Jak (a proč) si zařídit i v bytě bylinkovou zahrádku?

Pokud chcete mít stále po ruce čerstvé bylinky, které představují chutnou a zdravou kuchyňskou ingredienci, můžete si je vypěstovat i v bytě. Proč o tom ale vůbec uvažovat a jak postupovat? 

  1. Bylinková zahrádka v bytě 
  2. Kam bylinky v interiéru umístit? 
  3. Zajistěte rostlinkám světlo a teplo
  4. Vyberte vhodný květináč
  5. Vyberte vhodnou zeminu
  6. Pozor na správné množství vody a živin!

Bylinková zahrádka v bytě 

Bylinkovou zahrádku můžete mít nejen venku, ale také v interiéru. Bylinky totiž nejenže patří mezi zdravé kuchyňské ingredience, ale zároveň příjemně voní a mnohé navíc vypadají atraktivně. Zvláště, když je vysadíte do vizuálně zajímavých květináčů. Navíc je budete mít k dispozici vždy čerstvé, proto je jejich domácí pěstování neustále oblíbenější. Pažitku či bazalku můžete přitom stále znovu vysévat, a mít tak čerstvou surovinu pořád k dispozici. Pokud byste tedy chtěli mít doma bylinkovou zahrádku, máme pro vás několik tipů, jak si ji zařídit.

Kam bylinky v interiéru umístit? 

Možností máte mnoho. Ideální prostředí (minimálně v průběhu teplých měsíců) je balkón, neboť nejlépe se jim daří na čerstvém vzduchu. Ten na druhou stranu není k jejich růstu (a prosperování) podmínkou. Bylinky byste v každém případě měli umístit na místo s dostatkem světla, tedy např. na okenní parapet. Mimo zimní měsíce byste je ovšem neměli mít u oken na jižní stranu, kde by je mohlo poničit příliš intenzivní světlo a teplo. Rostlinky však mohou prosperovat rovněž na kuchyňské desce, případně v závěsných květináčích na zdi

Zajistěte rostlinkám světlo a teplo

Z výše zmíněného je patrné, že bylinky potřebují dostatek světla. Měli byste je tedy mít také dál od sebe, aby si vzájemně nestínily. Jenže nejen světlem živa je rostlina. Potřebuje totiž rovněž teplo a stabilní podmínky. Neměli byste tedy např. větrat, pokud je venku velká zima a navíc fouká vítr, protože průvan bylinkám rozhodně nesvědčí. Na druhou stranu byste je neměli mít ani příliš blízko radiátoru, neboť teplota by se neměla střídat nijak výrazně. Takové změny mnoha rostlinám určitě nevyhovují a mohlo by se to odrazit na jejich růstu.

TIP: Bylinky jako první pomoc

Vyberte vhodný květináč

Květináče si dnes můžete pořídit z různých materiálů. Mezi klasiku patří keramické květináče, používá se ale i plast. Stále oblíbenější jsou také produkty ze dřeva, které jsou optimální pro použití na přímém slunci. Květináč by měl mít v každém případě na dně drenážní otvory, jimiž má možnost odtékat přebytečná voda. Vytvořit byste navíc měli i drenážní vrstvu, to znamená štěrkopískovou vrstvu na dně. Teprve na ni nasypte zeminu. Tímto způsobem budete bylinky chránit před tím, aby měly přemořené kořeny, což může vést k jejich uhnívání.

Upozorňujeme: v současné době si je možné pro bylinkovou zahrádku v interiéru pořídit i chytré květináči. Ty díky svým systémům automaticky zajišťují zavlažování, vyživování či přirozený světelný cyklus. 

TIP: Jak si založit bylinkovou zahrádku?

Vyberte vhodnou zeminu

Ještě před samotným pěstováním je také podstatný správný výběr zeminy. Bylinkám kupříkladu nesvědčí těžké jílovité půdy nebo rašelina (ta totiž půdu okyseluje, zatímco většině druhů těchto rostlin vyhovuje lehce zásaditá zemina). Vhodný substrát přímo pro bylinky si dnes můžete jednoduše pořídit v zahradnictvích či hobby marketech. Měl by ovšem obsahovat pouze organická hnojiva. Substrát si navíc můžete připravit i sami doma. Stačí vzít zeminu ze zahrádky a smíchat ji s kompostem a pískem, a to v poměru 1:1:1. 

Pozor na správné množství vody a živin!

Bylinky potřebují i dostatečnou zálivku. Na druhou stranu je zalévejte střídmě, protože pro tyto rostlinky je horší přemokření než kratší sucho. Přehánět byste to navíc neměli ani s přihnojováním. U jednoletek dokonce není třeba hnojivo žádné, trvalky pak každoročně přesaďte do nové nádoby, a to společně s novou zeminou, která by jim měla dostatek živin dodat sama o sobě. Příliš mnoho živin přitom může být problematické, protože bylinky díky tomu přerůstají a ztrácejí chutnost a aroma. Pokud je přesto budete chtít přihnojit, pro rostliny v nádobách je ideální hnojivo ve formě tyčinek.

TIP: Bylinné zubní pasty – v čem jsou lepší než ty klasické?

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.