Co jsou to skryté kalorie?

Skryté kalorie umí udělat pořádnou čáru přes rozpočet. Pokud si z nějakého důvodu počítáte kalorie – ať už se snažíte zhubnout nebo nabrat svaly, ale z nějakého důvodu výsledky pořád nikde, nejspíš bude chyba právě zde. Zjistěte, co jsou to skryté kalorie a jak se jim vyhnout.

Počítání kalorií je jednou z cest, jak něco dělat se svou postavou. Jak už jsem zmínila, nemusí jít jen o hubnutí, ale i o nabírání svalů. Ať už je vaším cílem kalorický deficit nebo surplus, hlídáte si energetický příjem a energetický výdej. Jenže i když se snažíte sebevíc, skryté kalorie umí s energetickým příjmem nepěkně zamíchat.

Co jsou to skryté kalorie

Skryté kalorie jsou kalorie, o kterých nevíme. Jde hlavně o případy, kdy podceníme kalorickou hodnotu potraviny či neznáme přesné složení. Skryté kalorie ohrožují zejména strávníky, kteří jedí mimo domov, ať už je to jídelna, restaurace nebo fast food. Jenže naletět mohou i lidé, kteří se stravují převážně doma, nakupují si a vaří.

Kde najdeme skryté kalorie

Dietní a fitness produkty

Výrobci rádi označují své produkty nálepkami fitness či dietní. Může jít například o pečivo, ale i různé pochutiny či dokonce proteiny. Člověk by tedy očekával, že taková potravina bude nízkokalorická a když ji zapojí do jídelníčku, udělá jedině dobře. Ne vždy to tak bohužel je.

Jeden příklad za všechny – rýžové chlebíčky, které zná snad každá dietářka. Ač se rýže považuje za potravinu, která obsahuje komplexní sacharidy, při pufování dojde ke změnám ve struktuře. Kvůli tomu se škroby změní na jednoduché sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Což způsobí, že máte za chvíli opět hlad. A pravděpodobně jich sníte víc. Ve finále přijmete stejně kalorií, jako kdybyste si dali dva krajíce chleba.

TIP: Proteinové tyčinky: Jak poznat ty dobré od špatných?

Zdravé potraviny a zdravé tuky

To trochu souvisí s předchozí kapitolou. Zdravé flapjacky, müsli tyčinky, med, ořechy či rostlinné oleje jsou sice zdraví prospěšné, ale mají vysokou energetickou hodnotu. Tak například jedna tyčinka flapjacku má kolem 500 kcal, což je skoro jako jedno dietní hlavní jídlo.

Nebo ořechy. Ty sice obsahují spoustu zdravých tuků, zároveň jsou pořádnou kalorickou bombou, a to i v naturálním stavu. Ve 100 g najdete 600 až 700 kcal. Nemluvě o tom, když jsou pražené. Pokud se tedy domníváte, že je v pořádku si těchto tyčinek a dobrot dopřávat, kolik se vám zachce, nemůžete se potom divit, že stále přibíráte.

Ovocné šťávy a smoothie

Smoothie a ovocné šťávy jsou velkým hitem, a to hlavně mezi dietáři. Přitom v hubnutí mají spíše opačný efekt, pokud se s nimi nezachází s rozumem. Problematické jsou hned z několika důvodů.

  1. Zkonzumujete jich příliš velké množství.
  2. Většinou se doslazují cukrem.

Ovocné šťávy i smoothie jsou zdraví prospěšné a obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Problém je však v tom, že i když vlastně vypijete jen pár skleniček, přijmete obrovské množství kalorií. Jen si to vezměte, kolik ovoce jste ke tvorbě šťávy spotřebovali. I to má přeci nějakou energetickou hodnotu, přestože jste v případě ovocné šťávy odstranili dužinu.

Nešťastná jsou zejména velká litrová balení, na které narazíte v obchodech. Když v práci přes den vypijete celou lahev, snadno přesáhnete stanovený denní energetický příjem. A ani to na sobě nijak zvlášť nepocítíte. Snad jen budete mít více energie, ale přecpaní určitě nebudete. Uvědomte si, že šťávy z ovoce jsou bohaté na fruktózu, tedy cukr.

Zároveň však neobsahují téměř žádné látky, které navozují pocit plnosti. U smoothie je to trochu lepší, jelikož dužina zůstává. Nápoj proto obsahuje vlákninu, která příjemně zasytí. Jestli se snažíte zhubnout, sáhněte raději po čerstvém ovoci nebo zelenině.

TIP: Proteinové smoothie – od koho vybrat?

Zálivky a saláty

Většina lidí se shodne v tom, že salát patří mezi dietní jídla. Chyba. Ne vždy tomu tak je. Pokud si v restauraci místo kuřecího prsa na přírodní způsob poručíte salát, možná děláte chybu. Ač by zeleninový pokrm se zálivkou a masem/sýrem nikdo nepodezíral, často je to jedna velká past na dietáře. V čem je problém?

Ingredience. Pokud jsou v salátu například těstoviny, nudle, smažené obalované kuře nebo slanina, energetická hodnota je úplně někde jinde, než když jde o jednoduchý salát se zeleninou a grilovaným tofu nebo kuřecím prsem.

Zálivka. Zálivka z kvalitního rostlinného oleje, citronové šťávy a něčeho sladkokyselého jako je balsamico či redukce z granátového jablka – to všechno je v pořádku. Potíž je hlavně se smetanovými zálivkami z modrého sýra či zakysané smetany.  

Takovou vám namíchají buď v restauraci či fast foodu, ale většinou si je kupujeme už hotové v supermarketech. Buďte s nimi opatrní. Alternativa? V e-shopech s fitness výživou se dají sehnat odlehčenější verze klasických dresinků (nízkokalorický caesar dresink atd.)

Omáčky

Obdobně jako zálivky, také omáčka dokáže jinak docela nízkokalorický pokrm zkazit. Chuť je sice skvělá, pro hubnoucího člověka je to krok vedle. Maso jsme do energetického příjmu započítali, ale co omáčku?

Dejte si pozor hlavně na ty smetanové a krémové. Většinou je k jejich přípravě použité enormní množství másla, výpek, bílá mouka či škrob. Poměrně kalorické jsou i sýrové omáčky z tučných druhů sýra.  

To samé se týká kupovaných kečupů a sladkých chilli omáček, barbecue, ale i majonézy nebo hořčice. Všeho s mírou a pokud bojujete s nadváhou, raději si vytvořte odlehčenější dipy z jogurtu, soli a česneku.

Pozor na přípravy jídel

Samotná příprava jídel umí s energetickou hodnotou výsledného pokrmu pěkně zamíchat. Pozor na smažení. Porce smažených hranolek je jednou tak kalorická jako porce vařených brambor. V restauracích se většinou i pečené či dušené pokrmy nejprve osmahnou. Bohužel se to odrazí ve výsledných kaloriích, i když se maso potom třeba už jen peče.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.