Řecký salát se hodí jen tak samotný, ale i ke grilovanému masu nebo vegetariánskému pokrmu. Pokud jste ještě nikdy nezkusili těstovinu orzo, pak je na to ten nejvyšší čas. Například v našem řeckém těstovinovém salátu.
V hlavní roli – orzo
Orzo. Co to vlastně je? Nenechte se zmást, orzo není žádná rýže. Ač její zrníčka v mnohém připomíná, je to klasická těstovina, která se vyrábí z pšeniční mouky. Orzo v tradičním podání sice obsahuje lepek, ale není problém sehnat i bezlepkovou verzi. Takže tenhle recept si mohou připravit i ti z vás, kdo mají alergii nebo bezlepkovou dietu.
Proč je orzo ideální těstovina? Je drobná a dobře se jí. Rychle se vaří. A skvěle chutná i studené. Vařte ho stejně jako jakékoliv jiné těstoviny, takže žádná věda. Využijete ho nejen do studených těstovinových salátů, ale i při přípravě pilafu, řeckých polévek a masných pokrmů, italského risotta či tradičních těstovinových jídel.
Jediné, na co si musíte dávat pozor, je doba vaření. Rozvařené orzo nechutná dobře, je kašovité a slepí se. Zatímco při přípravě risotta chceme dosáhnout kašovité, krémové struktury, orzo na salát musí být tak akorát na skus. Stejně jako ostatní těstoviny, i orzo vaříme zhruba 8 až 10 minut v osolené vodě. Po slití můžete zakápnout pár kapkami oleje, aby se zrníčka neslepila. Ovšem dobře uvařené orzo se nelepí, a tak si nemusíte dělat starosti.
Následující recept samozřejmě můžete uvařit s jakýmikoliv těstovinami, které máte zrovna po ruce. Například s mašličkami, penne, vrtulemi – ve finále je to jedno. Já ho občas dělám i s kuskusem nebo bulgurem.
Co dalšího budete potřebovat?
- Zeleninu: Rajčata, salátovou okurku, papriky. Záleží na tom, co máte rádi. Rajčata jsou ale základ. Jídlu dodají šťávu a sladké podtóny. Paprika je zase bohatá na vitamín C, a tak by byla škoda ji nezahrnout. Salátová okurka je svěží a stojí pár korun.
- Cibulku: Já ráda přidávám buď červenou šalotku nebo jarní cibulku. Obě jsou tak akorát pálivé a mají jemnější, nasládlou chuť. Výrazný řecký dresink přebije jejich ostrost.
- Sýr: Řekové milují fetu. Tenhle sýr je vážně slaný, a tak salát rovnou ochutí. Pokud chcete ušetřit, můžete sáhnout po balkánském sýru. Ale není to to samé. Nakonec nemusíte použít fetu celou, je výrazná, a tak stačí jen pár kousků.
- Olivy: Řecký salát se neobejde bez oliv. Tmavé mají jemnější chuť, do tohoto salátu se hodí víc.
- Dresink: Umícháme z olivového oleje, nastrouhaného česneku a šťávy z čerstvého citronu.
- Bylinky: V Řecku jsem se několikrát setkala s tím, že do salátu přidávali čerstvý kopr. Já ho nemám ráda. Raději dávám nadrobno nakrájenou petrželku, nejen nať, ale i stonky, v nich je nejvíc chuti. Salát díky čerstvým bylinkám získá krásnou barvu.
Ingredience na cca 6 porcí:
- 1 a půl hrnku orzo těstovin
- salátovou okurku
- 3 větší rajčata nebo balení cherry
- 1 červenou papriku
- šalotku nebo 2 jarní cibulky
- pixlu černých oliv
- feta
- petržel
- dresink: šťáva z 1 citronu, 5 lžic olivového oleje, 1 česnek
Jak udělat řecký salát s těstovinami
- Uvařte orzo podle návodu na obalu. Trvá to okolo 8 minut. Sceďte a nechte vychladnout.
- Nakrájejte si zeleninu, sceďte olivy a dejte vše do velké misky, kam potom nasypete i orzo.
- Nakrájejte petrželku a přidejte ji dovnitř.
- Pokud budete salát servírovat až za několik hodin, doporučuji nechat to takhle být, zakrýt, dát do lednice a dresink přidat až těsně před servírováním. Zelenina jinak „zvadne“ a nevypadá tak pěkně.
- Připravte si dresink. Smíchejte olivový olej, šťávu z citronu a najemno nastrouhaný česnek. Jestli máte bio citrony, přidejte trochu kůry. Řádně promíchejte vidličkou a nalijte na salát.
- Zasypejte feta sýrem. Můžete podávat.