Rakytníkový sirup: Proč ho pít a jak si ho připravit?

Zpracování kyselých oranžových plodů rakytníku řešetlákového na rakytníkový sirup nebo rakytníkovou šťávu je asi nejběžnější – z obou produktů si lze namíchat studený či horký nápoj během chvilky, chutná i dětem a je doslova nabitý vitamíny a dalšími užitečnými látkami. Připravit si vlastní sirup či šťávu není nic náročného. Chce to jen čerstvý rakytník a jeden z našich receptů!

Šťáva nebo sirup – jaký je rozdíl?

Rozdíl mezi rakytníkovou šťávou a sirupem je prostý. Šťáva jsou vlastně “vymačkané”, chcete-li odšťavněné bobule rakytníku řešetlákového. Vše probíhá za studena, šťáva je čerstvá a není tepelně zpracovaná. Naopak u sirupu dochází k vaření a redukci – bobule rakytníku se svaří s vodou, cukrem, případně dalšími ingrediencemi a hustou tekutinu, která se následně přelévá do skleněných uzavíratelných lahví a při přípravě nápoje se ředí vodou. 

Účinky rakytníkového sirupu

Účinky rakytníkové šťávy i sirupu jsou totožné a patří mezi ně:

  • stimulace a správná funkce imunitního systému
  • podpora trávení
  • pomoc při léčbě onemocnění dýchacích cest
  • regulace krevního oběhu
  • čištění organismu od toxinů a volných radikálů

Výroba rakytníkového sirupu

Rakytníkový sirup s medem

Ingredience:

  • 3 litry zralých a očištěných bobulí rakytníku řešetlákového
  • 2 litry vlažné vody (ideálně převařené a odstáté)
  • 20 g kyseliny citronové
  • klasickou sklenici domácího tekutého medu

Plody rakytníku rozmačkáme nebo nahrubo rozmixujeme. Poté je vložíme do hrnce, zalijeme vodou, zasypeme kyselinou citronovou a směs necháme stát 24 hodin. Následující den přidáme do směsi med a vše necháme na rozpálené plotně prohřát, dokud se med ve směsi perfektně nerozpustí. Poté scedíme přes síto a ještě teplým sirupem plníme sklenice, které ihned uzavřeme. Když sirup vystydne, uložíme jej do lednice, kde vydrží neotevřený i 3 měsíce. 

Rakytníkový sirup pro děti

Dostat do dětí nějaké vitamíny, zejména v chřipkovém období, je někdy pěkný oříšek. S tímto sirupem to však půjde snadno, je sladký, chutný a plný potřebných vitamínů. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, navíc se rakytník nevaří, takže si zachová všechny živiny.

Očištěné bobule rakytníku propasírujeme přes síto nebo umeleme na mlýnku na maso. Poté je zalijeme vzniklou hmotu převařenou vodou tak, aby byly všechny rozdrcené bobule ponořené. Přidáme cukr krystal v poměru 1 kg na 1 litr šťávy a vše mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté sirupem naplníme dobře vyčištěné skleněné lahve a můžeme podávat buďto po lžičkách, nebo jako nápoj ředěný vodou.

Recept na rakytníkovou šťávu

Výroba rakytníkové šťávy je snadná a vlastně se ani doslova nejedná o recept. Stačí pouze očistit požadované množství dobře zralých rakytníkových plodů a dát je do odšťavňovače, který už se postará o zbytek. Protože ale rakytník není sám o sobě příliš chutný, prokládáme jej při odšťavňování dalším ovocem jako jsou jablka, pomeranče nebo zralé hrušky. 

TIP: Vše, co potřebujete vědět o rakytníku

Šťávu i sirup seženete v obchodě!

Pokud se necítíte na přípravu domácí šťávy či sirupu, nebo jenom nemáte přístup k čerstvým plodům rakytníku, není třeba si tyto zdravé nápoje odpírat. Najdete je totiž v obchodech a e-shopech se zdravou výživou. Zárukou zachování vitamínů přírodní složení, BIO kvalita a šetrné zpracování za studena.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram