Silniční běžecké boty, se kterými neuděláte krok vedle

Vybrat ty správné běžecké boty může být někdy oříšek. Obzvlášť, pokud běháte po tvrdém povrchu jako je silnice. Jaké značky bot jsou pro to ty nejvhodnější a na co všechno se při jejich výběru dívat? To vám prozradíme v dnešním článku.

Podle čeho si běžeckou obuv vybírat?  

U běžeckých bot je třeba dívat se na terén, po kterém běháte. Pokud se na vašich pravidelných trasách setkáváte převážně se silnicemi, soustřeďte se na obuv vhodnou pro hladký povrch s dostatečným odpružením a tlumícími schopnostmi. Ušetříte tak svá chodidla, kolena, kotníky a předejdete zranění.

TIP: Při výběru bot je také dobré, abyste věděli, jak vaše chodidlo dopadá při běhu na zem. Dopadáte spíše na paty? Na střed chodidla? Nebo běháte přes špičky? I to zohledňujte při rozhodování, jaké boty si pořídíte.

1. Rychlost sama – Scott Speed Carbon

Toužíte po rychlosti? Boty Scott Speed Carbon jsou pro ni jako stvořené! Podrží vás při každém silničním závodě a pomohou vám podat ten nejlepší výkon. Díky karbonové výztuze a kinetické pěně jsou lehké a měkké. Proto vydržíte běžet rychleji a po delší dobu. 

2. Ať už běžíte kamkoliv – Saucony

Modely bot Saucony patří mezi jedny z nejoblíbenějších tréninkových obuví všech zkušených běžců. Ať už trénujete na krátké vzdálenosti nebo se chystáte pokořit maraton, tyto boty vás nenechají ve štychu. Jsou skvěle odpružené a zvládnou si poradit v jakémkoliv terénu.

Svou kvalitu navíc potvrdily v testu o nejlepší maratonskou obuv pro hobby běžce, kde na plné čáře zvítězily. 

3. Jako na obláčku – ON Cloudmonster

Ti, kteří si potrpí na netradičně vypadající obuv, si určitě zamilují běžecké boty ON Cloudmonster švýcarského původu. Díky technologii CloudTec (obáčkovému stylu podrážky) poskytují dokonalé tlumení, měkké přistání při každém dynamičtějším kroku a výbušný odraz. Mají přesně to, co správná silniční bota má mít.

4. Pohodlí na prvním místě – Altra

Když se pohodlí spojí s rychlostí, vznikne závodní obuv značky Altra. Pěna obsažená v mezipodešvi se stará o váš komfort i při tom nejdelším běhu a speciálně navržený systém poskytuje skvělý odraz špičky.

Po celou dobu vašeho výkonu vám obuv zajistí stabilitu, odolnost a vynikající prodyšnost. Boty značky Altra jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro ostřílené běžce.

Vlastnosti správné silniční běžecké obuvi:

  • Lehkost a měkkost
  • Pružnost a tlumení při nárazu
  • Podporu při dynamickém odrazu
  • Stabilitu
  • Odolnost
  • Prodyšnost

TIP: Nejlepší vesty na běhání a jak ji vybrat

Přehled parametrů produktů

Scott Speed Carbon RCSaucony Endorphin Speed 2ON CloudmonsterAltra Torin 5
Hmotnost240 g200 g230 g257 g
Drop5 mm8 mm6 mm0 mm
Velikosti40-47,540,5-4838-4642-50
Došlapneutrálníneutrálníneutrálníneutrální
Typzávodníuniverzálníobjemovéobjemové

Silniční boty Scott

Scott jako jediný z našeho výběru nevěnuje úsilí výhradně do sportovní obuvi a doplňků, ale nabízí též cyklooblečení, jízdní kola nebo přilby. U běžecké obuvi Scott se můžete setkat s jak horami prověřenými trailovými kousky, tak se silničními botami s karbonovou výstuží. Scott je původně americkou firmou, která dnes vyvíjí své produkty ve Švýcarsku.

Silniční boty Saucony

Značka obuvi Saucony pochází z americké Pennsylvánie a byla založena již v roce 1898. Od té doby se značka věnuje sportu, především pak běžecké obuvi pro všechny typy běžců – od rekreačních pohodlných bot po výkonné boty na závody.

Silniční boty On

Ze Švýcarska nepochází jen luxusní hodinky, ale také značka ON (dříve ON Running). ON má mnoho patentovaných technologií (například obláčkový design podrážky). Díky silnému zázemí a vývoji nabízejí silniční boty ON perfektní odraz a měkký došlap.

Silniční boty Altra

Běžecké boty Altra (USA) patří mezi nejoblíbenější značky běžecké obuvi vůbec. I přesto, že mají boty Altra nulový drop (výška paty a špičky je stejná), jsou navrženy tak, aby chránily chodila a klouby bez vlivu na rychlost. Altry mají obvykle širokou špičku.

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)