Psychické příčiny nemocí – psychosomatika

Některé nemoci mohou mít někdy úplně jiné příčiny, než by se mohlo na první pohled zdát. Ne vždy totiž stojí za onemocněním nějaký fyzický problém. Trpíte-li nějakým problémem, kvůli kterému jste již navštívili mnoho specialistů a různých vyšetření, která stále neukázala příčinu, může být onemocnění psychického původu. Není totiž žádnou výjimkou, že se psychický stav odráží na zdravotním stavu fyzickém, proto je vždy důležité zvážit i tuto možnost. Jak je to ale možné? A jak se s takovým problémem vyrovnat a léčit ho? Které nemoci mohou být vyvolány narušenou psychikou?

Co je to psychosomatika a psychosomatická onemocnění?

Ve starověké řečtině, odkud pojem psychosomatika pochází, znamená něco jako „mezi tělem a duší“. Jinak řečeno, úlohou psychosomatiky je zkoumat vliv psychiky na fyzický stav. Mnoho odborníků, kteří se na tento obor specializují, se domnívá, že tělo se snaží psychiku nějakým způsobem chránit, a proto vysílá tyto varovné signály v podobě fyzických potíží a onemocnění, protože psychiku nelze navenek vidět a ani nebolí. Bohužel někdy si jedinec při rychlém životním tempu a spoustě povinností a úkolů nemusí ani uvědomovat, že je s jeho duševním stavem něco v nepořádku.

Psychosomatický vliv na vznik nemocí

Mezi nejčastější faktory pro vznik psychosomatických onemocnění patří například nedostatečný odpočinek, málo relaxace a času „jen tak pro sebe“; rychlé životní tempo, které není možné kvůli povinnostem zpomalit; příliš velké pracovní vytížení, nedostatek času na zpracování zadaných úkolů; málo spánku a celkově odpočinku; komplikace v osobním životě – špatné vztahy, každodenní vystavení citovým problémům a nemožnost je vyřešit. Nejčastěji to však bývá kombinace několika faktorů, která způsobuje dlouhodobé psychické vypětí, které vlivem zažitého tempa a pocitu, že je to „normální“, člověk často ignoruje.

Proč psychosomatická onemocnění přicházejí?

Psychosomatická onemocnění tedy přicházejí z různých příčin. Nejčastěji se jedná o:

  • dlouhodobý strach a obavy, případně i úzkost či depresi a smutek
  • nezpracované a potlačované city
  • nenávist a zloba k okolí i sobě
  • dlouhodobý pocit nebezpečí
  • neschopnost vyjadřovat některé emoce
  • pocity nespravedlnosti či viny

Nejčastější onemocnění a zdravotní problémy z psychických příčin

Poruchy příjmu potravy (PPP)

S nepřijetím sama sebe, nízkým sebevědomím, depresemi či ztrátě zájmu o okolí mohou přicházet poruchy příjmu potravy. Řadíme sem mentální anorexii, bulimii i záchvatovité přejídání. Tyto onemocnění se mohou i doprovázet nebo střídat. Bohužel se jedná o velmi závažný problém, který může způsobit trvalé následky nebo dokonce smrt. Důležitá je vždy včasná psychiatrická léčba i psychologická opora. Mezi vnější příznaky patří velká ztráta hmotnosti (u přejídání je tomu naopak), zvýšená kazivost zubů, řídnutí kostí, problémy s menstruací a plodností, dehydratace, únava, slabost, nízký krevní tlak i selhání srdce.

Bolesti břicha

Bolesti břicha z psychosomatických příčin jsou velice časté a odhaduje se, že alespoň jednou za život potkají snad každého člověka. Nejběžnější jsou u dětí a dospívajících. Jsou spojeny se strachem a úzkostí, očekáváním něčeho nepříjemného či špatného, konflikty v kolektivu, ale i s banalitami, které si člověk nemusí ani uvědomovat. Psychosomatické bolesti břicha mohou být doprovázeny i zácpou či průjmem.

Kožní onemocnění

Mezi časté problémy patří i kožní onemocnění, které je často doprovázeno neustálým neklidem a škrábáním postižených míst. Objevit se může lupénka, atopický ekzém, akné nebo jakákoliv vyrážka. Nejčastěji jsou kožní problémy spojované se ztrátou či nedostatkem něčeho pro psychiku důležitého. Může jít o ztrátu, nepřítomnost či odchod blízké osoby. Souvisí i s neschopností vyjádřit nějaké emoce, u lupénky se často jedná o nezpracovaná traumata z minulosti.

Potíže s dýcháním

Astma a dušnost jsou velmi často řazeny mezi psychosomatické onemocnění. K potížím s dýcháním totiž dochází v souvislosti se zúžením dýchacích cest, zejména dýchací trubice, a pocitem „kamene na hrudi“. Z psychických příčin dochází i k astmatickým záchvatům. Nejčastějšími spouštěči jsou úzkosti, strach a stres.

Nachlazení

I obyčejné nachlazení doprovázené rýmou, bolestmi v krku, kašlem či teplotou, může mít psychické příčiny. V tomto případě se tělo dožaduje odpočinku, který potřebuje již delší dobu a člověk záměrně či podvědomě tuto skutečnost ignoruje. Důvodem je dlouhodobé psychické vypětí, stres, nedostatek spánku, odpočinku i celkové relaxace mysli.

TIP: Fyzické příznaky stresu – dopady stresu na lidské tělo

Prevence a léčba psychosomatických onemocnění

Všem těmto problémům se dá samozřejmě předcházet. Důležité je si uvědomit, že člověk nemá pečovat pouze o to, co je vidět, tedy o svůj zevnějšek a fyzické problémy, ale i o svou duši. Psychika je totiž stejně důležitá, ať chceme nebo ne. Nejdůležitějšími kroky v prevenci jsou tedy:

  • správná duševní hygiena
  • dostatek odpočinku
  • přijetí toho, že nemůžeme zvládnout všechno
  • naučit se vyjadřovat emoce a nepotlačovat pocity
  • vyřadit ze svého života všechno a všechny, kteří špatné pocity přinášejí

Co se týče léčby, ta je směřována zejména k psychologům, popřípadě také k psychiatrům. Teprve až je odstraněna psychická příčina problému, můžeme postupovat k řešení následků fyzických. Pro udržení zdraví v kondici je dobré pravidelně navštěvovat psychologickou ambulanci a absolvovat terapie. Obrátit se lze i na přírodu a pomáhat si bylinkami – vhodná je meduňka, mučenka, třezalka, levandule, kotvičník i dobromysl. Z těchto bylin si připravujeme čaje, které popíjíme v klidových chvilkách v rámci duševní hygieny.

Výbornou relaxační pomůckou je i aromaterapie a esenciální oleje z různých bylin. V tomto případě se doporučuje extrakt z levandule, pomeranče, rozmarýnu či dobromysli. Oleje můžeme nechat rozvonět v aromalampách nebo přidávat do horké koupele. Levandulový olej pro lepší spánek i zklidnění mysli se často kape i přímo na polštář. Také homeopatika mohou při psychosomatických onemocněních značně ulevit. Přípravků existuje celá řada a homeopat, lékárník nebo dokonce psycholog může pomoci s výběrem homeopatika přímo na míru.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram