Dýňový nebo makový protein? Proteiny, které možná neznáte 

Přemýšlíte o tom, jak váš jídelníček doplnit o proteiny? Vyzkoušejte rostlinné varianty bílkovin a ozvláštněte tak svůj den. Rostlinné bílkoviny jsou rovněž plné benefitů a hodí se nejen pro vegany a vegetariány. Co takhle vyzkoušet makový nebo dýňový protein?

Protein

Protein neboli bílkovina představuje velmi důležitou složku, bez které se lidský organismus neobejde. Jde o základní stavební kameny v lidském těle, které se neukládají do zásoby, a proto je nutné je doplňovat v průběhu dne. Proteiny jsou důležité pro výživu svalů, kostí, kůže a šlach. Dále také pro růst svalů, ochranu a podporu svalů při výkonu, zkrácení regenerace a spalování tuků. Zařazování bílkovin do jídelníčku je nezbytné a sportovci by se na ně měli zaměřit obzvlášť.

TIP: Z čeho je hovězí protein a jak chutná?

Zdroje proteinů

Když se řekne bílkovina, nejspíše se každému vybaví maso či mléčné výrobky, které řadíme mezi živočišné bílkoviny. Ty obsahují vyšší podíl esenciálních mastných kyselin a jsou označovány za plnohodnotné. Jejich nevýhodou však je větší množství tuku a cholesterolu. Na to je důležité myslet při výběru živočišného zdroje bílkovin. Proto zařazujte alespoň občas nízkotučné varianty živočišných bílkovin.

Myslíte si, že veganská strava musí být nutně chudá na zdroj bílkovin? Chyba! Kromě živočišných bílkovin existují také bílkoviny rostlinné. Mezi rostlinné zdroje bohaté na bílkoviny patří například sója, mák, luštěniny nebo rostlinná mléka. Výhodou je nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Rostlinné bílkoviny však neobsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny, kvůli čemuž jsou označované za neplnohodnotné. To je nezbytné brát v potaz při tvorbě jídelníčku. 

Dýňový protein

Dýňový protein je skvělou rostlinnou variantou bílkovin vhodnou pro celiaky, vegany, příznivce RAW stravy ale také pro všechny, kteří si chtějí ozvláštnit svůj jídelníček. Je vytvořen z dýňových semínek, ale oproti celým semínkům je lépe stravitelnější, obsahuje méně tuku a obsah cenných látek je ještě koncentrovanější. Dýňová semínka se pyšní vysokou koncentrací kvalitní bílkoviny – na 100 g semínek se vyskytuje minimálně 50 g bílkovin. Jsou také bohaté na minerální látky a vitaminy. Najdeme v nich například zinek, hořčík, železo a vitamin B či E. 

A jak dýňový protein používat? Možností použití je snad nekonečné množství. Pyšní se lahodnou chutí a dochutí polévku, pomazánky, saláty i dezerty. Přimícháním do kaše, jogurtu či müsli posunete snídani na ještě vyšší level. Zkuste nahradit dýňovým proteinem část mouky při pečení a doplňte tak dezert o potřebné bílkoviny i výbornou chuť. Výtečný je rovněž rozmíchaný s vodou či mlékem. Doplníte tak bílkoviny během chvíle kdykoliv a kdekoliv i ve dnech, kdy vůbec nic nestíháte.

TIP: Dýně: Proč ji zařadit do jídelníčku a jak z ní připravit chutnou polévku?

Makový protein

Patříte mezi milovníky makových koláčů a máku ve všech možných úpravách? Makový protein je pro vás ten pravý! Mák je rovněž skvělým zdrojem bílkovin – na 100g obsahuje až 38 g bílkovin. Makový protein se vyrábí ze semínek máku. Oproti semínkům je lépe stravitelnější a obsah prospěšných látek koncentrovanější. Představuje ideální variantu pro celiaky, jedince vyhýbající se laktóze i sóje. Ocení ho sportovci i nesportovci. Vegani i masožravci. Kromě bílkovin v něm najdeme velké množství dalších prospěšných látek. 

Stejně jako dýňový protein i makový protein můžete využívat téměř jakkoliv. Je výborný do smoothie, kaší ale i do všelijakých dezertů. Každé jídlo krásně dochutí a obohatí o důležité látky. Prášek se však nedá zcela rozpustit, a tudíž pro míchání pouze s vodou není ideální. Stačí 2 lžíce makového proteinu denně a potřebnou denní dávku vápníku máte splněnou.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.