Osobní fitness trenér – vyplatí se pro začátečníka?

Ať už s cvičením začínáte, nebo na poslední přesun těžkého předmětu či rychlejší pohyb musíte pátrat hluboko v paměti, možná je na čase oslovení fitness trenéra. Jak dobrého trenéra poznat a s čím vám dokáže pomoci?

Osobní fitness trenér

Co dělá osobní trenér?

Rozdíly mezi trenéry jsou obrovské – a to nejen v kvalitě, ale především v zaměření. V rámci jednoho fitcentra narazíte na specialisty v oblasti budování svalové hmoty, kardia, bojových sportů nebo těch, kteří se věnují spíše zdravotnímu cvičení.

Osobní trenér ví, jak tělo funguje a dokáže koordinovat vaše pohyby. U nezkušených cvičenců může jeden špatný pohyb vést od natažení svalu až po trvalé komplikace v případě dlouhodobého opakování. Trenér by vám měl vysvětlit, jak jednotlivé cviky i komplexní pohyby dělat správně. Stejně tak vás motivuje tehdy, kdy už síly dochází a vy ze sebe musíte vymáčknout maximum.

Vyplatí se osobní trenér začátečníkovi?

Většina začátečníků si řekne, že do fitka začne chodit po vlastní ose a až se někam posunou, najdou si trenéra. To je ta největší chyba, kterou jsem udělal i já – rok a půl bez viditelného posunu chodil 3-4x týdně cvičit. Nikdy jsem ne moc nezapotil, nezadýchal a když začalo jít do tuhého a svaly začaly bolet, šel jsem se napít.

Začátky jsou nejtěžší, o to více se vám trenér hodí!

  1. Osobní trenér vám od samého začátku vysvětlí základní pohyby, abyste předešli zranění.
  2. Nastavíte si rozumnou hranici zatížení jednotlivých partií, doplníte je o plán na kardio.
  3. Optimálně si řeknete něco k jídelníčku, aby byly výsledky viditelné co nejdříve – obvykle máte stravu nevyváženou

V případě nastavení jídelníčku to nutně neznamená, že budete strádat. Mnohdy i v případě hubnutí budete jíst více, než jste jedli doposud – jen složení stravy bude jiné.

Určitě vám váš trenér může také doporučit určité doplňky stravy. Pokud hledáte ty, které vám pomůžou při hubnutí, podívejte se na náš článek o spalovačích tuků.

Jak poznat dobrého trenéra?

Poznat dobrého trenéra je těžké, obzvlášť pro začátečníka. Je dobré si dát před nastavením pravidelných tréninků schůzku – zde proberete své přednosti a slabiny, jídelníček a zjistíte, jestli si lidsky sednete.

Mezi základní věci, jak dobrého trenéra poznat, patří:

  • postava, na které se pracuje,
  • má reference – mnohdy přijdete na doporučení,
  • tréninkový plán a případný jídelníček vám sestaví na míru podle vašeho cíle (nabrat svalovou hmotu, shodit přebytečný tuk, vyrýsovat konkrétní partie, získat lepší fyzičku…),
  • má jasná pravidla, co se rušení a přesunů tréninků týče.

Na zkušebním tréninku pak poznáte, zda cvičení doopravdy rozumí, dokáže vám pohyby srozumitelně vysvětlit a po cvičení odejdete z fitka – ale jen tak tak. 🙂

Hlavní je, abyste si lidsky sedli – bez toho vás to bavit nebude. 

V průběhu prvních tréninků pak zjistíte, zda dokáže trenér cviky zajímavě kombinovat, vymýšlí každý trénink nové sestavy (nejedete stále jedno a to samé).

Jak poznat špatného trenéra?

Nechcete ztrácet svůj čas, vyhazovat peníze z okna, ani si zničit své tělo. Dobrého trenéra poznáte, špatný bude pravým opakem.

  • je na tom fyzicky hůře, než jste vy sami
  • tréninky jsou pořád to samé dokola, bez inovací ve cvicích
  • křičí na vás a nedokáže cviky jednoznačně vysvětlit a ukázat
  • nemá čas ve svém kalendáři a neexistuje moc termínů, kdy trénovat
  • nedokáže vám říct alespoň něco k základům stravování – a o jídle to je především

Online trenér

Online trenérů je celá řada – mezi ty nejznámější patří Aleš Lamka, Honza Liška nebo Kuba Enžl. Mně přijde online trénink neosobní, bez možnosti vysvětlit správné pohyby – pro začátečníky bych volil spíše osobnější přístup. Pokud získáte správné základy, můžete pak vyzkoušet i online trenéra, který vám připraví tréninkový plán nebo jídelníček alespoň z části na míru.

Kdy můžu očekávat výsledky?

Každé tělo je jiné a je zde také spousta proměnných. První výsledky můžete vidět klidně po měsíci nebo dvou, pokud do toho jdete naplno.

Důležitá je strava, maximální úsilí při tréninku a pravidelný režim včetně kvalitního spánku.

Nezapomínejte, že nic nejde hned. Většina lidí, co “nějak vypadá” cvičí přes 10, 20, 30 let.

A nakonec trochu humoru.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook