Maca – co je to a jaké má na lidské tělo účinky?

Maca peruánská patří mezi superpotraviny a v poslední době se s ní v Evropě doslova roztrhl pytel. V Jižní Americe už se ale používá celá tisíciletí. Co stojí za její popularitou a má vůbec cenu ji zkoušet? Zjistěte, o co vlastně jde a jaké jsou její účinky.

Co je to maca peruánská

Maca peruánská (jinak také peruánský ženšen, peruánská řeřicha či peruánská viagra) pochází z Jižní Ameriky. Používali ji již staří Inkové, obdobně jako lístky koky. Pomáhala jim překonávat dlouhé vzdálenosti nehostinnou krajinou, posilovala je v boji a udržovala je v psychické pohodě. Dodávala jim vzpruhu a povzbuzovala libido. Od Indiánů macu převzali i Evropané. V poslední době je z ní velký hit na trhu s doplňky stravy.

Tato odolná horská plodina, která roste v Andách ve výšce 3000 metrů a výš, vypadá skoro jako naše řepa. Má ale trochu jiné zbarvení. Podle něj se také dělí na různé odrůdy například macu červenou, černou a žlutou. Protože má maca žlutá největší koncentraci účinných látek, dnes se používá nejčastěji.

Jaké látky obsahuje maca peruánská

  • vitamíny B1, B2, B6
  • vitamín C
  • vitamín E
  • vápník, železo, jód, hořčík
  • draslík, zinek
  • saponiny
  • vlákninu

Jaké má maca účinky

Ač ji najdete ve většině doplňků stravy na zvýšení testosteronu, není to tak, že by ho maca přímo dodávala do těla. Zvyšuje množství DHEA (dehydroepiandrosteron), ze kterého následně vzniká estrogen u žen a androgen u mužů. Jak to tedy souvisí s testosteronem? Právě malé množství DHEA stojí za nízkou hladinou testosteronu v mužském těle. Jelikož tedy maca nedodává čistý testosteron, mohou ji bez obav užívat i ženy.

Hlavním účinkem macy je hormonální rovnováha u mužů i žen, právě díky zvyšování hladiny DHEA. To ale není všechno.Kromě toho je to přírodní stimulant nabitý vitamíny a minerály. Jak se její účinky projevují v praxi?

TIP: Superpotraviny, které byste měli znát

Podporuje plodnost a libido

Maca peruánská podporuje sexuální touhu u žen i mužů podobně jako ostatní přírodní afrodiziaka. U mužů navíc stimuluje spermatogenezi – při dlouhodobějším užívání se zvyšuje množství a kvalita spermií. Dokáže proto pomoci i v případě, že máte problém s potencí a plodností.

Zmírňuje PMS a příznaky menopauzy

Během menstruačního cyklu se hladina estrogenu neustále mění. Maca pomůže jeho hladinu vybalancovat a zmírní nepříjemné pocity během menstruace a před ní. To samé platí během menopauzy, kdy v těle množství estrogenu výrazně klesne. Kromě psychických příznaků je tento fakt doprovázený i nepříjemnými fyzickými projevy. Peruánský ženšen dokáže hladinu tohoto hormonu zvednout a ulevit vám.

Zvyšuje odolnost organismu a schopnost koncentrace

Maca se někdy označuje jako adaptogen. To znamená, že posiluje organismus v náročných situacích a usnadňuje jeho „adaptaci“. Obrní vás proti stresu (snižuje tvorbu stresového hormonu, kortizolu), dodá vitalitu a sílu. Pomůže překonat náročné výzvy, zakousnout se do úkolu před vámi a poradit si s ním. Z části také proto, že má stimulační účinky.

Podpoří fyzický výkon a pomůže s hubnutím

Jako každý stimulant, i maca snižuje chuť na jídlo. Sportovci ocení, že podporuje regeneraci a růst svalové hmoty přírodní a šetrnou cestou. A jak už jsme říkali na začátku – Indiáni po ní sahali především pro větší výdrž. Pokud tedy pracujete na vytrvalosti, určitě ji zařaďte.

Jak se maca konzumuje

Nejdůležitější je kořen, ve kterém najdete největší množství účinných látek. Maca peruánská se u nás prodává jako sypký prášek nebo jako tablety. Vždy jde o volně dostupné doplňky stravy na přírodní bázi. S tabletami toho moc nevymyslíte, za to se snadno konzumují. Avšak sypká maca se přidává například do smoothie nebo ovesných kaší, můžete s ní tedy experimentovat podle libosti.

Kdo by měl macu užívat

  • Fyzicky aktivní lidé a sportovci
  • Každý, kdo má náročnou práci či studium
  • Jedinci s hormonálními problémy

Maca peruánská vám vrátí ztracenou vitalitu a posílí vaše zdraví. Vyzkoušejte jí! Pokud se vám náš článek líbil, budeme rádi, pokud ho nasdílíte i přátelům.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.