4 efektivní způsoby, jak odcvičit tlaky na ramena

Na svalovou partii jako ramena existuje mnoho účinných cviků. První příčku oblíbenosti si ale stále drží tlaky. Jakými způsoby a jak správně je provádět? To se dozvíte v následujících řádcích.

Obsah článku

Bez techniky to nepůjde

O postavě do tvaru “V” sní snad každý chlap, který kdy navštívil posilovnu. K dosáhnutí takové postavy jsou právě tlaky na ramena skvělým pomocníkem. Variant, jak se dají odcvičit, je hned několik – ve stoje, v sedě, s jednoručkami nebo velkou činkou. 

Aby byly tlaky na ramena účinné, nezapomeňte si nastudovat správnou techniku a provedení cviku. Poradíme vám, jak na to.

Svaly zapojené při tlacích na ramena

Přestože se jedná o tlaky na ramena, při jejich cvičení zapojíte svalů mnohem více. Včetně přední hlavy ramene pracuje také triceps, paže a horní prsní svalstvo. Pro správné provedení cviku je také třeba zpevnit břišní svaly, a to konkrétně střední část. Při stabilizaci lopatek se na cviku podílí také trapéz a křídla (sval pilovitý).

Tlaky na ramena s jednoručkami vsedě

Sedněte si na lavičku se zády opřenými o opěrku v cca 90 stupňovém úhlu. Na kolena si připravte jednoruční činky podle vašich sil. Pomocí kolen odražte činky směrem vzhůru tak, aby vaše ruce byly v pravém úhlu. Pokud se na tento pohyb necítíte, poproste někoho, aby vám s činkami nahoru pomohl.

Jakmile budete mít činky v poloze (viz výše), zpevněte celé tělo a nasměrujte předloktí kolmo k zemi. Z této polohy zvedejte činky nad hlavu do téměř natažených rukou. Tento pohyb opakujte. Nezapomeňte pravidelně dýchat – s činkami dole se nadechněte a dole opět vydechněte.

Tlaky na ramena s jednoručkami vestoje

Tlaky na ramena ve stoje vyžadují, oproti tlakům v sedě, silný střed těla. Proto se tento cvik řadí mezi ty pokročilejší. Díky tlakům na ramena s jednoručkami ve stoje podpoříte rozvoj síly a také koordinace.

Provedení cviku je velmi podobný, jako při tlacích na ramena v sedě. Při zvednutí činek nad hlavu dbejte na správnou polohu zad – pozor na to, abyste se příliš neprohýbali v dolní části zad a příliš nevypínali hrudník.

Tlaky na ramena s velkou činkou ve stoje, před hlavou

Pokud vám jednoručky nevyhovují, můžete sáhnout po velké čince (ose). Princip cviku je stejný, jako tlaky na ramena s jednoručkami. Velkou činku lze použít jak vsedě, tak vestoje. V sedě navíc můžete využít multipress, díky kterému máte velkou činku plně pod kontrolou, a stejně tak dráhu při tlaku nad hlavu.

Při tlacích na ramena s velkou činkou si hlídejte úchop, který by měl být na obou stranách stejný, aby cvik zabíral na obě ramena stejně. Šířka úchopu je taková, aby vaše lokty byly pod činkou, s předloktím kolmo k zemi.

Činku si položte na horní část prsou, nadechněte se a činku vytlačte nad hlavu až do téměř natažených paží. Po celou dobu mějte zatnutý střed těla. Výdech proveďte opět až v počáteční pozici cviku.

Tlaky na ramena s velkou činkou za hlavou

S velkou činkou můžete tlaky na ramena provádět taktéž za hlavou. Než se ale do cviku pustíte, ujistěte se, že je k tomu přizpůsobená vaše mobilita ramen a hrudní páteře. Tlaky na ramena za hlavou lze cvičit jak v sedě, tak ve stoje. Šířka úchopu je stejná jako při tlacích před hlavou.

Výchozí pozice je s činkou položenou za temenem hlavy. Při nádechu zvedněte činku nad hlavu pouze tam, kde je vám to příjemné a nepůsobí to bolest.

Nejčastější chyby při tlacích na ramena

  • Špatná výchozí pozice, která způsobuje přetížení ramen,
  • příliš široký úchop velké činky
  • nesprávná pozice loktů
  • nedostatečné zpevnění těla
  • špatná poloha ramen a lopatek
  • příliš velký záklon, a tudíž prohýbání spodních zad.

Přečtěte si také

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)