Svalová dysbalance: Jak vzniká a jak ji napravit?

Při cvičení, ale i běžném zapojení do denních činností se může stát, že jednu partii určité části těla zapojujeme více než tu druhou. V důsledku toho vzniká v našem svalovém aparátu určitá nerovnováha, která dokáže člověka pěkně potrápit. Jak takové svalové dysbalance vznikají, lze jim předejít a jak se jich účinně zbavit?

Co je to svalová dysbalance?

Tímto pojmem bývá označována porucha svalové soustavy, kdy jeden z dvojice proti sobě působících svalů je „silnější“, více namáhaný než ten druhý. Vzniká tedy nerovnováha mezi jednotlivými svaly. Vzhledem k tomu, že tato dysbalance obvykle vzniká mezi velkými a důležitými svaly, které se podílejí na celkovém držení těla (posturální svaly), dochází k ochabování jiného svalstva, špatnému držení těla, potažmo také k nepříjemným bolestem.

Vznik a příčiny svalové nerovnováhy

Svalová dysbalance nepostihuje jen ty, kteří většinu dne tráví v pozici sedu či lehu. Vzniká u lidí, kteří například v zaměstnání výrazně zatěžují určitou část těla – může se jednat i o pouhé klikání na myš, zvedání krabic se zbožím neustále tou samou rukou, ale i špatnou techniku při cvičení, kdy sportovec zatěžuje jeden sval z páru více než ten druhý.

Tímto způsobem vzniká svalová nerovnováha, která se může vyvíjet skutečně dlouho, při opakované „lehčí“ činnosti i roky. Mezi nejčastější příčiny tedy můžeme zařadit:

  • Špatnou techniku při sportu a cvičení
  • Upřednostňování dominantní strany těla při běžných činnostech a pohybu
  • Ochablé svaly důležité pro správné držení těla, nedostatek pohybu
  • Vrozené vady jako je například rozdílná délka končetin, rozdílná velikost svalu či jejich umístění a podobně
  • Úrazy a nedostatečné rehabilitace po nich
  • Nadváha a obezita
  • Dnes je největším problémem téměř nepřetržité sklonění hlavy k obrazovce telefonu

Projevy svalové dysbalance

Mezi hlavní projevy svalové nerovnováhy patří bolesti samotných svalů, ale i přilehlých kloubů, které jsou kvůli ochablým či zkráceným svalům zatěžovány, svalová ztuhlost nebo typické držení těla.

Držení těla při svalové dysbalanci

  • Lordóza krční páteře (předsunutá hlava)
  • Odstáté lopatky
  • Kyfóza hrudní páteře („hrb“ na zádech, v oblasti hrudní páteře mezi lopatkami a těsně nad nimi)
  • Lordóza bederní páteře (chůze s vypouklým břichem)
  • Špatný sklon pánve, který vyklenutí břicha ještě více podporuje, způsobuje ochabnutí břišního a pánevního svalstva
  • Špatný stav nohou (plochá chodidla, ochablé lýtkové či stehenní svaly, což se projevuje nohama do tvaru písmene ‚X‘)

Výše popsané problémy se odborně nazývají horní a dolní zkřížený syndrom. Jedná se o jakési pomyslné ‚kříže‘ mezi svaly horní části trupu nebo mezi svaly oblasti pánve a beder. Zatímco problémy horního zkříženého syndromu se týkají krční, potažmo hrudní páteře a paží, dolní zkřížený syndrom zahrnuje oblast pánve, beder a nohou.

Důsledky svalové dysbalance

Trpí-li člověk výše uvedenými obtížemi, bude jeho zdravotní stav pravděpodobně směřovat k chronickým bolestem celého pohybového aparátu, nepřirozeného držení těla, a tím způsobenému dalšímu ochabování svalů či poškození nadměrně zatěžovaných kloubů. Bolesti a nepříjemné pocity pak mohou vést k omezení pohybu, přibírání na váze a s tím spojeným civilizačním nemocem. Klouby a svaly mohou být také náchylnější ke zranění.

Kromě toho se jedná také o estetický problém, se kterým bojují ženy i muži v čím dál nižším věku.

Jak zjistit, že trpíme svalovou dysbalancí?

Bolesti svalů se objevují během života z mnoha různých příčin. Zejména u sportovců nebo lidí s fyzicky namáhavým zaměstnáním není vždy původ bolestí jednoznačně specifikovat. Pokud tyto nepříjemné pocity přetrvávají a objevují se stále na stejných místech, je vhodné se obrátit na odborníka.

Problémem se obvykle zabývají rehabilitační lékaři nebo přímo fyzioterapeuti. Pacient se podrobí kineziologickému vyšetření, kdy lékař či fyzioterapeut při různých typech pohybu i v klidném stavu sleduje zakřivení páteře, držení těla, chůzi či běžné „každodenní pohyby“. Podle zjištění z tohoto vyšetření se přistupuje k volbě správné léčby.

Léčba svalové nerovnováhy

Fyzioterapie a cvičení

Léčba probíhá za pomoci fyzioterapie a cvičení, která odborník doporučí. Cvičí se pomalu a s důrazem na každý pohyb. Je třeba vždy dodržet pořadí cviků, které je sestaveno tak, aby se uvolnily všechny důležité svaly a posílily ty, které jsou třeba.

Mezi kompenzační cviky, které fyzioterapeut obvykle zařadí, patří zejména nácvik správného držení těla v lehu s postupným přechodem do stoje přes různé druhy pohybu. Cviky mají za úkol svaly uvolnit, poskytnou úlevu také kloubům a šlachám, odstranit ztuhlost a pomoci od bolesti.

Jak jsme si již uvedli, pořadí cviků je nutné bezpodmínečně dodržet. Celé cvičení se totiž skládá z cviků mobilizačních, protahovacích a posilovacích. Mobilizačnímu čili uvolňovacími cviky se svaly pomalu zahřejí, klouby se rozhýbou a šlachy roztáhnou. Protahovacími cviky, jak již jejich název napovídá, svalstvo protáhneme, snížíme napětí a ztuhlost a obnovíme fyziologickou flexibilitu svalu. Posilovací cviky zase zajistí vitalitu ochablého svalstva, zvýší jeho sílu a vytrvalost. Součástí jednotlivých cviků mohou být i různé pomůcky jako jednoruční činky, gumy a podobně.

Ergonomické pomůcky

Abychom vzniku svalové dysbalance předcházeli, omezili zhoršení stavu nebo podpořili rehabilitaci, je důležité eliminovat špatné návyky. Ergonomické pomůcky jsou důležité zejména tehdy, víte-li, že vaše problémy pramení ze sezení u počítače.

TIP: Cvičení v kanceláři

V tomto případě se rozhodně vyplatí zainvestovat do nového ergonomického kancelářského křesla, výškově nastavitelného polohovacího stolu a dalších vychytávek jako je například podložka pod nohy.

Relaxace

Důležitou součástí léčby je také odpočinek, relaxace a celkové uvolnění. Doporučuje se tedy navštěvovat saunu, dopřávat si pravidelné relaxační i rekondiční masáže nebo se věnovat meditačním cvičením. Lze zařadit také hydroterapii (například lehké cvičení v bazénu).


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram