Co pomáhá na afty a jak se jich definitivně zbavit?

Máte nepříjemné bolestivé vřídky v ústech, které vám působí problémy při jídle nebo dokonce i při mluvení? Nejspíš vás trápí afty. Není to nic výjimečného, s tímto problémem se v životě setkají až tři čtvrtiny celkové populace. Proč se afty v puse tvoří a jak se jich účinně zbavit?

Co jsou to afty

Jak už bylo řečeno, jedná se o malé vřídky v dutině ústní, které způsobují bolest při jídle, pití i mluvení. Jedná se o bílé nebo nažloutlé skvrny, které jsou kolem dokola zarudlé. Mohou se objevit prakticky kdekoliv – na jazyku, patře, dásních, vnitřní straně tváří nebo třeba v krku. Afty se jen zřídka vyskytují z vnější strany rtů, v tomto případě se většinou jedná o opar. Není ojedinělé, že se v ústech v jednu chvíli vyskytne aft několik. Příliš hojný výsev pak může způsobit i horečku nebo dočasnou ztrátu chuti.

Proč afty vznikají?

Příčina výskytu aft není dosud dobře známa. Lékaři se shodují, že se afty často vyskytují při snížené imunitě, stejně jako třeba opary. Určitý vliv má na jejich vznik také hormonální nerovnováha, a to zejména u žen nebo dospívajících dětí. Zvýšený výskyt těchto bolestivých vřídků je pozorován také u jedinců, kteří nosí protézy, rovnátka nebo jsou silní kuřáci. To může ukazovat, že další příčinou vzniku aft může být i znečištění v dutině ústní. Někteří odborníci tvrdí, že na vině také může být nedostatek určitých vitaminů a živin jako je kyselina listová, železo, a hlavně vitamin B, nicméně tuto hypotézu žádná studie nepotvrdila. Co ale potvrdila je přímý vliv poranění v ústech, které se zanítí a na místě vnikne právě afta.

TIP: Suplementace Vitamínu B

Správná prevence výskytu aftů

Vzniku boláků v ústech se můžete vyvarovat, nicméně není to nikdy stoprocentní. Důležitá je dostatečná hygiena a odstraňování bakterií z úst. Je tedy nutné si dobře čistit zuby, používat mezizubní kartáčky a při čištění nezapomínat ani a jazyk a vnitřní strany tváří. Po čištění je vhodné si ústa vyplachovat kvalitní ústní vodou, která se postará o zbytky bakterií, které jste pomocí kartáčku neodstranili.

Zuby je dobré si čistit co nejjemnějším kartáčkem. Předejdete tak poranění dásní. Poranění mohou způsobit i příliš horké nápoje nebo jídlo. Sliznice může být poškozena i při nadměrné konzumaci citrusů nebo třeba ananasu. Někteří lidé se s afty setkávají po velkém stresovém vypětí, je tedy dobré se stresu vyhýbat.

Afty u dětí a miminek 

S tímto problémem se bohužel nesetkávají pouze dospělí, ale také děti, a to už od toho nejútlejšího věku. U takto malých miminek může být větší výsev aft poměrně velký problém, protože kvůli bolestem v ústech nechtějí jíst ani pít. Malinkým dětem se při výskytu aft může dostavit i teplota. Je dobré jim tedy stejně jako u dospělých předcházet. U dětí dbejte na důslednou hygienu a nenechávejte je strkat do pusy předměty, které jsou špinavé nebo mohou způsobit zranění. Před jídlem jim také důkladně umyjte ručičky.

Jak se aftů zbavit? 

K dostání je poměrně velké množství léčivých přípravků, které vám s likvidací aft v ústech účinně pomohou. Na ty, které se nacházejí v krku jsou nejúčinnější spreje, které se díky dlouhému aplikátoru stříkají přímo do krku. Působí anesteticky i antibakteriálně.

Co se týče aft na dásních, jazyku a jinde v ústech, jsou nejlepší speciální ústní vody, které jsou dostání v lékárnách. Pro výplachy vybírejte roztoky s obsahem chlorhexidinu diglukonátu, který působí nejen proti bakteriím, ale také proti plísním a řadě virů.

Pomoci mohou i babské rady

Na afty lze jít také přírodní cestou. Skvělý je odvar z heřmánku, který lze kloktat nebo jím vřídky potírat. Heřmánek působí antibakteriálně a uklidňuje poraněnou sliznici. Využijí jej hlavně maminky, jejichž miminko aftami trpí. K výplachům u větších dětí a dospělých pak lze využít i odvar z šalvěje lékařské nebo řepíku lékařského. Afty lze potírat také propolisovou tinkturou nebo ošetřit propolisovým sprejem.

Kdy je vhodné navštívit lékaře?

I když se nejedná o nijak závažný problém, může být v krajních případech nutné navštívit lékaře. To se týká zejména malých miminek, která kvůli bolestem v pusince nechtějí delší dobu jíst a pít. Vyhledat pomoc byste měli také v případě, že se afty stále dokola vracejí, postižení úst bývá rozsáhlé a vřídky se dlouho hojí.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram