Vitamin E: Vše, co potřebujete vědět

Vitamín E je jednou z látek, jejíž deficit mnoho lidí podceňuje. Jedná se však o cenný antioxidant chránící naše buňky před volnými radikály. Mimo to má však v těle řadu dalších důležitých funkcí. Udržovat ho v optimální hladině není složité – lze jej přijímat jak z přírodních zdrojů, tak ve formě doplňků stravy. V následujícím článku si tento vitamín představíme trochu blíže a dozvíte se, kde ho najít, co způsobuje jeho nedostatek nebo jak jej dávkovat.

Účinky vitamínu E

Vitamín E patří mezi ty nejdůležitější antioxidanty v organismu. Účinně chrání buňky před působením volných radikálů a následným oxidačním stresem. Cenný je však pro mnohé další procesy – jmenovat můžeme například následující:

  • chrání pohlavní buňky a zvyšuje plodnost
  • podporuje činnost nervového systému
  • působí proti stárnutí buněk, včetně pokožky
  • působí jako prevence proti nádorovému bujení
  • je důležitý pro správnou metabolizaci nenasycených mastných kyselin
  • stabilizuje některé hormony a enzymy
  • podporuje správnou funkci imunitního systému
  • při vnějším užití kosmetiky či jiných produktů s vitamínem E pomáhá předcházet vzniku vrásek, působí proti vypadávání vlasů

TIP: Jak zatočit s vypadáváním vlasů

Nadbytek a nedostatek vitamínu E

I když jsou vysoké dávky jiných vitamínů rozpustných v tucích mírně toxické, vitamín E je spíše výjimkou. Určité problémy však nastat mohou. Při předávkování se může dostavit průjem, nevolnost, únava či svalová slabost. Co se vám při příjmu více než 3 gramů vitamínu E určitě nevyhne, bude horší vstřebávání vitamínu K. Ten je důležitý k správné krevní srážlivosti. Pokud tedy užíváte vitamin E ve formě doplňku stravy, dodržujte doporučené dávkování. Musíme ale podotknout, že 3 gramy jsou už skutečně mnoho a málokterý uživatel tuto pomyslnou hranici překročí.

K nedostatku vitamínu E často dochází při dietách, kdy se rozhodnete radikálně omezit příjem tuků. „Éčko“ totiž patří mezi vitamíny rozpustné právě v tucích a pokud jich není dostatek, jednoduše se v těle buď neudrží, nebo není téměř přijímán. Mezi nejčastější projevy nedostatku pak patří porucha srážlivosti krve, špatná funkce vaječníků a varlat vedoucí až ke snížení plodnosti, snížení obranyschopnosti, poruchy nervového a svalového systému. Na pozoru by se měli mít lidé s onemocněním trávicího traktu, jater nebo s cystickou fibrózou.

Jaká je doporučená denní dávka?

Doporučená denní dávka samozřejmě závisí na mnoha faktorech, například na váze a výšce, pohlaví, věku i metabolismu. Obecně se příjem vitamínu E doporučuje následovně:

Muži12 mg
Ženy8 mg
Těhotné ženy10 mg
Kojící ženy12 mg
Děti 11-14 let8 mg
Děti 7-10 let7 mg
Děti 4-6 let6 mg
Děti 1-3 roky5 mg
Kojenci3-4 mg

Přírodní zdroje vitamínu E

Vitamín E je obsažen v řadě obyčejných potravin, s jejichž konzumací se běžně během dne setkáme. Problémem jeho nedostatku bývá často nevyvážený jídelníček a radikální diety s přísným omezením tuků. Příjem zdravých tuků je však pro tělo stejně nezbytný, jako příjem bílkovin či sacharidů. Jedním z důvodů je právě fakt, že vitamíny A, D, E a K jsou rozpustné pouze v nich.

Ve kterých potravinách tedy vitamín E najdeme?

  • oleje – slunečnicový olej, konopný olej a další rostlinné oleje s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin
  • rybí tuk
  • oříšky a semínka
  • klíčky (velký podíl najdeme třeba v pšeničných klíčcích)
  • sója
  • mléčné výrobky a maso
  • mák

TIP: Mrkvová bábovka s tvarohem a ořechy

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram