Nevíte, co si dát k svačině či odpolední kávě? Zkuste si připravit tuto zdravější variantu bábovky. Jde o krásně vláčnou alternativu plnou prospěšných živin.
Mrkev v hlavní roli
Tato velmi známá zelenina obsahuje mnoho minerálů, vitamínů a vlákniny. Známá je především pro vysoký obsah beta-karotenu, který lidské tělo přetváří na vitamin A. Jistě jste již slyšeli o blahodárném vlivu mrkve na náš zrak. Podporuje také naši imunitu a má pozitivní vliv na zdraví mozku. Pomáhá regulovat krevní tlak a průtok krve v cévách, čímž může pomoci s prevencí před kardiovaskulárním onemocněním.
Další prospěšné ingredience, které v klasické bábovce nenajdete
Přidáním tvarohu se bábovka stane o něco sytější, a tudíž se nebudete chvíli po snězení trápit hlady. Navíc dezert doplní o bílkoviny a vápník.
Kefír řadíme mezi zakysané mléčné výrobky, které mají blahodárné účinky díky bakteriím mléčného kvašení. Tyto bakterie pomáhají s trávením a pozitivně působí v také na imunitní systém. Mimoto je kefír, stejně jako tvaroh, skvělým zdrojem bílkovin a vápníku.
Celozrnná mouka má oproti mouce klasické vyšší obsah důležité potravní vlákniny, některých vitamínů, enzymů i minerálních látek.
Ořechy bábovku obohatí o nenasycené mastné kyseliny či vitamín E.
Co budete potřebovat?
Těsto
- mrkev 400 g
- celozrnná špaldová mouka 350 g
- cukr 100 g
- mleté mandle nebo jiné ořechy 100 g
- vejce 4 kusy
- kefír 200 ml
- řepkový olej 70 ml
- kypřící prášek 12 g
- skořice
- badyán
- sušený zázvor
Tip: Kromě mandlí jsou v mrkvové bábovce výborné také vlašské ořechy.
Tvarohová náplň
- odtučněný tvaroh 500 g
- žloutky 2 kusy
- vanilkový pudink (prášek) 35 g
- cukr 50 g
Tip na vylepšení: Pokud máte rádi, když je dezert navoněný rumem, můžete přidat lžíci rumu do náplně.
Jak na to?
- Vezmeme si oblíbenou formu na bábovku, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud se vám trouba nahřívá déle, zapneme ji na 180°.
Těsto:
- Mrkev očistíme, oloupeme a najemno nastrouháme.
- V míse smícháme všechny sypké ingredience – špaldovou mouku, cukr, ořechy, kypřící prášek a trochu koření.
- V další míse smícháme čtyři žloutky, kefír a olej, čímž vznikne tekutá směs.
- Sypkou a tekutou směs pořádně smícháme a přidáme nastrouhanou mrkev. Základ na těsto máme připravený.
- Ze čtyř bílků vyšleháme pevný sníh, který poté opatrně vmícháme do připraveného základu těsta.
Náplň:
- Nyní přichází řada na tvarohovou náplň. Tvaroh pořádně vyšleháme se zbývajícími ingrediencemi – žloutkem, vanilkovým pudinkem a cukrem.
Vrstvení a pečení:
- Do již připravené formy na bábovku vlijeme polovinu těsta.
- Na těsto rovnoměrně navrstvíme tvarohovou náplň a poté zalijeme druhou polovinou těsta.
- Vložíme do předem předehřáté trouby na 180° a pečeme asi 60-70 minut. Hotovou bábovkou poznáte podle toho, že při propíchnutí na špejli nezůstane nalepené těsto.
- Po vyndání z trouby necháme bábovku vychladnout. Po vychladnutí ji vyklopíme z formy.
Voila bábovka je hotová! Nechte si chutnat.