Péče o vlasy u moře

Přímořský vzduch a slaná voda představují pro vlasy velkou zátěž. Oslabují je a vysušují, stejně jako pokožku hlavy. Máme pro vás několik tipů na to, jak vaši hřívu ochránit před negativními dopady pobytu o moře. Díky nám se z dovolené vrátíte nejen krásně opálení, ale i s perfektně zdravými a silnými vlasy.

A je úplně jedno, zda vyrážíte k moři do Chorvatska, nebo se chystáte strávit zimní dovolenou v Thajsku či Zanzibaru.

TIP: Manuál opalování: kdy a jak se opalovat

Vše začíná už ve sprše

Na příští dovolenou u moře se vybavte produkty se SPF pro ochranu vlasů před sluncem. Platí, že čím vyšší SPF je, tím lépe přípravek chrání před škodlivým slunečním zářením. K dostání jsou nejen oleje a kondicionéry, ale také šampony. Nepodceňujte UV světlo. Dotýká se vaší pokožky, ale i vlasů. Na to, že musíme používat opalovací krém, už jsme si zvykli. Nyní je nejvyšší čas dopřát stejnou péči také vaší hřívě.

Co se šamponu týče kromě ochranného faktoru si dejte pozor také na to, aby v něm nebyly žádné sulfáty. Ty se do produktů přidávají hlavně kvůli pěnění. Bohužel odstraňují až příliš velké množství přirozeného kožního mazu. Pokožku hlavy proto vysušují a vlasy oslabují. U moře je tento efekt obzvlášť rizikový, protože i slaná voda a vzduch mají podobný účinek. Doporučujeme proto šampon na přírodní bázi, ve kterém tyto látky nenajdete.

Jak pečovat o vlasy před sluněním a koupelí v moři

O vlasy je důležité pečovat nejen po tom, co se vrátíte z pláže. Věnujte jim pozornost i předtím, než na ni vyrazíte. Sáhněte po oblíbeném vlasovém oleji a vmasírujte ho do celé délky vlasů jako ochrannou masku. Nechte působit alespoň půl hodiny, aby se dostatečně vstřebal. Nesmývejte.

Na běžnou denní výživu u moře jsou nejlepší arganový a jojobový. Zabrání totiž soli, aby pronikla dovnitř vlákna a posílí suché vlasy. Pozor na kokosový olej a amlu, vlasy je neumí stoprocentně vstřebat. V praxi to pak vypadá, že máte mastnou hlavu. Je proto lepší tyto druhy olejů využít jako pečující masku, kterou po půl hodině až hodině umyjete. Jojobový a arganový olej se vstřebají bez problémů.

Do kabelky si přibalte bezoplachový kondicionér nebo pečující sprej. Naneste ho pokaždé, než půjdete do vody. Vaši hřívu tím vyživíte a zabráníte vysušení. Další možností je se chránit pomocí koupací čepice nebo šátku (látkový šátek pomůže jen v případě, že se nechystáte potápět). Silikonové plavecké čepice mohou vlasy polámat, a proto je před nasazením ošetřete kondicionérem nebo sprejem proti lámavosti.

Jak si zachovat zdravé vlasy během opalování a neztratit barvu

U moře to vždycky pěkně fouká. Proto je důležité před ochodem na hlavě vytvořit nějaký účes, například copánky nebo drdol. Pokud totiž budou vlasy ve větru různě poletovat a cuchat se, jakmile vezmete do ruky hřeben, budete litovat. Hodně zacuchané vlasy se špatně češou a tuze rády lámou.

V takové situaci pomohou například vlasové olejíčky pro snadnější úpravu a rozčesávání. Stačí je nanést pouze do konečků. Využijte již zmiňovaný arganový nebo jojobový olej, který vlasy tolik nezatíží.

Pokud se barvíte, určitě se chcete vyhnout tomu, že se vám barva vyšisuje. Snažte se minimalizovat styk s vodou. Když se opalulujete, noste pokrývku hlavy, například šátek. I obyčejný slamák dokáže zázraky. Ochrání vás nejen před UV paprsky a blednutím barvy, ale také před cucháním.

Jak pečovat o vlasy po koupání v moři a slunění

Po koupeli v moři vlasy opláchněte pod sladkou vodou. Nemusíte nutně sahat po šamponu a absolvovat celou proceduru. Jde o to vymýt z vlasů zbytky soli a případných chemikálií. Ideální je, pokud jsou sprchy přímo na pláži. Můžete se tak omýt po každé koupeli, aniž byste museli jít zpět na ubytování.

Párkrát do týdne si dopřejte masku z kokosového oleje

Ať už na dovolené strávíte týden nebo celý měsíc, masku z kokosového oleje nesmíte vynechat. Dopřejte si ji jednou či dvakrát týdně v závislosti na tom, jak hodně času trávíte na pláži. Kokosový olej hydratujte a posiluje vlasovou texturu. Je ideální jako prevence proti lámavosti.

Jak na to? Použijte kokosový olej v bio kvalitě. Přivezte si ho buď s sebou, nebo kupte na místě. Perfektní kokosové oleje mají zejména v Thajsku a jihovýchodní Asii celkově, pokud tedy máte namířeno do tohoto regionu, pořiďte si ho až tam.

Jakmile budete mít chvilku pro sebe, naneste cca dvě lžíce na navlhčené vlasy, zabalte hlavu do igelitu a nechte působit. V případě, že je olej ztuhlý, rozehřejte ho. Doporučujeme vlasy v igelitu ještě obalit šátkem nebo ručníkem. Pokud totiž hlava zůstane pěkně v teple, účinné látky lépe zapůsobí a proniknou hlouběji do vlákna. Po 30 minutách až jedné hodině smyjte. Vyfoukejte do sucha.

TIP: Jak připravit kůži na opalování?

Čím česat a rozčesávat

Pro rozčesávání na dovolené přibalte hřeben se širokými zuby. Dají se pořídit modely z přírodních materiálů, které jsou maximálně šetrné. Jde o to, abyste předešli lámání vlasů. Běžné kartáče či hřebeny mají totiž na oslabené a vysušené vlasy přesně tento negativní efekt. Hřeben se širokými zuby využijete i ve sprše, když budete nanášet vlasovou masku či kondicionér. Kartáč na mokré vlasy proto nechte doma. Rovnou tak ušetříte i místo v zavazadle.

Pokud máte opravdu dlouhé vlasy, vyplatí se s sebou vzít kartáč s kančími štětinami. Ten pomůže distribuovat přirozený maz z pokožky hlavy do délek a konečků. Díky tom vlasům dopřejete větší stupeň ochrany a zabráníte jejich přesušení od slunce a slané vody.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.