Bylinné zubní pasty – v čem jsou lepší než ty klasické?

Pokud patříme mezi vyznavače zdravého životního stylu a snažíme se omezit množství chemikálií, které naše tělo přijímá, měli bychom svoji pozornost zaměřit také na výběr zubní pasty. Pastu sice nejíme, ale při čištění zubů se nám do těla dostávají chemické látky, ze kterých se klasické zubní pasty skládají. Zdravější alternativou jsou bylinné zubní pasty, které chemikálie neobsahují a přitom působí stejně jako ty klasické.

Obsah článku

Vývoj složení zubních past

Zubní pasty používají lidé už od pradávna. Starověcí Egypťané vyráběli zubní prášek z máty, květů kosatců, soli a pepře. Postupem času zubní prášky obsahovaly brusné materiály jako například rozdrcené lastury nebo kosti. Na Blízkém i Dálném východě se do zubních prášků přidávaly bylinky a med, v Číně a v Indii to byl ženšen. Od 18. století zubní pasty obsahují stále víc chemických látek a méně přírodních složek.

Současné klasické zubní pasty jsou v podstatě směsí chemikálií, které mají určité účinky. Jedná se o antibakteriální látky, bělící látky, pěnidla, pojidla, barviva, příchutě, rozpouštědla a brusné látky.

TIP: Jak by měla vypadat prohlídka u zubaře a co vše by vám měl kontrolovat?

Účinky bylinných zubních past

Bylinné zubní pasty fungují stejně jako ty klasické, ale všechny jejich funkce plní bylinky a jiné přírodní materiály. Bylinné pasty působí proti zubnímu kazu, proti zubnímu plaku, zpevňují sklovinu, mají antibakteriální i bělící účinky, osvěžují dech a mají příjemnou chuť. Bylinné pasty ošetřují ústní dutinu velmi šetrně, ale zároveň důsledně. Neporušují zubní sklovinu a nedráždí dásně, posilují zuby a dodávají dechu svěžest.

Přirozený obsah minerálních látek jim dodává himalájská nebo mořská sůl. K barvení se používají přírodní barviva, jako je červená řepa nebo kurkuma. Další přírodní složkou je plavená křída, která zuby šetrně čistí, jemně odstraňuje zubní plak i zubní kámen a přirozeným způsobem zuby vybělí. Bylinné zubní pasty jsou často výsledkem ekologického zemědělství a jsou vyrobené z bio surovin.

TIP: Jak správně čistit zuby?

Bylinné zubní pasty pro děti

Děti při čištění zubů zubní pastu často polykají, proto bychom hlavně jim měli pořídit pastu s minimálním obsahem chemikálií. Existují i bylinné pasty určené speciálně pro děti, které jsou vyvinuté pro citlivou péči o mléčný chrup. Pasty chrání dětské zoubky před tvorbou zubního plaku a před vznikem zubního kazu, obsahují i složky, které ochraňují dětské dásně. Pasty mají velmi jemné příchutě, které dětem chutnají. Děti se pak nebudou čištění zoubků bránit. Bylinné zubní pasty neobsahují žádné složky, které by mohly při spolknutí dětem ublížit.

TIP: Zubní kaz u dětí a jak s ním bojovat

Bylinné a přírodní složky

Stejně jako klasické zubní pasty mají bylinné pasty různé léčivé účinky – působí proti zánětu a krvácení dásní, proti paradentóze, tlumí bolest zubů a dásní, stahují a zpevňují dásně a zmírňují citlivost zubních krčků, hojí drobná poranění a léčí afty.

  • máta – má antibakteriální účinky, osvěžuje dech,
  • hřebíček – tlumí bolest zubů i dásní,
  • lékořice – chrání před zubním kazem, má antibakteriální účinky,
  • řepík – působí protizánětlivě,
  • šalvěj – pomáhá při paradentóze, má antiseptické a stahovací účinky,
  • tea tree oil – snižuje citlivost zubů na horké a studené,
  • fenykl – stahuje dásně a snižuje jejich krvácivost,
  • nátržník – zamezuje zánětu dásní,
  • měsíček – pomáhá při bolestivosti dásní, hojí drobné ranky,
  • heřmánek – má antibakteriální účinky, působí proti infekcím v ústech,
  • zelený čaj – předchází vzniku zubního plaku,
  • myrha – působí proti kazivosti zubů, odstraňuje z úst nepříjemný zápach,
  • ženšen – působí proti krvácivosti dásní a citlivosti zubních krčků, stahuje a zpevňuje dásně,
  • eukalyptus – má antibakteriální účinky, ­­hojí drobná poranění i záněty, brání obnažování krčků,
  • aloe vera – má protizánětlivé účinky.

TIP: Co pomáhá na afty a jak se jich definitivně zbavit?

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.