Jak poznat že je pes nemocný

Život s pejskem přináší spoustu veselých momentů, vtipných historek a zábavných chvil. Bohužel k němu patří i chvíle ne příliš veselé. Mezi ně jednoznačně patří řešení různých zdravotních obtíží. Jak poznat, že je náš parťák nemocný a kdy bychom neměli otálet s návštěvou veterináře?

Obsah článku

Nejčastější příznaky nemoci psa

Pokud je Váš psí kamarád nemocný, s největší pravděpodobností to na něm sami poznáte. Bude se chovat jinak než obvykle nebo například nebude mít tolik energie, jako normálně. Toto jsou nejčastější příznaky nemoci u pejsků:

Nechce jíst

To, že váš pes jednou odmítne jídlo neznamená, že byste okamžitě měli běžet k veterináři. Pokud je však nechutenství výrazné nebo trvá delší dobu, měli byste zpozornět. Může se stát, že pes začne dlouhodobě odmítat denní dávku krmiva či dokonce zničehonic ztratí zájem o pamlsky. Zkuste se nejprve zamyslet, zda nenastala nějaká změna, která by nechutenství mohla zapříčinit. V případě, že na nic nepřijdete či se k němu přidají další příznaky, navštivte raději veterináře. 

Je unavený

Pes začne být znatelně unavený, pořád spí a nechce se mu nic dělat. Jsou samozřejmě pejsci, kteří nejsou příliš akční a prospí téměř celý den. Pokud však ztratí zájem i o jejich oblíbené činnosti, dost možná je něco trápí. Samozřejmě je tento příznak o dost výraznější u energických psů, kteří pořád čekají, jakou zábavu pro ně vymyslíte. Opět nejdříve promyslete, zda neexistuje nějaké relevantní vysvětlení. Třeba máte za sebou náročnou túru či předešlé dny byly o něco akčnější než je běžné. Na nic jste nepřišli? Všímáte si dalších příznaků? Je pravý čas navštívit veterináře.

Zvrací

Příčin zvracení může být celá řada. Pes mohl sníst něco zkaženého či spolknout nějaký předmět. Může jít o příznak hladu nebo je příznakem nějakého většího problému. Pokud je zvracení ojedinělé, znáte jeho příčinu a ta není nebezpečná, není důvod k panice. V případě, že se zvracení opakuje, navštivte raději veterináře. S návštěvou neotálejte ani v případě, že se k němu přidají další zmíněné příznaky. Objevuje se ve zvratkách krev? Nebo vypadají či smrdí jako stolice? Jsou zvratky jasně zelené? Urychleně vyhledejte veterináře. 

Potýká se s průjmem

Stejně jako zvracení ani průjem jednoznačně neznačí, že je pejsek nemocný. Pokud jde o ojedinělou záležitost, vyřešení problému nejspíše zvládnete za pomocí vhodných přípravků sami doma. Může se ale stát, že domácí léčba nezabere a poté je nutné o pomoc požádat veterináře.

Jde o náhlý průjem a přidávají se k němu další zmíněné příznaky? S návštěvou veterináře neotálejte. Jsou však případy, kdy je nutné k veterináři vyrazit okamžitě. Mezi ně patří krev či hlen ve stolici. Obzvlášť nebezpečné jsou průjmy u malých štěňat, jelikož u nich může dojít i u krátkodobého průjmu k dehydrataci.

Horečka

Tak jako u nás i u psů horečka značí, že něco není v pořádku. To že má pes horečku ale nepoznáte podle teplého nosu či teplých uší. Horečka se u psů měří v konečníku a nejlepší je na to digitální teploměr. Před měřením ho potřete olejem a následně ho zaveďte 1 až 2 cm hluboko. Běžná teplota psa se pohybuje do 39 °C, přičemž ve stresu či při zvýšeném vzrušení může stoupnout až o 2 desetiny. Pokud je teplota vyšší než 39,4 °C, obraťte se na veterináře. Obzvlášť nebezpečná je teplota nad 41 °C. Teplota psa by neměla klesnout pod 37 °C.

TIP: Jak změřit psovi teplotu

Další symptomy

Možných nemocí je celá řada, a tudíž je těžké všechny možné příznaky nemocného psa vyjmenovat. Mezi další příznaky patří například vyrážky, časté drbání a zarudlé oči. Zpozornět byste měli také v případě, že pejsek často kašle. Problémy pohybového aparátu se projevují kulháním. V neposlední řadě bychom měli zpozornět pokud pes špatně dýchá, má problém s rovnováhou či se u něj objevují záchvaty.

Dejte na svůj pocit

Pamatujte si, že jen vy jste expertem na svého psa. Je dobré psa sledovat a uvědomit si, jak se běžně projevuje. Pokud vám přijde, že váš pes “není ve své kůži”, možná se s ním opravdu něco děje. Vždy přemýšlejte, co by mohlo být příčinou. Nastaly nějaké změny, které tento zvláštní projev psa vysvětlují? V případě, že vás nic nenapadne, neváhejte se poradit s veterinářem. Lepší je být obezřetní a odhalit problém co nejdříve než poté zpětně litovat.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.