Recenze: Boty Five Ten Trail Cross LT

Boty Five Ten Trail Cross LT Black Grey Red jsem používal necelých 30 dní a v této recenzi se s vámi podělím o to, jak hodnotím jejich jízdní vlastnosti a pohodlí při jízdě. Hledal jsem prostě něco, co bude jak pohodlné, tak oku líbivé. Obojí a mnohem víc tyhle boty splňují.

V tomto článku se dozvíte, pro jaký typ jezdců jsou Five Ten cyklo boty vhodné, v čem jsou skvělé a v čem naopak zaostávají.

Balení a rychlost dodání z e-shopu

Boty byly na e-shopu skladem, takže stál kurýr s balíčkem za dveřmi za necelé tři dny. Nelenil jsem a rovnou jsem je jel pořádně vyzkoušet. I přesto, že to jsou moje první boty na kolo, padly jako ulité.

Co k balení? No asi už jste si někdy koupili nějaké boty ne? Přijde vám krabice a v ní krásné boty vyložené tvrdým kartonem.

Pocity po první jízdě

Co vás asi nejvíce překvapí na botách určených na kolo, je to, že jsou velice tuhé, špička se dá jen velmi špatně ohnout, což je pro jízdu a triky na biku žádoucí. Na žádné dlouhé chození to ale moc není, do hospody od stojánku ale dojdete úplně v pohodě.

Splněná očekávání

Narovinu, žádný velký cyklista nejsem, jezdíme spíše od hospody k hospodě, ale proč si nedopřát na kolo to nejlepší, že?

Po prvním sednutí na kolo bylo zřejmé, že Five Ten Cross LT tím nejlepším budou. Pevně drží na šlapkách a noha v nich „necestuje“. Testoval jsem je za jarních dnů, kdy byly deštíky na denním pořádku. Nechtěl jsem zůstávat jen na silnici, rozhodl jsem se vyzkoušet, jak si Cross LT poradí v pořádném blátíčku.

Zajímalo mě, jestli budou dobře držet na platformách, i pokud budou zablácené, a zda promoknou. Musím říct, že po desáté kaluži a tricích mezi kořeny se noha občas smekla. Možná to bylo i tím, že jsem podvědomě trochu pomáhal tomu, aby se boty konečně odlepily, a já mohl napsat i něco trochu negativního. ?

Podrážka/grip – s pedálem nerozlučná dvojka

Proč vlastně si lidi pořizují boty přímo určené na kolo? Odpovědí je mnoho, ale jedna určitě velmi podstatná je, aby vám boty neklouzaly po platformách a držely na místě.

To tyhle boty splňují opravdu na jedničku. Jak je vidět na fotografii, boty mají v různých částech jiný profil podrážky. Správně byste měli mít nohu spíše na špičce.

TIP: Silniční běžecké boty, se kterými neuděláte krok vedle

Pohodlí/odvětrávání – při celodenních vyjížďkách a v různém počasí

Five Ten boty si nezaslouží dlouho čekat v botníku, těší se na dlouhé vyjížďky ve všemožném terénu a podmínkách. A tak jsem v nich strávil celý den.

Na jednu stranu je super mít boty, na které se na biku můžete spolehnout, zbytečně se v nich nepotíte a jsou i příjemné na došlap, když si dáváte něco dobrého u výdejního okénka. Ale na stranu druhou jsem byl večer rád, když jsem se mohl přezout do svých rozšmajdaných bot na každodenní chození.

Z mé zkušenosti vyplývá, že pokud přemýšlíte nad vícedenním cestováním na kole, je dobré mít s sebou i nějaké vycházkové kecky.

Výdrž – robustnost a kvalita zpracování

Osobně trpím na ploché nohy, ale do Five Ten Cross LT jsem si nemusel pořizovat ani speciální vložky. Boty nohám poskytují výbornou oporu, právě i díky vymakané vložce.

Za svého měsíčního používání jsem nepoznal, že by se boty někde rozlepily, nebo byly někde nějak sedřené. Nejsem typ, co z kola prakticky nesesedne, jak je rok dlouhý. Myslím, že mi Five Ten boty ještě nějaký ten rok ježdění vydrží.?

Velikost – stejná jako jinde

Pokud boty objednáváte z e-shopu, je velmi užitečná tabulka velikostí, kterou naleznete pod produktem. Ta udává číslo bot v porovnání s rozměrem nohy. Obecně ale velikosti sedí tak, jak jsem zvyklý – běžně kupuji číslo 47 a i utěchto bot jsem zvolil stejnou velikost, která mi sedí.

Hmotnost – příjemné překvapení

Co musím vypíchnout jako velmi pozitivní poznatek, je hmotnost bot. Možná vám Five Ten Cross LT přijdou oproti botám, které jste zvyklí nosit v běžný den, těžké. I já sám bych je přirovnal k nízkým pohorkám. Porovnejte je ale s ostatními cyklo botami a Cross LT vyjdou jako vítěz.

TIP: Jaké boty vybrat na sport?

Plusy a mínusy

Na závěr této recenze mrkněte na malou tabulku, kde jsem shrnul nejdůležitější plusy a mínusy FIve Ten Cross LT. Vše je ale individuální a je možné, že co já beru jako nevýhodu, bude pro někoho výhodou a naopak.

+
super vzhledvyšší cena
kvalitně zpracovaná vložkahmotnost (oproti vycházkovým botám)
neklouzavost na platformáchvelká tuhost
kvalitní zpracování 
skvělé odvětrávání 

O značce Five Ten

Firmu Five Ten založil v roce 1985 horolezec Charles Cole. Z malé garáže se společnost vypracovala na jednu z nejznámějších společností s outdoorovou obuví. Five Ten je symbolem svobody a volnosti. Název společnosti je odvozen od yosemitské stupnice pro hodnocení obtížnosti horolezeckých cest.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.