Jak si připravit a pít heřmánkový čaj

Sychravé počasí, stále větší zima a brzká tma. Zkrátka podzim je tu a zima se blíží. V tomto období často bojujeme s všelijakými bacily, nemocemi a nachlazením. Představujeme vám heřmánek, který vám pomůže zvládnout typické podzimní obtíže levou zadní.

Obsah článku

Heřmánek pravý

Heřmánek patří mezi nejoblíbenější bylinky a najdeme ho ve volné přírodě i u nás. Jde o jednoletku, které se daří především v teplých oblastech. Hledat ho můžete podél cest či na polích a loukách. Poznáte ho podle žlutého středu a drobných bílých okvětních lístků. Vzhledově se podobá sedmikrásce a splést si ho můžete se rmencem sličným. Od rmence se liší však tím, že má dutý květ. To zjistíme, když utrhnutý květ rozpůlíme. 

Heřmánek se sbírá od května do září. Trháme pouze jeho květ, který se pyšní celou řadou blahodárných účinků. Při sběru by heřmánek neměl být odkvetlý. Ideální je sbírat ho na začátku rozkvětu v suchých dnech. Heřmánek se suší ve stínu při teplotě maximálně 40 °C. Při vyšší teplotě by mohl přijít o část léčivých účinků. Sušený heřmánek může mít až pětkrát menší objem ne heřmánek čerstvý. 

Pro koho je heřmánkový čaj vhodný?

Heřmánkový čaj je vhodný téměř pro každého z nás. Existuje však i skupina lidí, u které se mohou objevit nežádoucí účinky. Proč tomu tak je? Tato skupina špatně heřmánek snáší, což se může projevit alergickou reakcí či zvracením. Přestože jde o menšinu, při prvním užití heřmánku sledujte, zda do této skupiny vy nebo vaše dítě nepatříte. 

Většinově však představuje skvělého pomocníka, který pomůže jak miminku tak seniorovi. V těhotenství dokáže pomoci s nevolností a zmírnit napětí. Rovněž patří mezi bylinky, které můžete vašemu miminku nabídnout od útlého věku. Kojencům přinese skvělou úlevu od bolestí bříška, ale výborný je také pro lepší usínání a spánek. Zkrátka jde o pomocníka, který by neměl chybět v žádné domácnosti.

Možná vás překvapí, že heřmánkový čaj můžete uvařit také vašemu psovi. Pokud vašeho pejska trápí žaludeční obtíže, nebojte se mu nabídnout uvařený čaj. Uvolňuje svalové napětí, pomáhá od křečí a účinně působí proti zánětu žaludku a střevní sliznice. Čaj můžete smíchat s granulemi, ale některým psům chutná i samotný. Další možností je podat ho stříkačkou přímo do pusy.

Účinky heřmánkového čaje

Některé blahodárné účinky heřmánkového čaje jsme již zmínili, ale ve skutečnosti jich je mnohem více. Heřmánek představuje všestranného pomocníka a dá se užívat jak zevně, tak vnitřně. My se zaměříme na užití vnitřní.

Tato oblíbená bylina působí protizánětlivé a pyšní se svými uklidňujícími účinky. Harmonizuje fyzickou stránku těla, ale i psychiku. Blahodárně působí při nadýmání, křečích a střevních i žaludečních obtíží. Působí lehce projímavě, proto jeho účinky oceníte také při zácpě. Rovněž posiluje imunitní systém, a proto je výborný i při nachlazení. Účinky heřmánku ocení každá žena, jelikož dokáže přinést úlevu i při menstruačních křečích i dalších obtížích. V neposlední řadě je skvělým pomocníkem při spánkových problémech a při zánětu močových cest. 

TIP: Rakytníkový čaj

Jak pít heřmánkový čaj?

Heřmánkový čaj můžeme pít denně, ale všeho s mírou. Denní dávka by neměla přesáhnout tři hrnky čaje denně. Ideální je dopřát si šálek čaje po jídle, čímž podpoříme trávení a předejdeme pocitu těžkosti či nafouknutí. Další možností je zařadit si do své denní rutiny večerní relax se šálkem heřmánkového čaje, uvolnit se tak po celém dni a naladit se na pořádný kvalitní spánek.

TIP: Jak často pít kopřivový čaj a jak ho správně připravit?

Příprava heřmánkového čaje

Heřmánkový čaj připravujeme výhradně ze sušených květů. Květy si můžete usušit doma, ale najdete je i v kdejakém obchodě. Přípravu vám ulehčí sítko určené k přípravě sypaného čaje. A jak na to?

Budete potřebovat:

  • sušené květy heřmánku 1 lžička
  • vroucí voda 250 ml

Jak na to?

Sušené květy heřmánku zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme či vyndáme sítko. Pokud necháme heřmánek příliš dlouho louhovat, zhořkl by. V případě, že máte raději sladké čaje, můžete osladit medem či cukrem.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.