Jak si správně vybrat gravel kolo

Ještě před několika lety se kola rozlišovala na silniční a krosová. Tečka. Nic mezi tím nebylo. To by nebyla moderní doba, aby se nevymyslelo dalších několik druhů kol. Jedním z těch novějších nápadů je takzvané gravel kolo. Neslyšeli jste o něm ještě? Tak to je právě tento článek určený přesně pro vás.

Obsah článku

Co je to gravel kolo a jak se liší od silničního?

Gravel kolo je jednoduše mix silničního a krosového kola. Jak ale udělat takto univerzální kolo, které se hodí jak na silnici tak mimo ni? Pokud takové kolo uvidíte někde na obrázku, jednoznačně si řeknete “to je silniční kolo”. Pokud byste ho ale šli zkoumat někam do obchodu pozorněji, zjistíte, že tvarem rámu je jako silniční, ale pláště kol a vidlice jsou širší. Většina těchto kol jsou bez odpružení, ale existují i s odpružením. Obecně lze říci, že byly vzaty nejlepší vlastnosti silničních i krosových kol a z těch vzniklo gravel kolo. To si určitě říkáte, to musí chtít každý. To pochopitelně nikoliv. Toto kolo nikdy nenahradí specializované silniční a nebo krosové. Kdo touží vyloženě jezdit dálky, pořídí si silniční. Kdo naopak chce jezdit v bahně, lese, loukách, pořídí si krosové.    

Jaké gravel kolo si vybrat? 

Gravel kolo elektrické

Velký boom přináší posledních pár let takzvaná elektrokola. Samozřejmě i typ kola gravel je vyráběn v elektro verzi. Pokud se tedy nechcete moc nadřít, elektrokolo je ideální. Bude jen na vás, jaké si vyberete, poněvadž bude záležet, jestli chcete jezdit dlouhé vzdálenosti, více po městě, či v terénu. Platí zde přímá úměra, čím dál chcete dojet, tím je kolo těžší a více se s ním nadřete při manipulaci. 

Gravel kolo klasické  

Druhým typem je kolo s vlastním pohonem, které si probereme detailněji ohledně výběru. Čeho se držet při výběru bude obecně platit i při výběru elektrické verze. 

  1. Nejdůležitějším parametrem je výška postavy. Dle toho se dá jednoduše určit, které je pro vás vhodné. 
Velikost kolaXS (49-52)S (52-54)M (54-56)L (56-58)XL (58-61)
Výška postavyPod 165 cm165 – 173 cm173 – 182 cm182 – 190 cmNad 190 cm

Pokud budete mít výšku např. 173 cm (budete na rozmezí), tak si musíte říct, jestli chcete jezdit sportovnější jízdu (větší sklon při jízdě) nebo jestli se chcete více vzpřímeně kochat. Pro sportovnější jízdu volíte nižší velikost kola, pro kochací jízdu větší velikost kola.

  1. Dalším parametrem při výběru může být materiál, ze kterého je rám vyrobený. Nabízí se tu varianty, karbon, dural, hliník, ocel. Každý tento materiál zajistí různou hmotnost a samozřejmě cenu. To již záleží na vás, pro co se rozhodnete. A zase bude záležet, kde budete více provozovat kolo. V terénu např. není úplná výhra nižší hmotnost kola kvůli stabilitě.
  1. A posledním důležitým parametrem je samozřejmě značka kola. Dnes se dá vybrat z desítek výrobců celosvětových ale i tuzemských značek. Asi nejznámější výrobce u nás je značka Author. Co se týče zahraničních značek a cenové dostupnosti jsou známé značky Merida, Giant, Scott, Cube, Bergamont, Cannondale, Specialized, Bianchi a další. Pochopitelně, že všechny uvedené značky mají široký výběr kol od amatérů po profesionály. My se bavíme o hobby úrovni a o četnosti použití. Pokud plánujete vytáhnout kolo párkrát ročně, nebál bych se sáhnout i po neznámé značce z hobby marketu. 

Pár konkrétních tipů na gravel kola

1. BERGAMONT GRANDURANCE RD 3 BLACK

Jedná se o finančně dostupné unisex gravel kolo pohybující se okolo 30 – 33000,-. Je určeno pro začínající výletníky kombinující silnici s terénem. Většina komponent je od známé kvalitní značky Shimano. Má kotoučové brzdy a jeho hmotnost je cca. 13,2 kg díky hliníkovému rámu. Nemusíte se bát, že to někde neubrzdíte. V základu to má na zadním kole nosič pro pohodlné převážení vybavení a také blatníky zamezující ušpinění. Je možné jezdit i ve tmě, světlo zajišťují LED osvětlení.

2. SCOTT SPEEDSTER GRAVEL 40 EQ

O něco dráž seženete toto unisex gravel kolo od jedné z populárních značek Scott. Cena se pohybuje okolo 43000,-. V dnešní době se dá považovat toto kolo za dražší pro běžně pracujícího člověka. Ale tím si kupuje i kvalitu. Je o něco lehčí, hmotnost je 11,7 kg opět díky hliníkovému rámu. Komponenty jsou opět od značky Shimano. Oproti předchozímu kolu není toto kolo vybaveno nosičemí. Blatníky jsou součástí. Vhodné je opět jak na silnici tak do terénu. Rám disponuje dostatečným prostorem pro širší pláště.

2. BERGAMONT GRANDURANCE ELITE

Jestliže patříte k náročnějším uživatelům či máte začátečnickou cyklistickou kariéru za sebou a chcete se posunout dále, je tu pro vás podstatně dražší verze unisex gravel kola z bodu 1. Toto kolo se cenově pohybuje okolo 70 – 80000,-. Disponuje lehkým rámem, zajišťující hmotnost 9,2 kg. Tento rám je totiž z karbonu. Většina komponent je nadstandardních od značky Shimano. S tímto kolem si budete připadat jako profíci.

4. SCOTT ADDICT GRAVEL 20

A kdo by našel zalíbení ve značce Scott. Máme tady doporučení pro fajnšmejkry lepší verzi unisex gravel kola z bodu 2. Opět je to pro náročnější uživatele, jelikož se pohybuje cenově mezi 85 – 90000,-. Díky ultra lehkému karbonovému rámu dosahuje hmotnosti 8,9 kg. Na takovém kole budete přímo lítat. Opět jsou zde použity prémiové komponenty značky Shimano.

Oblíbené značky gravel kol

Bergamont 

Německá značka Bergamont pocházející z Hamburku vznikla v roce 1993. Z původně malé opravny jízdních kol vznikl jeden z největších výrobců jízdních kol v Německu. Kola jsou zde testována za spolupráce s Univerzitou a testují se přímo v ulicích Hamburku.

SCOTT

Americká firma SCOTT nese jméno po Edu Scottovi. Založena byla v roce 1958. Nejdříve se zaměřovala na výrobu lyží a díky tomu se stala v severní Americe velice populární. Později se začala zabývat výrobou vybavení pro běh, motosport a cyklistiku. Kola značky SCOTT jsou ve světě velice oblíbená, vyznačují se originálním designem a přijatelnou cenou.

Pár informací na závěr

Tyto konkrétní gravel kola uvedená výše jsou velice kvalitní hobby kola, se kterýma je jistota, že budete velice spokojeni. Jak se říká, za kvalitu se platí. Jak už ale bylo zmíněno výše v článku, pokud jste jen občasní výletníci, je dostačující i kolo nižší ceny od nějaké neznámé značky. Důležitější je si vybrat správně, co se týče velikosti a zaměření. A hlavně to všechno děláme pro své zdraví.


Přečtěte si také

Od Honza Pěsta

Software tester automatických převodovek co rád cvičí v posilovně a překonává sám sebe. Má rád zdravý životní styl a pohyb, proto mu nejsou články o zdraví cizí.