Bylinky jako první pomoc

Představte si situaci, že vás v neděli odpoledne začne mírně bolet v krku nebo tlačit žaludek po tučném obědě, vaše lékárnička zeje prázdnotou a lékárny jsou zavřené. Jako první pomoc vám může pomoci síla přírody – bylinky.

Bylinky se v posledních letech stávají čím dál více populární. Cílem tohoto článku není udělat z vás (našich čtenářů) amazonské šamany, ale ukázat vám, že se dají určité zdravotní problémy řešit i jinak než prášky. I přesto, že je západní medicína nepřekonatelná, tak váš organismus jistě uvítá i něco ryze přírodního. Nemusíte nikde nic pěstovat, sbírat, připravovat, sušit ani luhovat. Jako první pomoc si jednoduše můžeme uvařit silný bylinkový čaj. Každý správný člověk má v lékárničce paralen, ibalgin a černé uhlí. Nyní se podíváme, co všechno by nemělo chybět ve správné bylinkové lékárničce první pomoci.  

Když máš v krku knedlík, tak si uvař řepík

Řepík lékařský je proslulí svou svíravou schopností, která se hodí při krvácení. Odvar z řepíku se hodí na povrchové rány (odřeniny, záněty, …).  Jeho dalším přízviskem je přírodní antiseptikum. Především čaj z řepíku je vhodný při zánětech dutiny ústní a mandlí. Dá se také použít jako kloktadlo na unavené hlasivky či jako prostředek k výplachu nosu při silné rýmě.

Pokud si ho přidáme do koupele, může nám pomoci s některými kožními problémy. Při vnitřním použití stimuluje činnost žlučníku a obecně celé trávicí soustavy (přispívá k detoxikaci jater, zlepšuje trávení, metabolismus tuků, tlumí záněty, …). Dále podporuje ledviny a funkci močového měchýře.

Doušek meduňky, uspí všechny buňky

Meduňka lékařská se používá především jako uklidňující prostředek (zejména v oblasti trávicí soustavy a srdce). Zmírňuje úzkost, mírné deprese a nespavost. Snižuje návaly paniky a zklidňuje bušení srdce při stresu.

Meduňka zpomaluje tep – proto se ji nedoporučuje užívat před sportovním výkonem. Ideální čas pro její užití je ve večerních hodinách. Vedle toho také napomáhá při žaludečních poruchách spojených se stresem (špatné trávení, nadýmáním…), při uvolnění křečí či svalového napětí, při migrénách a bolestivé menstruaci.

Máta, máta, máta, pro žaludek svatá

Všichni jistě známe mentolovou vůni a příchuť máty peprné. Právě kvůli své svěží chuti je často součástí letních limonád. Máta má ovšem mnohem širší využití. Především pomáhá při potížích se žaludkem, zastavuje zvracení, přispívá ke správnému trávení, zlepšuje nevolnost po požití alkoholu, zlepšuje chuť k jídlu a přispívá k funkci žlučníku. Působí protizánětlivě a blahodárně na celou trávicí soustavu.

Máta mírně snižuje krevní tlak, proto se nedoporučuje ji užívat před sportem. Mátu můžeme využít i při zánětu ústní dutiny (inhalace nebo čaj). Její odvar můžeme použít na výplach při bolesti zubů a dásní. Čerstvý lístek krásně osvěží dech.

Zlatobílý heřmánek, dezinfekce kapánek

Kdo by neznal krtečkovu matricariu chamomillu – heřmánek pravý. Tato bylina se zlatobílým květem je vhodná k vnitřnímu i vnějšímu použití. Působí dezinfekčně, protizánětlivě, zvyšuje imunitu a zvyšuje pocení. Příznivě působí při léčbě zánětů trávicího traktu (při zácpách či průjmech).

Heřmánek posiluje organismus při léčbě zánětů dutiny ústní či hrtanu. Coby účinná dezinfekce se využívá při léčbě popálenin a jiných povrchových zranění kůže. Látky obsažené v heřmánku urychlují hojení, snižují bolest a zamezují tvorbě jizev. Je vhodný i pro děti.

Mateřídoušky umění, zničí všechna nachlazení

Nejčastěji můžeme mateřídoušku obecnou použít proti nachlazení. Tato bylina zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu při chřipce a podporuje vykašlávání. Působí blahodárně na nervovou (při migréně, úzkosti,…) a trávicí soustavu.

Mateřídoušku můžeme také použít jako obklad na zánětlivé onemocnění kůže či spáleniny. Pro svou charakteristikou vůni je často využívána v aromaterapii.

Kloktej – šalvěj

Šalvěj lékařská lidově nazývaná babské ucho. Tato velmi silná bylinka je charakteristická dezinfekčními a antibakteriálními účinky. Velmi často se využívá jako kloktadlo při zánětlivých onemocněních dutiny ústní.

Šalvěj podporuje dobré trávení a využívá si i v gynekologii. Tato bylinka obsahuje látky, které jsou při vysokých dávkách nebezpečné, proto je důležité dbát na množství a individuální zdravotní stav.

Třezalka století, zažene napětí

Kdo by neznal zlatý květ třezalky tečkované. O této bylince se říká, že má až čarovnou moc. Důvodem jsou její silné uklidňující účinky. Mezi odborníky se o ní mluví jako o přírodním antidepresivu – často ji najdeme jako součást nejrůznějších směsí proti neklidu, depresím, psychickému napětí a negativním stavům naší mysli. Kromě toho působí antibioticky, čistí krev, přispívá ke správné funkci trávicího ústrojí, snižuje cholesterol a mnoho dalšího.

Čaj z třezalky si uvařte v případě, že máte problém s nespavostí či při nadměrném stresu. Pokud vás další den čeká nějaká zkouška nebo nepříjemná situace – sáhněte po třezalce. Dejte si ale pozor – třezalka dokáže měnit účinky některých léků, proto se poraďte se svým lékařem, než ji začnete užívat.

TIP: Podívejte se také, jaké bylinky pít v těhotenství.

Pozor na množství

Jak řekl Hippokratés „Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.“. Bylinky nám často mohou pomoci tam, kde západní medicína selhává a naopak. Je třeba si však dát pozor na množství užívaných bylin. Každá bylinka je v malém množství lékem, ale ve velkém množství se může velmi snadno stát jedem. Proto dbejte na správné užívání. Buďte zdraví!

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.