Rýma: Její druhy, příčiny a co s ní dělat?

Nevěřte známému pořekadlu, které tvrdí, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden. Ač nad rýmou většina lidí mávne rukou, měli byste jí věnovat pozornost. Ne vždy totiž infekce odezní sama. A pokud s ní něco neuděláte, přijdou další komplikace. Zjistěte o rýmě vše, co vás zajímá a naučte se s ní bojovat.

Co je to rýma

Rýma je onemocnění dýchacích cest, které napadá nos a hltan. Začne vás trápit ucpaný nos, špatně se vám dýchá. Často se k ní přidruží i další nepříjemnosti jako je škrábání a pálení v krku, kašel, bolest hlavy nebo teplota. Hodně záleží na tom, jakou infekci vaše tělo prodělává.

Nejčastěji je rýma původu virového, někdy ji ale způsobí bakterie, alergie či hormonální změny. Příčin může být opravdu několik. Proto je důležité nic nepodcenit a pozorovat své tělo, jak se bude nemoc vyvíjet.

Jakou může mít rýma podobu

Rýma se projevuje různým způsobem. Konzistence hlenu, popř. agresivita rýmy ukazuje na to, jak infekce v těle pokročila a jak s ní imunitní systém bojuje. Pojďme se podívat na různé symptomy rýmy.

Vodnatá rýma

Vodnatá rýma se objevuje na začátku infekce, kdy nemoc v těle ještě tolik nepokročila a nevyvolala dostatečnou imunitní reakci. Čirý a vodnatý výtok sám o sobě nemusí znamenat nic závažného. Může jít o obyčejné nachlazení, které brzy společně s rýmou odezní. Pozorujte své tělo a další dny vám odhalí víc.

Žlutá rýma

Žlutá rýma se tak označuje podle barvy hlenů. Pokud ji na sobě zpozorujete a máte i další doprovodné příznaky (horečku, bolest v krku atd.), navštivte lékaře. Žlutý hlen tvoří odumřelé bílé krvinky, a proto žlutá rýma ukazuje na to, že tělo bojuje s infekcí. Na místě je rozbor krve, díky kterému lékař určí, zda máte potíže virového nebo bakteriálního původu. Podle toho vám také předepíše léky, tedy v případě, že budou potřeba.

Zelená rýma

Stejně jako žlutá rýma, ani zelená rýma není skutečná diagnóza. Jde o symptom. Na zelený hlen si dejte pozor, ukazuje na závažnější napadení organismu, který bojuje s infekcí. Často jde o jeden z příznaků zadní rýmy či bakteriální infekce. Pokud se vám celkově přitíží, vyhledejte lékaře.

Rýma v očích

Rýma se kromě smrkání a kýchání projevuje také v očích. Ty často slzí a mohou být i zarudlé. Pokud „rýma v očích“ přetrvává a přidá se k ní i svědění a zarudlé oční bělmo, doporučujeme navštívit lékaře. Můžete jít o sennou rýmu, tedy alergickou reakci, kterou byste měli řešit.

Suchá rýma

Suchou rýmou rozumíme stav, kdy je sliznice v nose vyschlá. Často se objevuje krvácení, které způsobují popraskané žilky v nose. Příčin může být několik. Například používání nosních kapek nadmíru a příliš dlouho. Dále alergie či pobyt v přetopeném prostředí a suchém vzduchu. Pokud máte v domácnosti příliš suchý vzduch, doporučujeme pořídit zvlhčovač vzduchu. Ten ho zvládne i vyčistit od bakterií a nečistot.

Hnisavá rýma

Hnisavá rýma přichází, když máte bakteriální rýmu. Objeví se, když je infekce v pokročilém stadiu a tělo se jí nemůže zbavit. Mění se barva hlenu a také jeho struktura, jde v podstatě o jiný název pro žlutou a zelenou rýmu. Téměř vám nepůjde se vysmrkat. Hleny jsou husté a ucpou dýchací cesty. Pokud se příznaky začnou zhoršovat, navštivte lékaře.

Druhy rýmy

Nyní se podíváme na jednotlivé druhy rýmy, se kterými se můžete setkat. Původcem jsou především viry, bakterie, ale také hormony nebo alergická reakce.

Virová rýma

Tento druh rýmy je vůbec nejčastějším virem v populaci. Přenáší se kapénkovou infekcí a zpravidla ji doprovází nachlazení. Kromě vodnaté sekrece se vám také ucpe nos a bude se vám hůře dýchat. Někteří pacienti na pár dní ztratí čich. Virová rýma není nic hrozného a během několika dní ustoupí.

Zadní rýma (zaražená rýma)

Zadní rýma umí být pěkně nepříjemná a rozhodně byste ji neměli brát na lehkou váhu.Poznáte ji podle ucpaných dutin, ve kterých je cítit tlak. Také se nebudete moci vysmrkat (právě proto se jí říká také zaražená rýma) a pokud to přeci jen trochu půjde, vysmrkáte hlen, který má žlutou nebo zelenou barvu. Od takto ucpaných dutin někdy zalehnou uši, také kvůli nim bolí hlava a celkově obličej na různých místech.

Způsobuje ji dlouhotrvající nachlazení, neléčená rýma, alergie, popř. jiné onemocnění, které nezaléčíte. To vše vygraduje k přemnožení bakterií a zánětu v nosohltanu a ve vedlejších dutinách nosních, a zadní rýma je na světě. Léčí se antibiotiky, inhalováním, homeopatiky. Vždy je lepší zajít za lékařem a stav prokonzultovat.

Senná rýma

Senná rýma neboli sezonní alergická rýma je projevem alergické reakce. Nejčastěji jde o alergii na pyl. Citlivý imunitní systém ho vyhodnotí jako škodlivý a chce se ho zbavit. Kromě plného nosu vás bude trápit i kýchání a zarudlé, podrážděné oči. Někdy se mohou dostavit závažnější dýchací obtíže. Senná rýma odejde, jakmile skončí sezóna alergenu, který vás dráždí.

Pokud se vám periodicky každý rok rýma vrací na delší čas, je lepší navštívit obvodního lékaře. Ten váš pošle na alergologii, kde vám, pokud opravdu trpíte alergií, předepíšou antihistaminika, popř. sprej s kortizonem.

Neléčená senná rýma se lehce přehoupne do chronických obtíží a spustí například astma. Ideální je vůbec nechodit ven v období velké pylové koncentrace a pylu se celkově co nejvíce vyhýbat. K senné rýmě se často přidávají další alergie, nejčastěji na potraviny. Proto je na místě zajít za odborníkem a nechat se vyšetřit.

Bakteriální rýma

Pokud je infekce v nosní sliznice bakteriálního původu, mluvíme o bakteriální rýmě. Tak jak infekce postupuje organismem, změní se barva hlenu. Z vodnaté rýmy se stane rýma žlutá a později i zelená. V případě, že vás společně s rýmou trápí i další obtíže a vše se jen zhoršuje, je na místě vyhledat lékaře, který vám na boj s bakteriální infekcí předepíše antibiotika.

Celoroční – chronická rýma

Pokud vás rýma trápí nepřiměřeně dlouho a vrací se, může jít o chronické zánětlivé onemocnění nosní sliznice. To znamená nachlazení/ rýma, kterou jste nezaléčili a rozvinula se do chronické podoby. Na vině mohou být také zvětšené nosní mandle, které brání v dýchání. Pozor – způsobit se dá i nadměrným užíváním nosních kapek.

Dalším spouštěčem jsou alergeny. Jde tedy o neléčenou a rozvinutou alergickou rýmu. Můžete mít alergii na více druhů pylů, a proto ji budete mít po delší dobu, klidně i dlouhé měsíce vkuse. Ať už je váš případ jakýkoliv, určitě vyhledejte lékaře. Proti dlouhotrvající rýmě je potřeba bojovat, nebo mohou přijít i závažnější problémy. Chronické obtíže se v krajních případech řeší i operativně, a to vyjmutím části zduřené sliznice.

Rýma v těhotenství

Rýma v těhotenství je kapitolou sama o sobě. Stěžuje si na ni téměř jedna třetina všech nastávajících maminek. Zajímavé je, že ji ve většině případů nezpůsobují viry, bakterie, ani alergie. )

U těhotných je totiž na vině hormonální změna, konkrétně zvýšená hladina ženského hormonu, estrogenu. Objevuje se zejména v posledních měsících těhotenství a odejde po porodu, kdy se hormony začnou vracet do normálu.

Jak se projevuje rýma v těhotenství

  • Ucpaný nos
  • Čirá či hnisavá rýma
  • Podrážděný nos
  • Respirační obtíže
  • Bolest hlavy
  • Tlak v dutinách
  • Teplota

Jak se zbavit těhotenské rýmy

Jak už jsme říkali, je spojená s hormonálními změnami, a proto se ji docela nezbavíte, dokud sama neodezní. Dá se však různě mírnit, například mořskou vodou, výplachem nosní konvičky, napařování, pitím teplého čaje, inhalací a mastmi z éterických olejů.

Studie potvrzuje, že teplé nápoje se hodí na řešení rýmy nebo dalších onemocnění dýchacích cest.

Pozor na klasické kapky do nosu, některé obsahují látky, který škodí plodu a na které vzniká tolerance (např. oxymetazolin). Konzultujte jejich výběr s gynekologem. To samé platí u rýmy, kterou způsobilo nachlazení. Pokud by se příznaky zhoršovaly, navštivte lékaře.

Rýma u dětí

Pokud mají vaše ratolesti rýmu, nařiďte jim klidový režim a pozorujte, zda se budou později přidávat i další symptomy. Důležité je, abyste je naučili co nejdříve smrkat. Ulevte jim nosními kapkami a mořskou vodou. Nosní kapky by ale děti neměly používat déle než 5 dnů, hrozí vznik tolerance a poškození přepážky.

Rýma dětem nedovolí spát. Jak jim pomoci? Dejte jim na spaní polštář navíc, aby měly hlavu o něco víš a tolik se jim neucpával nos. Nepřehánějte to s topením. Dále doporučujeme zvlhčovač vzduchu, který v místnosti udrží ideální poměr vlhkosti. Pořiďte si zařízení s difuzérem. Ten využijete k odpařování éterických olejů s eukalyptem, mátou nebo borovicí, které uvolní dýchací cesty.

Děti s rýmou často trpí nechutenstvím. Vařte jim proto silné vývary, například hovězí nebo slepičí, aby načerpaly dostatek sil. Dále doporučujeme ovesné kaše a ovocné pyré. Zkrátka něco lehko stravitelného a výživného.

Rýma u miminek

Rýma u miminek je noční můrou každého rodiče. Takto malé děti neumí dýchat pomocí úst. A jakmile mají ucpaný nos, je to pro ně velmi nepříjemné. Nejen, že se jim špatně dýchá, ale navíc se nemohou ani pořádně napít mléka. Často se přidá také kašel nebo průjem.

Nosní kapky vám bohužel nepomohou, jelikož jsou určené až od 1 roku. Pořiďte si odsávačku, díky které odsajete nosní hlen a sekret. Vašemu nejmenšímu s její pomocí usnadníte dýchání. Připravte se na to, že odsávání není nic příjemného – dítě vždy pláče a nelíbí se mu to. Poté se ale dostaví úleva a bude se moci bez problémů nadechnout. K dostání jsou odsávačky balónkové, hadičkové a s připojením na vysavač.

Rýma by u miminek měla odeznít do týdne, popř. během 10 dní. Pokud ho trápí déle, vyhledejte pediatra. Mohla by se rozvinout do závažnějších potíží a způsobit například zánět průdušek. Někdy zase jde o zákeřnou infekci, s kterou si dětské tělo neporadí a na kterou lékař předepíše antibiotika. 

Jak dlouho trvá rýma

Jelikož je více druhů rýmy i komplikace trvají různě dlouho.

  • Mírná rýma virového původu odezní během 3 až 5 dní.
  • Bakteriální rýma může trvat týden a déle, infekce je agresivnější.
  • Alergická rýma vás nepustí po celou dobu, co budete vystaveni alergenu. Proto je důležité alergickou reakci mírnit předepsanými léky/kapkami.
  • Chronická rýma rovněž trvá dlouho a často se vrací. Pokud se rýmy nemůžete zbavit, určitě si zajděte za doktorem.

Inkubační doma rýmy

Inkubační doba – tedy doba od nakažení do propuknutí prvních příznaků, se počítá na hodiny až dny. Infekce, ať už virová nebo bakteriální, se začne projevovat po 12 hodinách až 3 dnech po nakažení. Záleží hodně na tom, jaké je povahy a jak silný imunitní systém máte.

Ztráta čichu a chuti u rýmy

Jedním z příznaků rýmy může být i ztráta čichu a chuti. To je způsobeno množstvím hlenu, který se nachází v nose a podrážděním sliznice. Jakmile rýma odezní, čich a chuť se vám zase vrátí. Nemusíte se proto obávat. Pokud by se vám smysly neobnoví, kontaktujte lékaře.

Jak léčit rýmu

Pokud vás trápí alergická nebo chronická rýma, s léčbou vám musí pomoci lékař. V následující kapitole se podíváme na to, jak se dá zatočit s klasickou rýmou, kterou způsobil virus nebo bakterie, a která není tak závažná.

Mořská voda a kapky do nosu uleví každému. Jen si dejte pozor, abyste kapky do nosu nepoužívali déle, než je doporučeno (běžně 5 dní). Jinak si můžete poškodit sliznici a přepážku. Hodně pomáhají právě zvlhčovače vzduchu a difuzéry, které zlepší kvalitu vzduchu a pomohou zprůchodnit dýchací cesty.

Při nachlazení nezapomeňte zařadit klidový režim. Odpočívejte a hodně pijte. Tekutiny pomohou očistit organismus od infekce. Doporučujeme především bylinné čaje.

TIP: Jak často pít zázvorový čaj a jak ho připravit?

Podívejte se na naše články o čajích a vyberte si, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Inhalujte nad horkou vodou, dopřejte si koupel v teplé vodě. Pokud přidáte esenciální oleje (eukalyptus, borovici nebo mátu), dýchací cesty se vám krásně uvolní. Do jídelníčku zařaďte citrusy, podpořte imunitu doplňky stravy se zinkem, vitamínem C a D.

Jak předcházet rýmě

Chcete se letos rýmě vyhnout? Jelikož jde o nejčastější virové onemocnění, je to téměř nadlidský úkol. Jednou za rok ji dostane téměř každý. Přesto se toho dá v rámci prevence udělat poměrně hodně. Pokud totiž bude vaše tělo, a především imunita, odolnější, infekce se ve vašem těle nikdy nerozvine tolik, jako v člověku neduživém.

  • Zařaďte vitamín C, D a zinek – posilují imunitu.
  • Jezte hodně ovoce a zeleniny, na podzim je hodně citrusů, využijte toho.

TIP: Jak jíme zdravě na podzim


Přečtěte si také:

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.