Co je to kolagen a k čemu jsou kolagen drinky?

Kolagen drinky na krásu. V následujícím článku se podíváme na to, jak fungují a ukážeme vám, že nejde jen o marketingový výmysl. Pokud se rozhodnete pro kolagen ve správné formě, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Ať už chcete oddálit známky stárnutí, navrátit vlasům ztracenou sílu nebo zatočit s celulitidou. Víme, jak na to.

Co je to kolagen

Kolagen se skloňuje především v souvislosti s kloubní výživou. Svou nezastupitelnou roli však má i v přípravcích, které se starají o krásu a mladistvý vzhled. Tato látka, bez které se naše tělo neobejde, má totiž hned několik funkci. Posiluje a obnovuje chrupavky, vazy a kosti. Neobejde se bez ní zdravý chrup, střeva a cévy. Ale ani krásné vlasy apevná kůže.

Jakmile má naše tělo kolagenu nedostatek, postihne to všechny zmíněné části těla od pohybového aparátu až po poslední vlas na hlavě. Začínají bolet klouby, řídnout vlasy, lámou se nehty a objevujíse vrásky nebo celulitida.

Kolagen se v našem těle vyskytuje přirozeně. Tělo si ho tvoří samo. Ovšem okolo 30. roku života začíná jeho produkce klesat. Právě proto se v tomto období objevují první příznaky stárnutí – bolest kloubů, ale i vrásky. Proč? Kolagenu ubývá a pleť začíná ztrácet pevnost. Aby také ne, tvoří ji až z 80 %!

Kolagen má celkem 27 typů. Všechny se značí římskými číslicemi. Pro nás jsou klíčové zejména tři první typy.

  • Kolagen I. typu: Najdete ho v pokožce, vazech, kostech a šlachách. Kosmetické produkty a doplňky stravy proti stárnutí pleti obsahují právě kolagen I. typu. Získává se z ryb (odtud název mořský kolagen) a hovězího (kůže, kosti, svaly). Pro naše tělo je nejlépe využitelný, to znamená, že přípravek, který tělu dopřejete, zužitkuje na maximum. Nestane se, že by jen prošel trávicím traktem a výsledek nikde. Pokud tedy sáhnete po správné (hydrolyzované) formě, což si probereme v následujících kapitolách.
  • Kolagen II. typu: Kloubní výživy obsahují zejména kolagen typu II. Dovede zregenerovat klouby a chrupavky. Vyrábí se z hovězího, vepřového, kuřecího.
  • Kolagen III. typu: Klíčový pro orgány. Získává se z hovězího a vaječného kolagenu.

Jak vlastně kolagen funguje? A není to jen marketingový tah?

Spousta výrobců adoruje kolagen jako zázračný elixír mládí. Skutečně může pomoci, ovšem nejprve bychom si měli vysvětlit, jak vlastně funguje. Krémy s kolagenem nejsou tak efektivní, navíc jsou dost předražené. Na celé tělo byste si je asi nenamazali.

Už asi chápete, proč je nejlepší tuto látku užívat zevně, tedy skrze doplňky stravy. Máte díky nim zajištěnou rovnoměrnou distribuci kolagenu nejen do pleti na obličeji, ale do kůže všude po těle. Včetně vlasů, nehtů, zubů atd. Proč se omezovat a využít účinky kolagenu jen někde, když může prospět celému tělu?

TIP: Nejlepší kolagen – jak vybrat kvalitní kolagen s vysokou absorpcí

Vybírejte si hydrolyzovaný kolagen aneb na formě záleží

Možná si teď říkáte, že si začnete kvůli kolagenu pravidelně vařit rybí nebo hovězí vývar z kostí a kůže. Problém je v tom, že tepelně zpracovaný kolagen se ničí a nemá takovou sílu. Navíc abyste pokryli požadovanou dávku, museli byste toho sníst opravdu kvanta. Což je poměrně nereálné. Jíst syrovou rybí kůži? To zvládne jen málokdo.

Nakonec byste měli mrknout i na to, v jaké formě kolagen užíváte. Ve své čisté formě je pro organismus obtížně stravitelný. Takže užívat tablety s čistým kolagenem typu I nebo II vlastně není žádná výhra. Většina projde trávicím traktem a vy z toho máte minimální užitek.

Vědci naštěstí vyvinuli řešení. Kolagen začali speciálně upravovat (neboli štěpit) a vytvořili tzv. kolagenové peptidy neboli hydrolyzovaný kolagen. Nebudeme zabíhat do detailů a odborností. Pro vás je důležité to, že kolagenové peptidy dokáže tělo bez problémů vstřebat a maximálně využít všude tam, kde je potřeba.

Proto když si ho vezmete, rozhodně se nestane, že by jen prošel tělem a nic z toho. Kolagenní peptidy vstoupí do buněk chrupavek, kostí, ale i vlasů, kůže a všech dalších oblastí. A podpoří, aby si tělo tvořilo kolagen vlastní, nový.

Jak pomáhá kolagen?

Pokud zvolíte snadno vstřebatelnou formu – hydrolyzovaný kolagen, může vám kromě pohybového ústrojí pomoci při problémech s:

  • pletí: vrásky, ochablost, unavená pleť
  • kůží: zranění, celulitida, strie
  • nehty: lámavost, tvrdost
  • vlasy: vypadávání, lámavost, roztřepené konečky, bez života

Kolagen drinky, proč se pro ně rozhodnout?

Kolagen drinky jsou oblíbenou formou, jak tuto látku konzumovat. Mají příjemné příchutě, jsou svěží a zároveň s nimi doplníte tekutiny. Můžete je pít jen tak s vodou nebo namíchat s jinými přípravky/nápoji/pokrmy, například přidat do proteinového drinku či ranní kaše. Navíc se nesladí cukrem, a tak se dají užívat i při přísné dietě.

TIP: Recenze kolagenu z e-shopu Kolagendrink

Porovnání kolagenů

Kolagenový drinkKolagen drink Collavio ExclusiveKolagen drink Collavio citron + jahodaKolagen drink Collavio citron – balení 3 kusů
Obsah kolagenu v jedné dávce v mg5 0005 0005 000
Velikost balení30 sáčků2 x 195 g3 x 195 g
PříchuťMangoCitron a malinaCitron
BaleníSáčkyDózaDóza

Kolagen drinky Collavio

Firma Collavio se zabývá výrobou luxusních kolagenových drinků, které pomáhají zmírňovat následky stárnutí a nezdravého životního stylu. Díky vysokému obsahu kolagenních peptidů v jejich výrobcích se řadí k nejsilnějším prodejcům kolagenových doplňků na českém trhu.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.