Dodáváte svému tělu dostatek bílkovin?

Nezapomínejte na jednu z nejdůležitějších stavebních látek.

Nejspíše nikomu neunikla současná popularita proteinových výrobků, které doslova bombardují trh ze všech stran. Na jednu stranu je skvělé, že se lidé zajímají o své zdraví a sportují, na tu druhou je ale třeba si dávat na určité věci okolo proteinů pozor. Jak se neztratit ve světě bílkovin?

Pro koho je vhodný protein

Mnoho lidí se mylně domnívá, že bílkoviny si musí hlídat pouze sportovci. Bílkoviny jsou naprosto základní látkou, která udržuje naše tělo v dobré kondici a funkční. I ten nejlínější člověk, jenž se vůbec nehýbe, by bez bílkovin dlouho nevydržel. Z toho důvodu tedy platí, že dostatek bílkovin je naprostým základem pro úplně každého jedince. I pro vás. 

A kolik bílkovin byste měli asi tak dopřávat svému tělu? Zde už musíme odpověď rozdělit na několik kategorií. Ve které se najdete vy? První kategorií je běžný člověk se sedavým zaměstnáním, který nesportuje. Takový člověk si vystačí přibližně s 0,7 až 1 gramem bílkovin na kilogram své tělesné váhy. 

Běžní sportovci, různí výletníci a fyzicky pracující lidé již logicky musí přijímat větší množství proteinů. Při normální fyzické zátěži či běžném sportování se bavíme o dávkách okolo 1,5 až 1,9 g bílkovin na kilo váhy denně. Takový příjem (samozřejmě v kombinaci s vhodným množstvím tuků a sacharidů) zajistí správnou regeneraci a zdraví vašeho těla. 

Kulturisté a silově zaměření jedinci pak profitují z dávek od 2 až po 3 g bílkovin na kilogram váhy každý den. Větší dávky již nedoporučujeme, jelikož by zbytečně zatěžovaly vaše tělo a koledovali byste si o problémy.

Proteinové nápoje jsou skvělým pomocníkem

Pořídit si protein je skvělá volba pro každého. Proč? Protože mnoho lidí má zkrátka problém s přijímáním dostatku živin z jídla. Pravděpodobně i vy. Zvlášť sportovcům protein velmi pomůže v jejich snaze a usnadní složitou práci s neustálou přípravou výživných potravin. Proteinový nápoj připravíte ihned, vypijete ihned a dopřejete svému tělu kvalitní bílkoviny bez zatížení trávicího ústrojí. 

Samozřejmě je potřeba zvolit vhodný a kvalitní proteinový nápoj! Těch existuje mnoho druhů a liší se nejen kvalitou, chutí, ale i vhodností pro různé lidi. Pokud hubnete, rozhodně zvolte čistý protein. Díky němu dostanete do těla pouze bílkoviny a nebudete zároveň přijímat i tuky a sacharidy. Čisté proteiny jsou úžasným doplňkem do jakékoliv diety a měly by být naprostou samozřejmostí. 

Při vybírání vhodného proteinu vám pomůže internet. Například pod heslem „jak vybrat protein“ naleznete mnoho šikovných informací, díky kterým si snadno vyberete. I v případě, že jste vegani, se nemusíte vůbec bát. Samozřejmostí jsou i proteinové nápoje vyrobené bez použití jakýchkoliv živočišných surovin. 

Veganský protein?

Rostlinná varianta proteinů vám může dát to samé jako její neveganská konkurence. Zde musíme ale upozornit, že je rozhodně lepší zvolit kombinaci vícero zdrojů bílkovin v jednom produktu. Jednotlivé veganské složky totiž nedisponují dostatečným aminokyselinovým spektrem, přičemž v kombinaci více druhů zdrojů již tento problém neplatí. Při volbě několika zdrojů v jednom produktu se budete moci těšit opravdu velké účinnosti. Může se jednat například o bílkoviny z mandlí, hrachu, sóji a tak dále. Zde už záleží na vašich preferencích a chutích. Kupte si takový protein, který vám bude chutnat! Není nic horšího, než si znepříjemňovat dietu či cvičení pitím nechutnajícího produktu. 

Na závěr musíme rozhodně doporučit koupi proteinového nápoje a jeho pravidelné pití. Věřte tomu, nebo ne, ale v běžné stravě většina lidí zkrátka nemá dostatečný počet bílkovin. Tím si dlouhodobě ničíte své zdraví a rychleji stárnete. Pokud zařadíte proteinový nápoj, rozhodně vám vaše tělo poděkuje. 

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook