Vitamín E je jednou z látek, jejíž deficit mnoho lidí podceňuje. Jedná se však o cenný antioxidant chránící naše buňky před volnými radikály. Mimo to má však v těle řadu dalších důležitých funkcí. Udržovat ho v optimální hladině není složité – lze jej přijímat jak z přírodních zdrojů, tak ve formě doplňků stravy. V následujícím článku si tento vitamín představíme trochu blíže a dozvíte se, kde ho najít, co způsobuje jeho nedostatek nebo jak jej dávkovat.
Účinky vitamínu E
Vitamín E patří mezi ty nejdůležitější antioxidanty v organismu. Účinně chrání buňky před působením volných radikálů a následným oxidačním stresem. Cenný je však pro mnohé další procesy – jmenovat můžeme například následující:
- chrání pohlavní buňky a zvyšuje plodnost
- podporuje činnost nervového systému
- působí proti stárnutí buněk, včetně pokožky
- působí jako prevence proti nádorovému bujení
- je důležitý pro správnou metabolizaci nenasycených mastných kyselin
- stabilizuje některé hormony a enzymy
- podporuje správnou funkci imunitního systému
- při vnějším užití kosmetiky či jiných produktů s vitamínem E pomáhá předcházet vzniku vrásek, působí proti vypadávání vlasů
TIP: Jak zatočit s vypadáváním vlasů
Nadbytek a nedostatek vitamínu E
I když jsou vysoké dávky jiných vitamínů rozpustných v tucích mírně toxické, vitamín E je spíše výjimkou. Určité problémy však nastat mohou. Při předávkování se může dostavit průjem, nevolnost, únava či svalová slabost. Co se vám při příjmu více než 3 gramů vitamínu E určitě nevyhne, bude horší vstřebávání vitamínu K. Ten je důležitý k správné krevní srážlivosti. Pokud tedy užíváte vitamin E ve formě doplňku stravy, dodržujte doporučené dávkování. Musíme ale podotknout, že 3 gramy jsou už skutečně mnoho a málokterý uživatel tuto pomyslnou hranici překročí.
K nedostatku vitamínu E často dochází při dietách, kdy se rozhodnete radikálně omezit příjem tuků. „Éčko“ totiž patří mezi vitamíny rozpustné právě v tucích a pokud jich není dostatek, jednoduše se v těle buď neudrží, nebo není téměř přijímán. Mezi nejčastější projevy nedostatku pak patří porucha srážlivosti krve, špatná funkce vaječníků a varlat vedoucí až ke snížení plodnosti, snížení obranyschopnosti, poruchy nervového a svalového systému. Na pozoru by se měli mít lidé s onemocněním trávicího traktu, jater nebo s cystickou fibrózou.
Jaká je doporučená denní dávka?
Doporučená denní dávka samozřejmě závisí na mnoha faktorech, například na váze a výšce, pohlaví, věku i metabolismu. Obecně se příjem vitamínu E doporučuje následovně:
Muži | 12 mg |
Ženy | 8 mg |
Těhotné ženy | 10 mg |
Kojící ženy | 12 mg |
Děti 11-14 let | 8 mg |
Děti 7-10 let | 7 mg |
Děti 4-6 let | 6 mg |
Děti 1-3 roky | 5 mg |
Kojenci | 3-4 mg |
Přírodní zdroje vitamínu E
Vitamín E je obsažen v řadě obyčejných potravin, s jejichž konzumací se běžně během dne setkáme. Problémem jeho nedostatku bývá často nevyvážený jídelníček a radikální diety s přísným omezením tuků. Příjem zdravých tuků je však pro tělo stejně nezbytný, jako příjem bílkovin či sacharidů. Jedním z důvodů je právě fakt, že vitamíny A, D, E a K jsou rozpustné pouze v nich.
Ve kterých potravinách tedy vitamín E najdeme?
- oleje – slunečnicový olej, konopný olej a další rostlinné oleje s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin
- rybí tuk
- oříšky a semínka
- klíčky (velký podíl najdeme třeba v pšeničných klíčcích)
- sója
- mléčné výrobky a maso
- mák