Z čeho je hovězí protein a jak chutná?

Patříte mezi vášnivé sportovce a řešíte, jak do těla dostat dostatečné množství proteinu? Jídlem potřebu nevykryjete, tak nezbývá než sáhnout po některém z proteinových prášků jako doplňku stravy. Vybíráte ten pravý a narazili jste kromě syrovátkového, kaseinového a vícesložkového i na hovězí protein a zajímá vás, jak chutná?

Když se řekne protein

Proteiny patří stejně jako sacharidy a tuky mezi základní makroživiny, v naší stravě by měly být zastoupeny v optimálním poměru. Tělo si je neukládá do zásoby, takže je třeba je doplňovat v průběhu celého dne.

Proteiny jsou základní stavební jednotkou lidského těla, najdeme je ve svalech, orgánech i v každé buňce. Tvoří je řetězec aminokyselin vzájemně spojených peptidovou vazbou a dělíme je na živočišné a rostlinné.

Živočišné bílkoviny označujeme jako plnohodnotné, obsahují vysoký obsah esenciálních aminokyselin, zároveň ale také vyšší obsah tuku a cholesterolu. Jejich zdrojem je libové maso, ryby, mléko, mléčné výrobky a vejce.

Rostlinné bílkoviny jsou kromě sóji rostlinného původu, vynikají nízkým obsahem cholesterolu, vyšším obsahem prospěšné vlákniny, neobsahují ale tolik esenciálních aminokyselin. Označujeme je jako neplnohodnotné, najdeme je v luštěninách, obilovinách, sóje, tempehu a tofu. Jejich zdrojem jsou i ořechy a semena.

Proč jsou proteiny tak důležité?

Proteiny přijímáme stravou, základem je zdravý a vyvážený jídelníček. Naše tělo se bez nich neobejde, podílí se na celé řadě metabolických procesů, mají pozitivní vliv na zdravé fungování imunitního systému, trávení, jsou výživou pro svaly, kosti a klouby, přispívají k regeneraci svalů, zlepšují kvalitu tréninku a chrání svalová vlákna. Poslední dobou jsou hodně oblíbené i pro svoji sytící schopnost. Navíc pomáhají spalovat tukové zásoby, hubnout a rýsovat postavu.

Jak je to s tím hovězím proteinem?

Hovězí protein neboli beef protein patřil ještě poměrně nedávno mezi velmi oblíbené proteiny. Pochází z hovězího masa, ze kterého byly odstraněny jak tuky, tak cholesterol. Je kvalitním zdrojem kreatinu a BCAA aminokyselin. Hovězí bílkoviny jsou důležité zejména pro silové sportovce, a to kvůli vysokému obsahu železa a vitamínů skupiny B.

Vyrábí se izolováním bílkovin přímo z hovězího masa, ve srovnání se syrovátkovou nebo mléčnou bílkovinou obsahuje větší množství železa, selenu, zinku, kyseliny listové a vitamínu B12. Má specifické aminokyselinové spektrum, obsahuje hlavně protein známý jako kolagen.

Jaké jsou přednosti hovězího proteinu?

  • Je dobře stravitelný a využitelný, do svalových buněk se dostává bez ztrát.
  • Nezatěžuje trávicí systém.
  • Má nulový obsah laktózy.
  • Obsahuje 100 % přírodní složky získané z hovězího masa.
  • Pyšní se vysokým obsahem bílkovin, a to často i víc než 90 %.
  • Je skoro bez tuku, takže se hodí i pro redukční diety.
  • Potěší vysoký obsah aminokyselin.
  • Podporuje zdraví kloubů, netů, vlasů i pokožky.
  • Zpomaluje stárnutí pokožky, zvyšuje její pružnost. To ocení zejména ženy.

Víte, že hovězí proteiny jsou oblíbené zejména mezi osobami, které mají problém s trávením laktózy?

Kde jsou výhody, tam najdeme i nevýhody

Když už jsme si řekli přednosti hovězího proteinu, je fajn upozornit i na jeho mínusy. Jedním z nich je bohužel chuť. Někomu může vyhovovat, jinému ne. Přece jenom jde, s trochou nadsázky, o hovězí maso v prášku. Dalším mínusem je i horší využitelnost. Kolagen totiž neobsahuje kompletní spektrum aminokyselin.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook