Co dělat, když se mi nedaří zhubnout?

Pokoušíte se shodit nadbytečná kila, ale nejde to? Toto jsou nejčastější příčiny, proč se vám nedaří zkrotit nadváhu. Možná právě vy děláte některou z následujících chyb.

Jídelníček je základ

Na úspěšném hubnutí se podílí optimální jídelníček asi z 80%. Energetický trojpoměr při redukci hmotnosti by se měl skládat ze 40% sacharidů, 30% tuků a 30% bílkovin. Zorientovat se v poměrech, nastudovat si všechny potraviny a vyvarovat se chybám z neznalosti je skutečný oříšek.

Nastavovat si optimální jídelníček svépomocí může být dokonce kontraproduktivní. Motivace proniknout do tak komplexního tématu by vás mohla zbytečně odradit. Výživový poradce vám pomůže sestavit jídelníček, který vás postupně dovede k vaší vysněné postavě. Odevzdejte se do rukou odborníků, dodá vám to motivaci vytrvat a důvěru v efektivitu celého procesu.

TIP: Jak zhubnout správně? Nedělejte hloupé chyby

Krabičková dieta je oblíbeným a efektivním řešením jak zhubnout

Díky krabičkovým dietám se nemusíte stresovat nutričními hodnotami, váhou a kaloriemi. Všechno si v programu nastavíte a jídlo vám přijde každý den čerstvé. Můžete si navolit různé chody i celkovou energetickou hodnotu jídel. Pokud sledujete denní příjem kalorií, nemusíte nic složitě počítat či vážit. Krabičkové diety spolu s vhodnou pohybovou aktivitou jsou záruka jak zhubnout. 

Bez pohybu to nepůjde

Jednou z nejdůležitějších věcí, které musíte dělat, když chcete zhubnout, je pohyb. Pohyb pomáhá zrychlovat metabolismus a udržuje vaši aktivní svalovou hmotu, která je pro hubnutí zcela zásadní. Také je velmi účinný při spalování břišního tuku, především toho zdravotně nebezpečného tzv. viscerálního tuku, který se tvoří kolem orgánů a poté způsobuje mnoho onemocnění. Spalování kalorií je pro hubnutí zcela zásadní.

Jaký pohyb je nejvhodnější když chci zhubnout?

Pro redukci hmotnosti je dobré zařadit aerobní cvičení, aneb takový pohyb u kterého putuje do svalů a do orgánů dostatečné množství kyslíku. Mezi „zlatý pohybový aerobní kvintet“ patří – běh, chůze, běh na lyžích, cyklistika a plavání. Aby se pohybová aktivita projevila příznivě na vašem těle, je důležité, abyste zvedli objem pohybu minimálně o 30%, než jste zvyklí. Zapojte pohyb do vašeho běžného života a začnete například místo jízdy výtahem chodit pěšky, místo volby nejbližší autobusové zastávky se cestou z práce cíleně projděte apod.

Vyvarujte se alkoholu

Kalorická hodnota alkoholu je velmi vysoká a alkohol zvýšuje glykemický index, což znamená, že po popíjíení máme hlad. Kvůli vyšší hladině alkoholu je vůle odolat pokušení mnohem menší a jelikož většina z nás má ve zvyku pít alkohol večer, znamená to, že půjdeme spát s kalorickou bombou v útrobách.

Kvalitní spánek je pro hubnutí a celkový zdravý životní styl zásadní. S alkoholem v krvi si ale naše tělo moc neodpočine, jelikož musí místo obnovy energie odbourávat alkohol.

TIP: Alkohol a cvičení

Buďte trpěliví a mějte realistická očekávání

Uvědomte si, že k tomu, abyste dosáhli vysněného úbytku, potřebujete dostatek času. Hubnutí není žádná hurá akce. Pokud si hned na začátku stanovíte příliš vysoké cíle, budete zklamaní a brzy ztratíte motivaci. Buďte vděční za každý pokrok a odměňte se i za malé zlepšení.

​​Váhový úbytek je obecně mnohem pomalejší proces, než si většina lidí představuje. I když je často možné zhubnout na počátku více kilogramů, tak udržet si podobné tempo dlouhodobě je již větší problém. Dalším velkým problémem je také to, že mnoho lidí má zcela nerealistická očekávání toho, co je dosažitelné se zdravou stravou a cvičením.

Pravdou je, že ne každý z nás může vypadat jako modelka (stejně většinou upravená pomocí Photoshopu). Proto je velmi dobré najít rovnováhu mezi vaším úsilím, které věnujete hubnutí a tím zda jste spokojeni či nikoli. Naučte se přijmout své tělo (svůj somatotyp) a mít se rádi.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.