Jak často pít kopřivový čaj a jak ho správně připravit?

Kopřiva dvoudomá, univerzální bylinka, která nejen skvěle pročistí vaše tělo, ale zároveň podpoří metabolismus, posílí imunitu a odolnost proti nachlazení, a pomůže při ekzémech, zánětech i otocích.

Na první dobrou nemá kopřivu nikdo rád. Zákeřná rostlina s žahavými chloupky, které nás při dotyku popálí. Ale když ji prozkoumáte důkladněji, zjistíte, že se jedná o velmi prospěšnou bylinku. Marie Treben, rakousko-česká bylinářka, ve své knize Zdraví z boží lékárny dokonce napsala, že kdyby lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, už by pěstovali jen ji. 

Kopřivu v přírodě potkáte zhruba od začátku dubna do poloviny září. Nejlepší dobou pro její sběr je jaro, kdy je rostlina nejsilnější a nejúčinnější. Najít ji můžete v podstatě všude – na pustých místech, v zahradách, u řek, v lesích i podél cest a příkopů. Kopřivy vždy sbírejte v co nejčistším prostředí, ideálně daleko od silnic, železnic nebo továren. Na její sběr si vemte rukavice a snažte se trhat spíše menší lístky.

Léčivé účinky kopřivy

V listech kopřivy, a nejen v nich, se ukrývá velké množství prospěšných látek. Kopřiva je bohatá na vitamíny – A, K, B6, C1, B2, minerální látky jako železo, vápník, hořčík nebo fosfor a najdeme v ní i řadu tuků, antioxidantů, aminokyselin nebo karotenoidů. Její velkou výhodou je i to, že ji můžete využít v podstatě celou od kořene přes stonek, listy, květy až po semena. Kopřiva se používá čerstvá i sušená. 

  1. Při pravidelném popíjení pomáhá kopřiva vyplavovat škodlivé bakterie z močového ústrojí, vyplachuje soli i ledvinový písek. Je proto skvělým doplňkem při zánětech močových cest či při chronickém zánětu ledvin. 
  2. Kopřiva významně snižuje bolest kloubů a bojuje proti osteoartritidě
  3. Kopřivový čaj pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Podle některých vědeckých studií obsahuje prvky napodobující účinky inzulinu. 
  4. Jedná se také o skvělý antioxidant, čímž pomáhá chránit buňky před volnými radikály a podporuje obranyschopnost organismu.
  5. Kopřiva podporuje tvorbu červených krvinek a je proto skvělým pomocníkem při léčbě chudokrevnosti i dalších chorob krve.
  6. Díky antihistaminikům a výrazným hojivým účinkům se často využívá také při boji s ekzémy a kožními neduhy.
  7. Kopřiva se může rovněž pyšnit antialergickými účinky. Jelikož se jedná o cenný zdroj flavonoidů a má protizánětlivé účinky, je ideální ke zmírnění příznaků senné rýmy a dalších alergických reakcí. 

Kopřivový čaj si snadno připravíte i doma

Účinky kopřivového čaje jsou dnes již poměrně známé. Pomáhá proti únavě a při zánětu močových cest, bojuje s chudokrevností a funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům. 

Připravit si kopřivový čaj navíc není nic složitého. Potřebujete k tomu jen pár listů kopřiv. Obecně se doporučují 2 šálky vody na 1 šálek kopřivových listů. Můžete sáhnout i po již hotovém kopřivovém čaji v sáčku nebo v připravených směsích.

Co tedy budete potřebovat

  • 2 lžíce čerstvých kopřivových listů
  • 3 dl vroucí vody

Jak na to

  1. Kopřivu vložte do sítka a přelijte vroucí vodou.
  2. Lístky nechte louhovat alespoň 15 minut zakryté pokličkou.
  3. Poté ji sceďte a zvesela popíjejte.

Jak často a dlouho kopřivový čaj pít?

Kopřivový čaj se doporučuje pít 1x, maximálně 2x denně a vždy si ho připravit čerstvý. Pít se má ráno ideálně na lačno. Neměl by se pít déle než tři týdny. Kopřiva je totiž velmi silná bylinka, která není určena k dlouhodobějšímu užívání. Například na ledviny a močový systém působí doslova jako rejžák.

TIP: Další články o čaji a kávě

Nejlepší kopřivové čaje

Apotheke Kopřiva dvoudomá čaj 20 × 1,5 g

Produkt Kopřiva dvoudomá od firmy Apotheke obsahuje čajové sáčky se sušenou natí kopřivy dvoudomé. Čajové sáčky jsou ideální volbou pro každého, kdo rád šetří čas a nechce si dělat starosti s dávkováním. Čaj má bohatou silnou chuť a příjemnou vůni. Stačí zalít vodou a je to. Firma Apotheke je známá výrobou kvalitních zdravotních čajů v BIO kvalitě, které jsou vhodné i pro těhotné, kojící a malé děti.

Wolfberry Kopřiva bylinný čaj 50 g

Bylinný čaj Kopřiva od značky Wolfberry je k dostání v sypané formě. Ta umožňuje dostatečné rozvinutí čajových lístků, a tedy i maximální dávku léčivých látek a skvělé chuti. Velikost dávky přitom uzpůsobíte sami své aktuální potřebě. Čaj je vyrobený z kopřivové natě a listí. Dávkování je jednoduché – jednu až dvě čajové lžičky přelijte 0,25 l vroucí vody, nechte 10 až 15 minut vylouhovat a můžete konzumovat. Produkt potěší jemnou bylinnou vůní a dobrou chutí.

Leros Kopřiva nať 40 g

Také společnost Leros, další z oblíbených výrobců zdravotních čajů, prodává sypaný čaj z kopřivy, a to pod názvem Kopřiva nať. Tento produkt je dostatečně velký na 10denní pitnou kúru pro očištění organismu, navíc se prodává za pěknou cenu. Vyrobený z kopřivové natě. Čaj po zalití nechte 10 minut louhovat, poté sceďte. Lehce ostřejší, za to poctivou kopřivovou chuť, lze zjemnit lžičkou medu nebo citronem.

Od Míša Zdeňková

Copywriterka a občasná designérka, milovnice psaní, tvoření, jógování, ale i spaní. Kreativní duše, která aktuálně rozjíždí projekt mamaza.cz. Maminka jedné malé holky a jednoho malého psa s vášní pro dobré jídlo, kvalitní hubu, knihy a filmy.