Jak si připravit a pít meduňkový čaj

Čas večerní pohody s teplým čajem je tu. Do sychravých teplých večerů je meduňkový čaj jako dělaný. Přinese úlevu po náročném dni a pomůže s usínáním. Jak si ho připravit?

Obsah článku

Meduňka lékařská

Meduňka je nenápadná rostlina, která se pyšní celou řadou blahodárných účinků. A proč se jí říká meduňka? Svou chutí se podobá medu a je charakteristická příjemnou lehce citronovou vůni. Patří mezi víceletky a v České republice ji ve volné přírodě nenajdete. To znamená, že je u nás pro své blahodárné účinky účelně pěstovaná. Pěstovat ji můžete i vy. Pokud nemáte zahradu, nezoufejte. Skvěle se ji daří i v dostatečně hlubokém a velkém květináči. Rostlinka koření zhruba ve 30 cm, s čímž je důležité počítat. 

Meduňka má ráda slunné místo, ale daří se jí i v polostínu. Ideální je dobře propustná, písčitá či hlinitopísčitá půda bohatá na živiny. S pěstováním můžete začít od semínka nebo můžete v zahradnictví koupit sazenice. Rostlina se rychle rozrůstá, a tudíž vám bude stačit jen pár sazenic. Péče o ní je jednoduchá. Stačí ji zalévat, občas hnojit a zbavovat její okolí plevelu. Meduňka se sbírá v rozmezí června a července, nejlépe za chladného odpoledne.

Účinky meduňkového čaje

Meduňkový čaj se skvěle hodí do dnešní uspěchané doby. Dokonale uklidní celý organismus a představuje skvělého bojovníka s kdejakými projevy stresu. Uklidňuje bušení srdce, uvolňuje křečovité stažení a blahodárně působí na trávicí soustavu. Uleví při nadýmání, pocitu nafouknutí, nevolnostech i žaludečních křečích. Dále také tlumí dávivé záchvaty kašle a představuje skvělého pomocníka při potížích s nespavostí. Stačí šálek meduňkového čaje s medem a budete spát jako miminko.

TIP: Jak uvařit šalvějový čaj a k čemu je dobrý?

Pro koho je meduňkový čaj vhodný?

Meduňkový čaj je vhodný úplně pro každého. Hodí se jak pro dítě tak pro seniora. Uleví i od nevolností v těhotenství a neublíží ani při kojení.

Meduňkový čaj pro děti

Meduňkový čaj je vhodný také pro děti, ale pozor bychom si měli dát na dávkování. Může pomoci při problémech se spánkem i s trápením při růstu zubů. U kojenců však buďte opatrní a bylinky zařazujte do jídelníčku postupně a pomalu. Čaj pro děti by měl být slabší než pro dospělé. Při přípravě čaje pro děti vždy použijte poloviční množství meduňky. Čaj pro kojence by měl být ještě slabší. 

Jak často pít meduňkový čaj

Meduňkový čaj můžete pít téměř na denní bázi, neměli byste jej však užívat déle než 4 měsíce. Ideální je dopřát si pauzu přibližně po 3 – 6 týdnech užívání.

TIP: Jak často pít zázvorový čaj a jak ho připravit?

Meduňkový čaj z čerstvých listů

Jednou z možností, jak si připravit meduňkový čaj, je využít její čerstvé lístky. Jak na to?

Budete potřebovat:

  • 1 lžíce lístků meduňky
  • 500 ml vody

Jak na to?

Čerstvě natrhané listy meduňky zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Po uplynutí 10 minut čaj scedíme a můžeme pít. Ti, kteří příliš neholdují chuti bylinkových čajů, mohou hotový čaj osladit třtinovým cukrem či medem a dochutit citrónem. Čaj je výborný jak teplý tak i krásně vychlazený

Sušená meduňka

Chcete si užít meduňku po celý rok? Zkuste si její nať a lístky nasušit, aby byla stále po ruce. Meduňku ideálně sušíme přirozeným teplem v suché a vzdušné místnosti na sušících platech v jedné vrstvě bez obracení nebo ve svazečcích. Snažíme se o rychlé sušení, aby nezhnědla. Pokud nemáte kde meduňku sušit, vyzkoušejte sušičku na ovoce. Při sušení začínáme na 30 °C a teplotu zvolna zvyšujeme na 40 °C. 
A jak ze sušené meduňky připravit čaj? Úplně stejně jako z meduňky čerstvé. Na 500 ml vroucí vody je ideální 1 lžíce sušené meduňky. Přípravu vám ulehčí sítko určené k přípravě sypaného čaje.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.