Hlávkové zelí jako superpotravina? Lidskému zdraví prospívá v nejrůznějších podobách 

Zelí patří mezi košťálovou zeleninu a dělí se primárně na bílé a červené. Ať už se rozhodnete pro čerstvé, kysané nebo například dušené, máte jistotu, že si pochutnáte, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Jde totiž o vitamínovou bombu, která navíc obsahuje jen minimum kalorií. Výběr můžete přizpůsobit ročnímu období, svým chuťovým preferencím i kuchařským schopnostem. 

Bílé nebo červené?

Blahodárné účinky má bílé i červené zelí. Rozdíl je v tom, že červené obsahuje navíc antokyany, které mu dodávají jeho typickou barvu. Jedná se o významné antioxidanty ze skupiny flavonoidů, které podle všeho mohou zmírňovat zánět, a tak pomáhat například pacientům s autoimunitními chorobami. 

Z hlediska ostatních výživných látek jsou na tom obě varianty podobně. Velmi bohaté jsou na vitamín C, ale i A, E a K a většinu vitamínů skupiny B. Díky tomu nejen posilují imunitu, ale také působí jako přírodní antioxidanty a pomáhají proti únavě. Z minerálů má největší zastoupení mangan, hořčík a draslík.

Oba druhy zelí se velmi často doporučují při redukčních dietách, a to v čerstvé i kvašené formě. Mají totiž zanedbatelné množství kalorií, ale zároveň vysoký podíl vlákniny a mikroživin.

Za syrova

S čerstvým zelím nikdy neuděláte chybu. Velmi populární je v kombinaci s mrkví, paprikou a cuketou a přelitý trochou olivového oleje. Vznikne tak lehký salát, který si můžete dát jen tak samotný, ale skvěle se hodí i k masu, bramborám nebo například zeleninovým plackám. Záleží, jestli potřebujete jen rychlou svačinu, nebo si chcete dát plnohodnotné jídlo.

Kysané nejen na zimu

Na kysané neboli kvašené zelí nedaly dopustit už naše prababičky. Dříve se k nám čerstvá zelenina nedovážela celoročně a mražení bylo také hodně vzácné. Právě zelí naložené v sudech tak bylo jednou z mála možností, jak ve zdraví zvládnout dlouhou zimu

My dnes víme, že nejde o žádné kouzlo, ale o působení bakterií mléčného kvašení, které podporují zdraví našeho střevního mikrobiomu. Jeho posílení se pak promítá do dalších oblastí – mezi benefity tedy patří například posílení imunity, snížení hladiny cholesterolu nebo podpora zdraví kostí a kloubů. 

Asijskou variantou je kimchi, které se v posledních letech stalo doslova trendem. Chutná trochu jinak, je křupavější a výraznější. Mnohdy na jazyku až brní, ale zdravotní benefity má velmi podobné.

Do polévek i gulášů

A jak uvařit hlávkové zelí nebo dále zpracovat to kvašené? Možností se nabízí hned několik – od polévek přes segedínský guláš až po různé placky (zelňáky). 

Kromě klasické zelňačky doporučujeme vyzkoušet i takzvanou tukožroutskou polévku, do které můžete přidat jak menší hlávku čerstvého zelí, tak sáček kysaného zelí. V každém případě má tento pokrm jen velmi malé množství kalorií a přitom chutná skvěle a navíc vás zasytí. 

Dušené zelí je lahodné a lehce stravitelné 

Možná máte dušené zelí spojené jen s kachnou nebo vepřovým. Určitě se ale nemusíte omezovat jen na těžká masová jídla, která jsou vhodná spíše pro zimní měsíce. Odlehčenou variantou jsou vegetariánské verze těchto českých klasik nebo nejrůznější zelené náplně. 

I zde navíc můžete předvést svoje kulinářské umění. Stačí k zelí přidat nastrouhané jablko, které ho krásně zjemní. A specialitou šéfkuchařů je pak karamelizovaná cibulka. S těmito kombinacemi tedy určitě nešlápnete vedle – naopak vznikne zdravá dobrota, které zaručeně nikdo neodolá.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook