Jak stříhat drápky psovi

Přerostlé drápky jsou pro psa nepříjemné, vadí mu při chůzi a dokonce mohou být příčinou borcení klenby tlapky. Abychom tomu předešli, je důležité drápky pravidelně zkracovat. Pojďme se podívat, jak na to.

Obsah článku

Správná délka drápků aneb jak moc drápky zkrátit

Platí obecné pravidlo, že drápky by se ideálně neměly dotýkat podlahy. Je důležité ale vycházet z konkrétních potřeb pejska a jeho stavby těla. Kdybychom toto pravidlo aplikovali na všechny rasy psů, někteří by neměli drápky téměř žádné. Paspárek se nedotýká podlahy nikdy a rozhodně bychom na něj neměli zapomínat. Ten se totiž přirozeně neobrošuje, a proto je jeho úprava nevyhnutelná.

V potaz však musíme brát také samotný drápek psa. Součástí drápku je takzvaná živá část, ve které je uložené krevní a nervové zakončení. Pokud bychom drápek příliš zkrátili a střihli do této části, poteče z drápku krev a psa to bude bolet. 

Jak se tomu vyvarovat? Pokud má váš pes bílé drápky, zajásejte! Na světle je živá část krásně vidět, a tudíž je stříhání drápku mnohem jednodušší. U černých drápků je zkracování o něco náročnější. Pokud používáte kleštičky, zkracujte drápky po opravdu malých částech, abyste se střihnutí do živé části vyvarovali. 

Kdy stříhat psovi drápky

Každý pes je jiný. Jeden má během pár dní drápky, které vypadají, že je nikdo nikdy nezkracoval. Druhý jejich zkracování vůbec nepotřebuje. Liší se také v míře aktivity, při které si drápky přirozeně brousí a rozhodující je rovněž povrch, po kterém se běžně pohybuje. Je tedy zřejmé, že potřebná četnost úpravy drápku je u každého psa jiná

Pravidelně bychom měli délku drápků kontrolovat a jejich stavu přizpůsobit četnost zkracování. Tím, jak drápek roste, roste i jeho živá část. Proto je dobré zkracovat je pravidelně a po malých částech. Díky tomu se bude zmenšovat také jeho živá část a my tak můžeme dodržet ideální délku drápku. To znamená, že pokud má pes přerostlé drápy, není možné je najednou extrémně zkrátit.

TIP: Pes v posteli aneb rozmazlujete svého psa?

Čím upravovat drápky

Asi nejznámější možností, jak psovi zkracovat drápky, je stříhání za použití kleštiček na drápky. Díky nim je úprava rychlá, což ale například u černých drápků není příliš výhodou. Správné kleštičky na drápky by měly být pořádně ostré a svou velikostí odpovídat velikosti drápků. Je zřejmé, že kleštičky vhodné na úpravu drápků čivavy nejspíše neustřihnou dráp vlkodava. 

Další možností je úprava drápků za pomocí pilníku. Použít můžete klasický pilník na nehty, nejlepší je však pilník na akrylové nehty s hrubostí 100 nebo 180. Pilování drápků trvá déle, ale pokud se obáváte střihnutí do živé části drápku, jde o skvělou alternativu. Použít můžete také brusku na drápky, se kterou bude pilování o něco rychlejší.

TIP: Jak vyčistit psovi uši

Úprava drápků u psa, který se brání

Jen co se chystáte na úpravu drápků, pes začne vyvádět a je ve stresu. Vy jste také ve stresu, protože ho nemůžete uklidnit a bojíte se, že mu ublížíte. Zkrátka hororová situace! Někdy příčinou může být špatná zkušenost psa, jindy je pes prostě větší citlivka. Zastavte se, vydýchejte a začněte v klidu odznova.

  1. Na začátku vyberte ideální prostředek, se kterým budete drápky zkracovat. Má váš pes špatnou zkušenost například s kleštěmi? Zvolte jinou variantu. Myslete taky na to, s čím se bude dobře pracovat vám a při čem nebudete ve stresu ani vy.
  2. Se zvoleným prostředkem psa nejprve v klidu seznamte za pomocí jeho oblíbených dobrot. On si s ním tak spojí pozitivní emoce a nebude utíkat jen co ho vyndáte z šuplíku.  
  3. Zásadní je uvědomění, že drápky nemusíte zkrátit hned teď. Přistupujte k tomu jako k tréninku, v rámci kterého se k samotnému zkrácení pomalu dostanete.
  4. Stanovte si dílčí cíle, kterých budete postupně dosahovat. Začít můžete pouhým učením klidu v pro vás vhodné pozici. Někomu vyhovuje, když pes sedí, jinému když leží. Dále můžete pokračovat s podáváním pacek. Pak například přikládáním zvoleného prostředku k packám. Nejde však o přesný mustr, jak postupovat. Každý pes je jiný, a co jeden zvládne během chvilky, pro druhého představuje mílový krok. 
  5. Pravidelný nácvik znamená efektivnější výsledek. Pokud budete nácvik provádět jen jeden den v měsíci, výsledku dosáhnete těžko.
  6. Postupovat pomalu, v klidu a rozhodně nikam nespěchat. Někteří pejsci zvládají úpravu drápků levou zadní, jiní potřebují více času. Přijměte to, nezlobte se na něj, on to rozhodně nedělá schválně. Sledujte jeho projevy a naučte se rozpoznat, kdy s nácvikem či samotným zkracováním přestat. Je to jako když se učíte my – zvládáme se soustředit jen určitou dobu, a pokud učení trvá příliš dlouho, jsme frustrovaní.

TIP: Jak na paddleboarding se psem

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.