Rakytníkový čaj

Pokud patříte mezi milovníky čaje, rozhodně byste při svých rituálech s šálkem horkého nápoje neměli vynechat rakytník. Čaj lze připravit prakticky z celé rostliny, přičemž nejvíce účinných látek pro lidské zdraví obsahují malé bobule. Rakytník je skvělý pro posílení imunity, což je v přechodném období, kdy jsou teploty jako na houpačce, více než žádoucí. Jak si z této léčivky připravit chutný čaj si povíme v našem článku.

Proč konzumovat rakytník?

Protože jsou plody rakytníku trpké, nejčastěji je konzumujeme až po zpracování, a to v podobě šťáv, čajů, sirupů a džemů. Nikoho asi nepřekvapíme tím, že na rakytník prozradíme jeho vysoký obsah vitamínu C i vitamínu E. Díky tomu rakytník posiluje imunitu, omlazuje organismus a chrání ho proti působení volných radikálů. Rakytník obsahuje cenné oleje, cukry, kyseliny a třísloviny. Obsažený vitamín P posiluje kapiláry cév a zvyšuje odolnost vitaminu C proti působení tepla i jeho účinnost. 

To proto je rakytník plný vitamínu i po tom, co jeho plody projdou procesem sušení či varem. Sběr plodů rakytníku nepatří k nejjednodušším, protože má keř trny. Ze zdravotního hlediska se však určitě vyplatí. Rakytník:

  • Stimuluje činnost jater a plic,
  • podporuje trávení,
  • rozpouští hleny,
  • může být prevencí rakoviny,
  • pomáhá při revmatismu,
  • reguluje krevní oběh,
  • brání tělo proti infekcím a stresu,
  • přispívá ke zdravé pokožce,
  • podporuje cévní oběh.

TIP: Bio Rakytníková šťáva Weleda – recenze

Z čeho připravit rakytníkový čaj?

Rakytník je výjimečný tím, že léčivé a zdraví přínosné jsou všechny jeho části. Čaj lze připravovat z čerstvých i sušených částí rakytníku, a to z lístků, z oranžových plodů, mladých výhonků rakytníku a dokonce i z kůry. Nejčastější je příprava z listů a plodů. Při přípravě rakytníkového čaje máte na výběr z několika postupů. Buď necháte směs krátce povařit nebo ji jen zalijete vroucí vodou.

Na jeden čajový šálek budete obvykle potřebovat dvě polévkové lžíce plodů nebo lístků rakytníku (případně i kůry). Při přípravě rakytníkového čaje můžete klidně využít kombinaci plodů, kůry a rakytníkových lístků, ať už v čerstvé nebo sušené formě.

Jak připravit čaj z rakytníku?

Základní rakytníkový čaj z listů

Sušené listy rakytníku jednoduše zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 15 minut. Poté čaj scedíme a pijeme ještě horký. Vhodné jsou maximálně dva šálky denně. 

Vařený rakytníkový čaj z plodů s maliníkem a borůvkou

Rakytníkové plody, listy maliníku a pár čerstvých a dobře zralých borůvek dejte do 250 – 300 ml vody a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut a sceďte. Do čaje můžete přidat i čerstvou mátu – vložte lístky do hrníčku a zalijte je horkým čajem. Máta dodá odvaru svěží chuť.

Pečený rakytníkový čaj

Recept na pečený rakytníkový čaj je poměrně jednoduchý. Potřebovat budete čisté, menší zavařovací sklenice, misku zralých bobulí rakytníku, misku vypeckovaných meruněk, misku na drobno pokrájených jablek, asi 200 gramů cukru krystal, šťávu z citronu, badyán, celou skořici a menší kousek zázvoru nakrájeného na tenká kolečka. Všechny ingredience dáme na plech, posypeme cukrem a dáme na 45 minut péct do trouby při 180 °C. 

Poté plníme horkou směsí čisté, ideálně vyvařené sklenice. Sklenice s pečeným čajem zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, směs však musí být horká, právě vytažená z trouby. V opačném případě zavařujeme klasickým způsobem.

 

Čaj z rakytníkového sirupu

Sirup z rakytníku je doslova nabitý vitamíny. Podávat ho můžeme vychlazený i jako horký nápoj, konzumace je tedy příjemná v jakémkoliv ročním období. 

K jeho přípravě potřebujeme asi 3 litry čerstvých plodů. Ty si rozmixujeme do hladka a vzniklou směs dáme do hrnce. K rakytníku přidáme dva litry vlažné vody (nejlépe již převařené) a 20 gramů kyseliny citronové. Vše necháme společně v hrnci 24 hodin stát a louhovat. 

Další den směs přecedíme, případně vymačkáme přes plátýnko. Poté ke šťávě v hrnci přidáme asi kilogram cukru krystal a dáme na rozehřátou plotnu. Tekutinu pouze zahříváme, neměli bychom ji přivádět k varu, aby se v sirupu zachovalo maximální množství cenných vitamínů a živin. Když je cukr dobře rozpuštěný, můžeme ještě teplým sirupem začít plnit dobře omyté sklenice. Ty pak zavíčkujeme a takto připravený sirup nám v lednici vydrží i celou zimu, protože cukr funguje jako skvělý konzervant. Víčka sklenic, které máme v plánu otevřít později, můžeme ještě pro jistotu potřít alkoholem. 

Rakytníkový čaj je nejen velice lahodný, ale také plný síly a vitality. Budete-li si jej připravovat pravidelně, určitě jeho účinky pocítíte na vašem zdraví i psychické pohodě.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram