Jak si správně čistit pleť – manuál čištění pleti

Správně provedené čištění pleti odstraní veškeré usazeniny jako je maz, prach, smog a bakterie, které se na kůži během celého dne nahromadí. Správným a pravidelným čištěním pomůžete udržet Vaší pleť zdravou a čištění poslouží i jako prevence různých dermatologických problémů. Vyplatí se proto osvojit si správné techniky co nejdříve. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější techniky správného čištění pleti, které udrží vaší pleť zdravou a krásnou.

Obsah článku

Kolikrát denně si čistit pleť?

Pleť je rozhodně nutné čistit 2x denně s tím, že si dejte záležet hlavně večer. Večerní rutina je velmi důležitá. Odstraněním make-upu, potu a nečistot po celém dni, které pleť nachytá spousty (smog, prach,..) připravíte Vaši pleť na regeneraci a obnovu během noci.

Jak zjistím svůj typ pleti?

Nejdřív si připomeneme, jak si potvrdit svůj typ pleti:

Umyjte si pleť jemným čistícím gelem nebo pěnou. Lehce osušte pleť ručníkem. Poté již na pleť nedávejte žádný krém ani jinou kosmetiku zhruba hodinu. Během této hodiny se pleť po čištění vrátí do svého přirozeného stavu.

Jak se Vaše pleť po hodině cítí? Cítíte pnutí a vidíte suchá místa, případně šupinky? Nebo je spíše všude viditelně mastná? Je mastné jen čelo, nos a brada, zatímco zbytek je suchý? Otestujte si své závěry jednou vrstvou papírového kapesníku, který po hodině čekání přiložte a lehce přitiskněte na t-zónu a tváře. Zůstala na něm mastnota nebo ne?

Čistící přípravek podle typu pleti

Vždy používejte kosmetiku určenou přímo na čištění Vašeho typu pleti. Pojďme si obecně popsat typ Vaší pleti a poté doporučení přípravku na čištění pleti z lékárny Benu.cz.

Mastná a aknózní pleť

Tento druh pleti se vyznačuje nadměrnou tvorbou kožního mazu, který se obvykle tlačí ven přes ucpané póry. Tudíž se často vyskytují vyrážky, pupínky a černé tečky doprovázené mastnou až lesklou pletí.

TIP: Jak na akné

Suchá pleť

Pleť, která produkuje méně kožního mazu. Suchá pleť bývá v některých případech doprovázena svěděním, pálením, šupinkami, neustálým pocitem suchosti, pnutím a citlivostí pleti.

TIP: Tvorba vrásek a mýty o nich

Smíšená pleť

U smíšené pleti se kůže v oblasti T-zóny, která zahrnuje čelo, nos a bradu, mastí více než ostatní obličejové části. Tváře jsou naopak suché.

Normální pleť

Majitel normální pleti nemá pocit suchosti a netvoří se mu žádné černé tečky a nebo akné. Jedná se tedy o pleť, která působí zdravě, na dotyk je pevná, hladká a její držitelé mají pocit, že se nemusí péčí o ní zabývat.

Bioderma je soukromá francouzská farmaceutická společnost, která se specializuje na léčbu dermatologických problémů.

Garnier je francouzská značka spadající pod společnost L’Oreal. Ze začátku se značka specializovala na vlasové přípravky. V dnešní době Garnier vyrábí nejen produkty pro vlasy, ale zejména pro pleť a díky tomu je známá jako odborník pro péči o pleť.

Oblíbené značky produktů pro péči o pleť

Garnier 

Značka Garnier byla založena na počátku 20. století. Jejich úplně prvním produktem byla vlasová voda. Dnes Garnier vyrábí produkty na vlasy a pleť. Garnier u svých výrobků používá přírodní zdroje, které mají pozitivní účinky na pleť a vlasy.

Bioderma

Bioderma je francouzská značka péče o pleť, která byla založena v roce 1977 ve městě Lyon. Jejich výrobky jsou velice účinné a mohou je používat i lidé s velmi citlivou pletí. Týmy biologů a dermatologů neustále provádějí rozsáhlý výzkum na vytváření řady nových produktů. Produkty Bioderma jsou oblíbené po celém světě a nechybí ani ve výbavě těch nejlepších make-up artistů.

Jak aplikovat čistící přípravek?

Nepoužívejte žínku ani čistící kartáčky nebo cokoliv, co může drhnutím podráždit pokožku. Vaše prsty jsou naprosto dostatečné a maximálně šetrné k důkladnému vyčištění Vaší pleti.

Jakou nastavit teplotu vody?

K čištění pleti nepoužívejte příliš studenou ani příliš horkou vodu. Studená voda není efektivní pro odstranění přípravků na bázi olejů a horká voda zanechá pokožku vysušenou a podrážděnou. Vlažná voda je proto ideální. 

Usušení umytého obličeje

Vyhraďte si menší bavlněné ručníky a po vyčištění obličej jemně osušte právě do měkkého a čistého obličejového ručníku. Ručník je dobré měnit co nejčastěji, ideálně každý den, zabráníte tak přenosu bakterií.

Dočištění pleti

Po odlíčení nečistot čistícím prostředkem dočistěte pleť ještě pomocí tonika, mléka nebo micelární vody, zvlášť pokud přes den nosíte make- up nebo opalovací krém. Tento proces se nazývá dvojí čištění. Podstatou je použití dvou čistících přípravků po sobě tak, aby bylo zaručeno, že se vaše pokožka zbaví nánosu všech nečistot. Navíc pleť připraví na absorpci následné péče.

Takový typ čištění je nutný ale pouze večer po celodenním nošení produktů jako je make-up nebo opalovací krém. Pokud jste celý den doma, není dvojí čištění pleti nutné. Potažmo ráno, kdy jste odlíčená, stačí pouze odlíčení např. čistícím gelem, abyste sundali prach a nečistoty z noci, které jste mohli nabrat třeba na polštáři. 

TIP: Přírodní masky na obličej a vlasy

Hydratovat, hydratovat, hydratovat

Po celém procesu odličování přichází na řadu hydratace. Jako první krok můžete nanést termální nebo květinovou vodu (pro zvýšení absorpce účinných látek). Na to naneste sérum vhodné Vaši pleti a poté krém.

TIP: K čištění pleti se dá použít tonikum z čerstvé natě brutnáku lékařského

Ranní péče ve třech bodech

  • Opláchnout obličej vlažnou vodou a použít k tomu jemnou čistící pěnu nebo gel.
  • Použít tonikum (pleťová voda, která pomáhá vyrovnat pH pokožky).
  • Použít hydratační krém.

Večerní péče v 5 bodech

  • Odlíčit se za použití odličovací vody/mléka/oleje.
  • Použít čistící pěnu nebo gel.
  • Použít tonikum.
  • Použít sérum, které nechat pořádně vstřebat (není nutnost).
  • Nanést krém (vždy na vlhkou pleť).

Peeling pleti

Peeling neboli exfoliace je odstraňování mrtvých buněk kůže za účelem odstranění odumřelých částí pokožky. Pro pleť přirozený a velmi zdravý proces. 

Známe 3 typy peelingu:

  1. Mechanický peeling

Nejznámější typ peelingu, který nalezneme ve všech dorgeriích. Produkt, který obsahuje částečky cukru, soli, kávy nebo různých semen, které pleť obrušují. Všeobecně se tento typ peelingu moc nedoporučuje na obličej, ale spíše na tělo. Hrubým peelingem si pleť můžete poškodit a způsobit si kupříkladu kuperózu (popraskání drobných vlásečnicových podkožních cévek). 

  1. Chemický peeling

Metoda, která se postupem času stává známější. Tento peeling je založený na ovocných/organických kyselinách. Je to typ peelingu nejvhodnější pro aknózní, mastnou, zralou a normální pleť. Nejlepší období pro tento peeling je podzim nebo zima, protože se po něm pleť musí chránit před sluncem. Tento typ peelingu provádějí nejčastěji odborníci, ale už je lze udělat i doma. 

  1. Enzymatický peeling

Poslední a nejméně známou metodou peelingu je enzymatický, který využívá ovocné enzymy. Hodí se pro velmi citlivou pokožku. Tento peeling nezbaví pleť horní vrstvy, ale pouze pomáhá přírodnímu exfoliačnímu procesu. 

Žádný z těchto druhů peelingu není vhodné používat častěji než jednou do týdne, hrozí totiž poškození, zarudnutí a pálení pleti. Pro suchou a citlivou pleť se doporučuje pouze jednou za tři týdny. Peeling používáme pouze na vyčištěný obličej. Dobré je si před použitím otevřít póry teplým mokrým ručníkem nebo napařením obličeje.

TIP na článek: Pleťová dermabraze – co je to a k čemu je dobrá?

Jak se starat o pleť při sportování?

Pravidelný pohyb je nejen dobrý pro zdraví člověka, ale také pro celkový vzhled vaší pokožky. Cvičení zvyšuje srdeční tep a zlepšuje krevní oběh, pomáhá dodávat pokožce kyslík a živiny, což udržuje pleť zdravou. Zároveň podporuje produkci kolagenu a nové kožní buňky, díky nimž vypadá pleť zářivější.

Ale jak se o pleť před cvičením starat? Pocení, zvlášť pokud nosíte helmu nebo kšiltovku, může iritovat vaší pokožku. U některých sportovců může začátek nové tréninkové rutiny vyvolat:

  • podráždění pokožky
  • dehydrataci
  • akné (zejm. tzv. acne mechanica) 
  • seboroickou dermatitidu 

5 nejdůležitějších bodů, jakých se držet, abyste dosáhli co nejlepších výsledků pleti při sportu:

  1. Před cvičením odstraňte veškerý make-up a vyčistěte pleť. V kombinaci s potem se výrazně zvyšuje riziko ucpaných pórů a akné.
  2. Aplikujte hydratační krém. Pokud cvičíte venku, nezapomeňte aplikovat také opalovací krém.
  3. Během cvičení se nedotýkejte obličeje ani ho neotírejte do trička. Zbytečně byste si roznášeli bakterie po obličeji. K otření potu používejte vždy čistý ručník.
  4. Po sportu si pleť umyjte. Je důležité z pokožky co nejdříve odstranit pot, nečistoty a bakterie, které mohou způsobovat akné nebo jinak iritovat pokožku.
  5. Znovu aplikujte hydratační krém. Intenzivní pocení dehydratuje pokožku.

Co nejdůležitějšího si ze článku zapamatovat:

  • Pleť si čistěte vždy 2x denně.
  • Používejte přípravky určené na Váš typ pleti.
  • Čistící přípravek používejte vždy jen za pomocí prstů – čistící kartáčky jsou vyhozené peníze.
  • Pro umytí čistícího přípravku je ideální vlažná voda.
  • Obličej sušte do čistého obličejového ručníku, který pravidelně měňte.
  • Po celém procesu odličování nezapomeňte na hydrataci.
  • Na obličej se nanáší pečující produkty od nejtekutějšího = tonikum až po nejhutnější = krém.

Důležité doporučení na konec článku

Každý den používejte SPF ochranu! SPF je ochranný faktor, který redukuje průnik UVB a UVA záření do naší pokožky. Tato záření jsou škodlivá, dokáží podráždit a spálit pokožku. 

  • SPF chrání pokožku před stárnutím.
  • Taktéž předchází vzniku pigmentových skvrn.
  • Je to prevence proti rakovině kůže.
  • SPF se musí důkladně dvoufázově odličovat.
  • Člověk by měl používat SPF celý rok, v létě minimálně s faktorem 50. 
  • Na noc se SPF nepoužívá.

Vzhůru za cestou pro lepší pleť!


Upozornění: Za rizika spojená s péčí o pleť nenese redakce žádnou odpovědnost. Informace uvedené v článku jsou veřejně dostupné, podložené studiemi a výzkumy jednotlivých produktů. Pamatujte však, že každá pleť je individuální a vyžaduje jinou péči. V případě problémů kontaktujte svého praktického nebo kožního lékaře.

Od Bára Králová

Kreativní duše, milovnice piva, dobrého jídla, výletů a sportování. Od mala se věnuje tanci a v dospělosti k tomu ještě přidala HIIT cvičení, spinning a občasný běh, který dělá především kvůli poslechu podcastů.