Jak dlouho vařit brambory?

V dnešní době brambory zná, troufnu si říci, každý. Pokud se budeme bavit o našem státu. Někdo je zná z vaření, pečení nebo výroby alkoholu. Kdo by neznal tuzemský rum. Jsou rozšířené takřka po celém světě. Než se ale budeme bavit o vaření, řekneme si něco málo k historii.

Obsah článku

Něco málo o bramborách

Brambory sice jedl každý, ale víte např., že patří do skupiny lilkovitých plodin? Pravidelně zpravidla v září je velký šrumec po vesnicích a to právě díky sklizni této oblíbené zemědělské plodiny. Proto se jedná o jednoletou plodinu, která v 19. století velice snížila hladomor v Evropě. Možná dost z vás překvapí, že je to plodina objevená v Americe. 

Z Ameriky též pochází Povijnice batátová – nebo-li batát (sladká brambora). Pro dost lidí jsou to neobvyklé brambory, které ani nikdy nejedli. Jedná se o oranžové nasládlé brambory, jelikož obsahují vyšší podíl přírodního cukru. Do Evropy se tyto brambory dostaly kupodivu ještě o zhruba 100 let dříve než klasické brambory. Jen se u nás v mírném pásu nedají pěstovat. Proto nejsou mezi lidmi tak běžné. Daří se jim v tropických a subtropických pásmech.

Klasické brambory mají vyšší glykemický index než batátové brambory. Pro hubnutí nebo naopak pro nabírání svalové hmoty jsou batáty ideálnější přílohou v jídlech. Brambory obsahují vlákninu podobného množství jako ovoce. 

Rozdělení dle odrůdy

Brambory dle odrůdy se rozlišují podle toho, kdy je můžeme sklízet i jak dlouho skladovat. 

  • Velmi rané – tyto brambory se mohou sklízet již od května. Vychází to na 60 – 100 dní od výsadby.
  • Rané – tyto brambory se mohou sklízet po 100 – 110 dnech. 
  • Středně rané – brambory středně rané se mohou sklízet po 110 – 120 dnech.
  • Pozdní – se sklízí až po 120 dnech.  

Rozdělení dle varného typu

Brambory dle varného typu se rozdělují na základě obsahu škrobu. Použití se poté může lišit. 

  • Varný typ A – tento typ obsahuje nejméně škrobu. To znamená, že váží na sebe nejméně vody, drží si svou strukturu, nejsou moučnaté a nerozvaří se. Hodí se na bramborový salát nebo jako přílohové brambory.
  • Varný typ B – považuje se za univerzální pro jeho použití. Dá se použít takřka pro cokoliv. Od brambor na loupačku po přílohové brambory či jako přísada do omáček.
  • Varný typ C – logicky tento typ má nejvíce škrobu. Tím pádem je nejlepší pro použití do bramborových těst, kaší nebo lokšů.

Rozdělení dle způsobů vaření (pečení)

  1. Vařené brambory bez slupky – brambory bez slupky se vaří obvykle 10 – 25 minut. Pochopitelně záleží na odrůdě a varném typu. Ale i na stáří brambor a na jak velké kusy se nakrájí. Rychleji se dají brambory uvařit, pokud se hodí rovnou do vroucí vody. Čím větší kusy se budou vařit, tím více živin brambory budou mít. Vhození do vroucí vody zamezí i větší ztrátě vitamínu C. Protože pokud vložíte syrové oloupané brambory do studené vody, přicházejí brambory o zhruba 50% vitamínu C a vařením o dalších více jak 30%. 
  1. Vařené brambory se slupkou – brambory ve slupce se vaří o něco déle než bez slupky. Je vhodné mít brambory podobné velikosti, aby se všechny uvařili stejně. Vaří se obvykle 20 – 30 minut. Díky slupce mají po uvaření více vitamínu C. 
  1. Americké brambory – takzvané americké brambory se pečou v troubě většinou 30 – 40 minut. Vhodné je používat pečící papír a pravidelně zkoušet propečenost. 
  1. Pečené bramborové hranolky – víceméně se pečou stejně dlouho jako americké brambory. Vhodné je používat pečící papír a pravidelně zkoušet propečenost.
  1. Bramborová kaše – se vaří zhruba 15 – 25 minut. Doporučuje se vařit velké kusy brambory pro zachování většího množství živin a klidně použít pro výrobu kaše vodu, ve které se vařily brambory. Poté stačí jen rozmixovat. Někdo přidává i trochu mléka a másla. Poté je kaše již o něco tučnější.
  1. Bramborový salát – na bramborový salát je vhodné vařit brambory bez slupky o trochu déle, aby byly trochu rozvařené a měkké. 
  1. Vařené batátové brambory – batátové brambory se vaří kratší dobu než klasické brambory. Je vhodné průběžně kontrolovat měkkost. 
  1. Pečené batátové hranolky – víceméně se pečou stejně dlouho jako americké brambory. Vhodné je používat pečící papír a pravidelně zkoušet propečenost.

Tipy a triky

  • Dlouhodobě skladované brambory ztrácí až 50% vitamínu C.
  • Vařit rovnou ve vroucí vodě pro zachování vyššího množství vitamínu C.
  • Vařit co největší kusy brambory pro zachování vyššího množství živin.
  • Vařené brambory ve slupce mají vyšší množství vitamínu C.
  • Při vaření brambor používat kmín, nejen kvůli zvýraznění chuti, ale také pro eliminaci jedovatého solaninu. Ten se vyskytuje v nazelenalých částech brambor a v klíčcích. 
  • Z nutričního hlediska je lepší používat batáty než klasické brambory (kvůli glykemickému indexu).
  • Z nutričního hlediska jsou lepší hranolky z trouby než smažené na oleji.
  • Doporučená doba vaření či pečení je orientační, vždy je vhodné zkontrolovat měkkost brambor např. vidličkou.

Od Honza Pěsta

Software tester automatických převodovek co rád cvičí v posilovně a překonává sám sebe. Má rád zdravý životní styl a pohyb, proto mu nejsou články o zdraví cizí.