Rakytníková zmrzlina

Horké dny přímo vybízejí k experimentování se zmrzlinami. Také vám právě navíc na zahradě dozrává rakytník a nevíte co s ním? Vyzkoušejte například lahodnou rakytníkovou zmrzlinu či sorbet podle našich receptů!

Proč rakytníková zmrzlina?

Rakytník je oblíbený keř s typicky oranžovými kyselými bobulkami, které jsou nabité vitamínem C. Dnes je tato rostlina považována za učiněný zázrak. Už jste také slyšeli o jeho léčivých superschopnostech? Jedna bobulka rakytníku řešetlákového totiž obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C. A to není zdaleka vše! Rakytník podporuje správné fungování imunitního systému, prospívá vyrovnanému trávení, zdraví naší pokožky a správné funkci krevního oběhu. Když si dáte zmrzlinu z těchto bobulek, uděláte jen dobře pro své zdraví!

Dobrým základem na pozdější výrobu zmrzliny je rakytníkový sirup. Sirup se hodí nejen v zimě jako prevence léčby nachlazení a chřipek, ale také během letních měsíců, kdy nám výborně ochutí ovocné sorbety či limonády.

Rakytníkový sirup na výrobu zmrzliny i limonády

Suroviny:

  • 1 litr rakytníkové šťávy
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 lžička kyseliny citronové

Plody rakytníku důkladně očistíme a vylisujeme z nich šťávu, kterou přelijeme do hrnce. Šťávu mírně zahřejeme, nesmí se nám však vařit a postupně přidáváme cukr a kyselinu citronovou. Vše promícháváme, aby se nám cukr důkladně rozpustil. Sirup necháme zchladnout, a poté jej nalijeme do dobře vymytých lahví a uchováváme jej v temnu a chladu.

Máte však raději zmrzlinu či osvěžující sorbety a dřeně? Víte jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Pojďme se na to společně podívat. Základem zmrzliny je kvalitní smetana, mléko či jiný mléčný výrobek jako je například tvaroh nebo bílý jogurt. Dále se do zmrzliny přidává cukr a složka, která výslednou zmrzlinu ochutí. Může se jednat o ovoce, čokoládu, kokos nebo i vanilku. Oproti tomu sorbety a dřeně nemají mléčnou složku, ale vyrábějí se pouze z ovoce. Ovoce na sorbet stačí pouze nakrájet na malé kousky, zamrazit, a pak jej rozmixovat. Dřeně jsou pak sorbetu velmi podobné, často se však do nich přidává cukr nebo umělé sladidlo. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, s příchutí rakytníku určitě neuděláte chybu! Nejdříve si ukážeme recept na jednoduchou rakytníkovou zmrzlinu.

Letní rakytníková zmrzlina

Suroviny:

  • 75 ml polotučného mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce rakytníkové šťávy (nemusí být)
  • 150 g bobulek rakytníku

Postup:

V hrnci si krátce povaříme mléko, ve kterém rozpustíme moučkový a vanilkový cukr. Vše necháme vychladnout a postupně zašleháme smetanu a jogurt, který ochutíme rakytníkovým sirupem. Ovoce důkladně rozmixujeme a přidáme do vzniklé směsi. Pokud je na vás rakytník moc kyselý, trochu si zmrzlinu doslaďte. Směs nalijeme do formy či tvořítek a dáme nejlépe přes noc uležet do mrazáku.

TIP: Rakytníkový koláč

Osvěžující sorbet z rakytníku

Suroviny:

  • 0,5 litru vody
  • 220 g krupicového cukru
  • 220 g rakytníku
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Základem sorbetu je cukrový sirup, kterým začneme. V hrnci ohřejeme půl litru vody, ve které rozpustíme 220 g krupicového cukru. Vše necháme probublávat asi 15-20 minut, než dostane voda sirupovou konzistenci, poté odstavíme a necháme vychladnout. Rakytník očistíme a jednotlivé bobule dáme zamrazit. Do mixéru vložíme zmrzlé bobule rakytníku a v krátkých intervalech je rozmixujeme. Vyvarujeme se dlouhému mixování, aby se nám přístroj nepřehřál. Během mixování přidáváme cukrový sirup dle chuti a potřeby. Na závěr přidáme lžíci citronové šťávy a můžeme ihned podávat. Pokud byste chtěli sorbet uchovat v mrazáku, uskladněte ho v dobře uzavíratelné nádobě.

Zdravá rakytníková dřeň

Suroviny:

  • 500 g rakytníku
  • Med, cukr dle chuti

Bobule rakytníku nasypeme do hrnce, trochu je rozmačkáme, případně rozmixujeme, a krátce je povaříme. Poté necháme vychladnout a hotovou dřeň nalijeme do tvořítek či nádobek, důkladně zamrazíme. Dřeně se můžou dělat i bez cukru, jelikož je ale rakytník trochu kyselejší, cukr přidávám, záleží jen na vaší chuti a volbě.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram