Fialový šampon na blond vlasy – k čemu je?

Fialový šampon by neměl chybět na polici nikomu, kdo se barví na blond či technikou balayage. Navrátí vlasům chladný odstín a zbaví vás nepěkné žluté. Zjistěte, jak fialový šampon funguje a jak byste ho měli používat, abyste maximalizovali jeho účinek a zároveň si nepoškodili svou hřívu.

Pro barvené blondýnky (i blondýny) je fialový šampon naprostá nezbytnost. Dosáhnout toho správného odstínu u blond barvy je poměrně obtížné. A jakmile se to podaří, práce bohužel nekončí. O vlasy je potřeba se starat i nadále. Jinak odstín začne ztrácet zářivost a co je vůbec nejhorší, začne žloutnout.

Proč vlasy žloutnou

Chladný odstín se postupně začne ztrácet a ustupovat žlutému. Za to může například mytí vlasů nevhodnými přípravky, styling, ale také UV světlo, a dokonce kvalita vody – chlor a tvrdá voda jsou pro barvené vlasy hotová katastrofa. Svůj podíl na tom má i pobyt ve znečištěném prostředí.

Pokud se vám nelíbí, že vaše vlasy ztrácí studený odstín a místo toho pomalu žloutnou, nemusíte to hned řešit opětovným barvením, které je vysiluje. Pořiďte si fialový šampon. Při pravidelném používání tento proces zarazíte a pokud už žlutá prosvítá, pomůže vám proces zvrátit.  

Co je to fialový šampon a jak funguje

Fialový šampon je tónovací produkt, který byl vyvinutý speciálně pro blond vlasy. Obsahuje rozdrcené pigmenty fialové barvy. Fialová barva se nachází přímo naproti žluté na tzv. kolu barev a její pigmenty dokážou žluté odstíny neutralizovat.

Místo teplé žluté získají vlasy krásný studený nádech. Kadeřníci tento problém při barvení řeší tonerem, protože i čerstvě obarvené vlasy jsou žluté, avšak doma si vystačíte právě s fialovým šamponem. Účinně zasáhne, jakmile vlasy začnou měnit odstín. Ale je skvělý i jako prevence.

Pro jaké odstíny je fialový šampon určený

Ač byl fialový šampon původně určený především pro velmi světlé blond až platinové vlasy barvené peroxidem, dnes už má mnohem širší pole využití. Můžete ho aplikovat i na tmavší odstíny, pokud vás trápí žloutnutí. Dále je skvělý na melíry, modré a šedé odstíny a vlasy barvené technikou balayage. Sáhněte po tomto produktu a světlé konce opět dostanou studený nádech, tak jako když jste odcházeli ze salonu. Nově se na trhu setkáte také s fialovými šampony pro hnědé vlasy, které neutralizují teplé tóny a zanechají vlasy zářivě studené.

Jak používat fialový šampon

Fialový šampon se chová stejně jako klasický šampon. Vlasy umyje, navíc je ale díky fialovým pigmentům odstraní nepěknou žlutou barvu. Naneste ho a nechte chvíli působit. Pozor! Aplikuje se výhradně na mokré, nikoliv suché vlasy.

Některé ženy ho nanáší na suché vlasy, aby neutralizovaly žlutou rychleji. Tím ale své hřívě akorát ublížíte. Suché vlasy sice absorbují více pigmentu, ale nikdy u nich nedocílíte rovnoměrného pokrytí přípravkem, tak jako když jsou vlhké. Výsledek proto bude flekatý a nepěkný. Navíc tento postup vlákno extrémně zatěžuje a vysušuje.

Podívejte se na návod na produktu a dodržujte pokyny výrobce. Není nutné ho používat každý den, rozhodně jím zcela nenahraďte šampon na běžné mytí. Vlasová vlákna by se vysušila a poškodila. Na běžné mytí sáhněte po přípravcích speciálně pro barvené vlasy, které jim dodají výživu a barvu oživí.

V závislosti na tom, jak často si vlasy myjete a jak moc vás trápí žlutavý odstín, zařaďte šampon s fialovými pigmenty jednou až třikrát týdně. Vlasy si s ním umyjte tak, jak jste zvyklá. Pro maximální efekt si pořiďte také fialový kondicionér a používejte ho společně s fialovým šamponem. Jednou do týdne si s kondicionérem udělejte zábal. Jak na to?

  1. Nejprve se umyjte šamponem.
  2. Naneste kondicionér. Rozčesejte do celé délky pomocí kartáče na mokré vlasy.
  3.  Zabalte hlavu do igelitu a omotejte šátkem nebo ručníkem. Když bude hlava a vlasy v teple, přípravek lépe pronikne do vlasového vlákna.
  4. Nechte působit 5 až 10 minut.
  5. Vlasy umyjte a vyfoukejte.

TIP: Recenze a vlastní zkušenost – šampon a kondicionér CBWEED

Pokud chcete se žlutou barvou zatočit rychle a efektivně, pořiďte si k šamponu a kondicionéru také fialovou tónovací masku na vlasy. Aplikujte jednou týdně. Postupujte podle návodu na obalu. Některé produkty docílí studených odstínů již během prvního použití. Výhodou masek je, že poskytují i výživu, což barvené vlasy rozhodně potřebují.


Přečtěte si také

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.