3 způsoby, jak měřit svou denní aktivitu

Snažíte se zlepšit svou kondici? Chcete-li na své fyzičce pracovat skutečně efektivně, měli byste si vést záznamy a měřit svou aktivitu na denní bázi. Díky nabíraným datům snadno odhalíte, zda se posouváte správným směrem. Jaké jsou možnosti?

Dnes vítězí chytré technologie

Pravděpodobně nejpopulárnější cestou, jak prakticky neustále sbírat cenná data o denní aktivitě, jsou moderní chytrá zařízení. Zcela univerzálním zařízením je v tomto směru chytrý telefon, jeho možnosti jsou ale omezené. Chcete-li tedy přesnější data, měli byste si pořídit fitness náramek nebo chytré hodinky.

Zatímco s chytrým telefonem získáte přehled o denním počtu kroků, nachozené vzdálenosti či počtu vystoupaných pater, další zmíněná zařízení vám navíc mohou v průběhu celého dne mimo jiné měřit tep. Tep je přitom velice cenným údajem, jehož pomocí lze zpřesnit výpočet denně spálených kalorií. Chytré hodinky dnes ale umějí měřit také tělesnou teplotu, množství kyslíku v krvi nebo váš dech.

S užitečnými aplikacemi navíc můžete skrz náramek, hodinky či telefon zaznamenávat přímo svou fyzickou aktivitu a mít tak například přehlednou historii běhání, domácího workoutu, jízdy na kole či jiných aktivit

Klasické způsoby stále nejsou na odpis

Přestože moderní technologie začínají v profesionálním i amatérském sportu dominovat, rozhodně to neznamená, že jsou jejich předchůdci zcela na odpis. U mnoha výkonnostních sportů a aktivit mohou velice dobře posloužit klasické stopky, jinde zase pomůže metr. Skvělým způsobem, jak napřímo měřit svou aktivitu – skrz výsledky –, může být domácí váha. Jednou týdně či jednou měsíčně se můžete zvážit a zjistit tak, jak se vaše postava mění. Stejně tak se pravidelně můžete fotit v zrcadle a sledovat, jak se vaše postava proměňuje vizuálně.

Někdy pomůže tužka a papír

Některé aspekty vaší pravidelné aktivity jsou moderními technologiemi těžko měřitelné.

Můžete si například pravidelně evidovat, kolik uděláte kliků, jaké váhy zvednete v posilovně nebo třeba kolik skočíte do dálky. Spoustu těchto dat neumí spolehlivě zaznamenat ani nejchytřejší zařízení. Nejlepším způsobem, jak tyto výkony měřit, je prostě zápis do poznámkového bloku. Necháme na vás, zda půjde o klasický papírový blok, nebo o zápisky v telefonu či počítači.

I v tomto případě platí, že se vyplatí data sbírat dlouhodobě a zpětným pohledem vyhodnocovat, jak se vaše fyzická kondice mění.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook