Jak si vybrat psychoterapeuta

Psychoterapie vám může pomoci se zvládáním různých obtíží. Jak ale nalézt tu správnou pomoc? A jaký je rozdíl mezi psychologem, psychoterapeutem a psychiatrem?

Kdo je kdo

Odpověď není tak jednoduchá, jak se může zdát. Základní rozdíl mezi psychologem, psychiatrem a psychoterapeutem je v odbornosti. Podle vzdělání se liší jednak znalosti, ale i kompetence odborníka.

1. Psycholog

Psycholog je člověk, který vystudoval akreditovaný pětiletý magisterský program psychologie. Během svého studia získal především teoretické znalosti. Praktické dovednosti poté rozvíjí v rámci akreditovaných výcviků či kurzů. Zvolený druh dalšího vzdělávání formuje jeho uplatnění. Psychologa můžeme nalézt v personální agentuře nebo rodinné či školní poradně. Dále také ve vězení, u policie… Možností uplatnění je celá řada. 

Aby psycholog mohl vést terapie, musí absolvovat také terapeutický výcvik. Terapeutických směrů je celá řada. Od vybraného terapeutického směru se poté odvíjí postupy využívané při terapii. Pokud hledáte psychologa poskytujícího péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, zvolte klinického psychologa. Takový psycholog musí navíc absolvovat atestační přípravu, která mu umožňuje pracovat ve zdravotnictví. Klinický psycholog se zabývá především diagnostikou, léčbou psychických poruch a zvládáním vážných nemocí či úrazů.

Žádný psycholog nemůže předepisovat léky.

Pokud hledáte psychologa můžete si zobrazit psychology na Firmy.cz.

2. Psychiatr

Psychiatr je lékař, který se specializuje na psychiatrii. Užívá tedy titul MUDr. Zaměřuje se na léčbu psychických poruch. Může také absolvovat terapeutický výcvik, který mu umožní poskytovat psychoterapii. Někdy samotná terapie v léčbě nestačí. V takovém případě psychiatr předepisuje léky

3. Psychoterapeut

Jako psychoterapeut se může označit kdokoliv, kdo absolvoval akreditovaný terapeutický výcvik. Kromě psychologa a psychiatra může jít o sociálního zdravotníka, zdravotní sestru, duchovního nebo absolventa další pomáhající profese. Zkrátka každý terapeutický výcvik má své podmínky přijetí. Pokud je daný jedinec splní, může výcvik absolvovat. 

TIP: Psychické příčiny nemocí – psychosomatika

Jak vybrat toho správného?

Odpověď se odvíjí od druhu obtíží, které vás trápí. Od důvodu, který vás k odborníkovi přivádí. Při výběru se zaměřte na odbornost. Sledujte, které výcviky má daný odborník za sebou. Zda je kompetentní k tomu, vám pomoci. V rozhodování vám mohou pomoci i reference vašich známých. Není ale stoprocentní, že stejná osoba nebo stejný přístup bude vyhovovat i vám. Každý jsme jiný. Důležitá je vaše osobní zkušenost. U klinického psychologa se zaměřte také na to, zda má smlouvu s vaší pojišťovnou.

TIP: Psychické týrání – najděte pomoc co nejdříve

První sezení

Při výběru vhodného psychoterapeuta je důležité první sezení. První sezení je nezávazné a v rámci něj dochází k dojednávání spolupráce. Vaším úkolem je sdělit, co od spolupráce očekáváte. Co vás trápí. K čemu byste v rámci spolupráce chtěl/a dojít. Terapeut vám naopak předvede a sdělí, jakým způsobem pracuje. Informuje vás o tom, jakou formu pomoci nabízí. Co od spolupráce můžete čekat. 

Je pouze na vás, zda si domluvíte další sezení. Nebojte se spolupráci odmítnou. Aby byla terapie úspěšná, musíte se v rámci ní cítit dobře. Důvěřovat terapeutovi. Cítit se respektován/a. Terapeut by vám měl naslouchat. Dávat vám dostatečný prostor, který potřebujete. Vyhovovat by vám měly i postupy, které v rámci terapie využívá.

TIP: Jak na zklidnění psychiky

Špatná volba

Možná se problém ve výběru projeví až později. První sezení proběhlo podle vašich představ, ale máte pocit, že vám terapie nic nepřináší? Máte právoterapii ukončit! Terapie vám může nejen pomoci, ale i uškodit. Nepokračujte v terapii, pokud se v ní necítíte dobře. Ne vždy naleznete terapeuta na první dobrou. Buďte trpělivý/á.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.