Jak vyndat psovi klíště

S příchodem jara přichází i období klíšťat, které končí až v polovině listopadu. Když už dojde na nejhorší a Váš pejsek si z procházky v lese nebo ze zahrady přinese klíště, je čas zakročit. Jak ale klíště bezpečně dostat ven, abyste pejskovi neublížili? A jak pejska proti klíšťatům chránit? Tento článek Vám zaručeně poradí!

Obsah článku

Jak poznám, že se jedná o klíště?

Nejprve je vhodné si být jistý, že to, co jste našli v kožichu, je opravdu klíště. Na procházce či na zahradě může v srsti pejska uvíznout kde co, tedy než začnete s procesem vytahování klíštěte, ujistěte se, že se jedná o klíště. 

To, jak klíště vypadá, se liší podle stadia, ve kterém se klíště nachází. Například larva je velmi malá a pouhým okem byste ji jen těžko spatřili. Měří totiž jen pouhých 0,8mm! Larva se poté přemění na nymfu, která je už o něco větší. Měří zhruba 1,2 až 1,5mm a oproti larvě má čtyři páry nohou. Konečné stadium vývoje klíštěte se nazývá imago. V tomto stadiu je již klíště dospělé a rozeznáme jej pouhým okem. Samice bývá zpravidla větší a měří zhruba 2-4mm. 

Hrozí psovi nebezpečí?

Pokud jste v srsti pejska nalezli klíště, pokuste se zachovat chladnou hlavu a nepanikařit. Většina kousnutí od klíštěte nezpůsobí žádné potíže. Nicméně aby došlo k přenosu nemoci od klíštěte k psovi, musí být klíště přisáté alespoň 36 hodin. Z toho důvodu je důležité odstranit klíště co nejdříve.

TIP na článek: Výhody doplňků stravy pro psy aneb jak můžete pečovat o zdraví svého mazlíčka

Jak vyndat klíště

Při vyndavání klíštěte je velmi důležité dbát na hygienu a zdraví. Proto si před samotným vyndáváním klíštěte ideálně vezměte vyšetřovací rukavice, abyste se nedostali do kontaktu s krví. Důležité je mít na paměti se nepokoušet vyndavat klíště prsty, protože při mačkání klíštěte můžete uvolnit bakterie z jejich těla do krve pejska. Zároveň byste neměli klíšťata propichovat, ani potírat olejem nebo vazelínou.

K vyndání klíštěte budete potřebovat pinzetu, případně háček na klíšťata, a dezinfekci. Mimo to také dostatek světla, abyste klíště dobře viděli.

TIP na článek: Víte, jak se zbavit blech? A opravdu blecha psí na člověka nejde?

Jak postupovat

Pro úspěšné vyndání klíštěte je nutné nejprve psa uklidnit. Pozvěte si někoho na pomoc, aby psa uklidnil a případně držel, aby nedošlo ke zranění. Poté roztáhněte srst psa tam, kde je klíště, aby bylo dobře viditelné a kolem nepřekážely chlupy. Poté klíště uchopte pinzetou co nejblíže ke kůži pejska a kývejte s ním ze strany na stranu. Při kývání dbejte opatrnosti, abyste klíště neroztrhli. Jakmile klíště odstraníte, místo přisátí řádně vydezinfikujte.

Co dělat, když kousek klíštěte zůstane v srsti?

Může se stát, že v srsti Vašeho čtyřnohého miláčka zůstane kousek klíštěte. Pokud se však jedná o hlavu nebo kusadla klíštěte, nemusíte se ničeho obávat. Váš čtyřnohý miláček se z těchto částí klíštěte nenakazí. Nejvíce riziková část je totiž žaludek klíštěte a jeho obsah. 

I přes to, že hlava a kusadla nejsou rizikem nákazy, místo kousnutí každopádně vyčistěte. Využít k tomu můžete například tea tree olej nebo jinou dezinfekci, která je vhodná pro pejsky.

Klíšťata a onemocnění psa 

O klíšťatech je známo, že jsou zdrojem mnoha nemocí. Jinak tomu bohužel není ani u klíšťové encefalitidy, kterou bohužel může onemocnět i Váš pejsek. Naštěstí je toto onemocnění u psů vzácné, a tak nemusíte kvůli každému klíštěti v kožichu propadat panice. Pokud však po kousnutí klíštěte je pejsek apatický, má teplotu, je neustále unavený nebo nechce jíst, kontaktujte okamžitě veterináře.

TIP na článek: Jak poznat, že je pes nemocný

Jak chránit psa od klíšťat?

Na ochranu čtyřnohého parťáka před klíšťaty existuje řada přípravků, a tak máte možnost volby. Vybírat můžete například mezi obojky proti klíšťatům, šampony, spreji, žvýkacími tabletami nebo séry. Další možností jsou speciální veterinární přípravky. Pokud si nejste jisti, co by pro psa bylo nejlepší, poraďte se s veterinárním lékařem.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.