraj plnou lahodného smoothie.

TIP: Vyzkoušejte proteinové smoothie

Chutím a variacím se meze nekladou. Použijte ovoce které máte zrovna doma (banány jsou ideálním základem) a  vychutnejte si energetickou bombu za kterou vám váš organismus poděkuje a zatleská. Ovoce zalijte mlékem, jogurtem a nebo vodou. Pokud máte výkonný mixér přidejte klidně i hrst nesolených oříšků, jsou plné bílkovin a smoothie vás pak více zasytí.

10. Oříšky a sušené ovoce

Oříšky a sušené ovoce jsou ideální svačinka plná energie po které můžete sáhnout kdykoliv během dne. Nasypte si směs vašich oblíbených oříšků a sušeného ovoce do svačinové krabičky a mějte ji vždycky u sebe. Kdykoliv vás přepadne mlsná, nebo pocítíte pokles energie, či nutkání se zastavit u výlohy cukrárny a u hladového okna s nezdravým fastfoodem, sáhněte si pro hrst oříšků a vlčí hlad vás hned přejde. 

Pokud si hlídáte příjem cukrů vybírejte sušené ovoce které není uměle doslazované. Skvělá sladká a zdravá energetická bomba jsou datle.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.