Rakytníkový koláč

O blahodárných účincích rakytníku jste již určitě několikrát slyšeli. Kromě toho, že obsahuje velké množství vitamínu C v něm můžeme najít i další prospěšné vitamíny a minerály. Z rakytníku můžete udělat sirupy, likéry, zmrzliny, ale i lahodné rakytníkové koláče. A když si dáte kousek takového koláče, nemusíte mít ani výčitky svědomí, jelikož rakytník je stále považován za superpotravinu.

Pojďme se podívat na tři oblíbené jednoduché recepty z rakytníku, které zvládne opravdu každý. Přinášíme vám recepty na rakytníkový a tvarohový koláč a francouzské koláčky s rakytníkem. Recepty zvládnou i malé děti, proto je neváhejte do pečení také zapojit.

Hrníčkový koláč s rakytníkem

Kdo by nemiloval hrníčkové recepty, nemusíte nic vážit či odměřovat. Stačí si vzít svůj oblíbený hrneček, ideálně velikosti 250 ml, a začít péct!

Suroviny:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek kefíru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • Rakytník

Na drobenku:

  • 60 g povoleného másla
  • Hrubá mouka
  • Cukr dle chuti

Nejdříve si prosejeme obě mouky do mísy, aby se nám hezky provzdušnily. Poté k mouce přidáme suché ingredience a vše promícháme. Postupně do směsi zapracujeme kefír, olej a vejce. Vznikne nám hladké tekuté těsto, které nalijeme na tukem vymazaný plech, použít můžeme i pečící papír, usnadníme si tak práci. Na těsto naskládáme dle chuti rakytníkové bobule a vše bohatě posypeme drobenkou, kterou vytvoříme smícháním másla, mouky a cukru. Rakytníkový koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Poté uděláme test špejlí. Pokud se těsto na špejli již nelepí, koláč je hotový. V opačném případě ještě chvilku dopékáme.

Osvěžující tvarohový koláč s rakytníkem

V letních měsících dáváme přednost odlehčeným dezertům. Tento koláč je lehký a příjemně nakyslý po rakytníku. Tento zákusek vám neudělá ostudu ani na letní narozeninové party!

Suroviny:

  • 2 balení sušenek (Bebe)
  • 80 g másla
  • 750 g tvarohu
  • 250 g cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • Vanilka
  • ½ citronu
  • Rakytník
  • 10 lžic rakytníkového sirupu

Sušenky rozemeleme a smícháme je se změklým máslem, vše zapracujeme na dno dortové formy a pečeme 5 minut na 180 stupňů. Tvaroh smícháme s cukrem, smetanou, vejci, moukou, vanilkou, citronovou kůrou, šťávou a rakytníkovým sirupem. Vše vymícháme do hladkého krému. Krém nalijeme na zchladlý korpus a pečeme 45 minut na 160 stupňů. Celý koláč ozdobíme šlehačkou, mátou a čerstvým rakytníkem.

Rakytníkové tartaletky

Víte, co jsou to tartaletky? Jedná se o typický francouzský moučník a slovo tartaletky v překladu znamená koláček. Můžeme tedy hovořit o koláčcích, které se pečou v malých formičkách. Základem je těsto podobné těstu lineckému, které pak plníme krémy s ovocem. Pojďte je vyzkoušet! A pokud nemáte malé formičky, nezoufejte a klidně udělejte jeden velký koláč.

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • Špetka soli
  • 3-4 lžíce vody
  • 250 g tvarohu
  • 250 ml smetany na šlehání
  • Moučkový cukr dle chuti
  • Rakytník

Povolené máslo smícháme s hladkou moukou, žloutkem, špetkou soli a vodou dle potřeby. Vytvoříme hladké těsto, které zabalíme do folie a dáme na hodinku do lednice. Poté těstem plníme formičky, spodek propícháme vidličkou, aby při pečení lépe odcházel vzduch. Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut. Korpusy necháme zcela vychladnout, mezitím si připravíme náplň. Smetanu vyšleháme do tuha a postupně přidáváme tvaroh a moučkový cukr dle chuti. Bobulky rakytníku očistíme, pokrájíme a dáme do hrnce. Můžeme přidat trochu cukru, vody a vše krátce povaříme. Vychladlou směs přidáme do krému. Krémem plníme korpusy, vršek pak ozdobíme čerstvým rakytníkem a mátou.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram