Jak na skoliózu páteře?

Skolióza je onemocnění páteře, které obvykle začíná v období růstu před pubertou, ale může se objevit prakticky kdykoliv. U lidí postižených touto chorobou jde o patologické zakřivení páteře na pravou nebo levou stran v čelní rovině. Jak se diagnostikuje, jaké jsou její příčiny a jak se vyhnout skolióze? Dozvíte se v tomto článku!

Obsah článku

Co je to skolióza?

Samotný název skolióza pochází z řeckého slova skloios – zahnutý nebo deformovaný a byl poprvé použit starověkým císařským lékařem Galénem. Důsledkem skoliózy páteře je její zakřivení do boku, ale současně může být prohnutá dopředu (lordóza) nebo dozadu (kyfóza). Rozlišujeme dva typy zakřivení páteře, a to bud v podobě písmene C, tedy mluvíme o c formní skolióze nebo do písmene S, s formní skolióza. 

Skoliózu páteře můžeme také rozdělit podle věku pacienta a to na infantilní skoliózu, kterou prodělávají děti kolem třetího roku života, juvenilní skoliózu, která se objevuje kolem osmého roku a pak adolescentní skoliózu, která se objevuje s nástupem puberty.

Skolióza se dělí ještě podle velikosti zakřivení ve stupních a s tím pomáhá tzv. Cobbuv úhel. Podle stupně vychýlení je pak i indikována případná léčba.

  • do 10° nejde o skoliozu
  • do 20° se doporučuje pravidelné sledování
  • rozmezí 20° – 40° se používá korzet
  • pokud vychýlení přesáhne 40° je zapotřebí operace

Diagnostika skoliózy

Diagnostika skoliózy páteře se rozděluje na orientační nebo speciální. Orientační dělá většinou pediatr nebo obvodní lékař, případně fyzioterapeut nebo školený učitel tělocviku. Základní diagnostika se provádí v předklonu. Speciální vyšetření pak provádí ortoped na základě doporučení výše zmíněnými lékaři.

Příčiny skoliózy

Příčinou skoliózy může být v některých případech vrozená predispozice ale častěji ji člověk získá v průběhu života. U spousty případů skoliózy není zjištěna žádná specifická příčina a je označována jako idiopatická skolióza. Za idiopatickou skoliózu může nejspíše nerovnoměrný růst páteřního svalstva a nebo když jedna strana roste rychleji než druhá, což vede k vychýlení páteře.

Opakem této idiopatické skoliózy je tzv. funkční skolióza, která je způsobena jinými chorobami a má vliv na páteř a její okolí. Například záněty nebo nádory obratlů, onemocnění svalů nebo nervů, může být způsobena i dětskou obrnou.

Příznaky skoliózy

Počátky skoliózy páteře se téměř nedají rozpoznat, a bývají diagnostikovány zcela náhodně a většinou na základě RTG. Prvním znatelným příznakem je bolest hlavy po dlouhém stání nebo sezení, kdy jsou svaly okolo páteře nepřirozeně namáhané. Může se ale stát, že skolióza nebolí, ale je vidět, například při špatném držení těla kdy bývá jedno rameno výš než druhé, nebo může být křivé držení hlavy.

Skolióza páteře u dospělých

Nemoc se častěji vyskytuje v dětském věku ale občas se vyskytuje i u dospělých. Nemalou výhodou u dětí je jejich flexibilní organismus, který stále roste a páteř se neustále vyvíjí. Skolióza děti většinou nebolí a je mnohem lépe léčitelná, většinou stačí vhodně zvolená rehabilitace. U dospělých bývá většinou nutné nasadit vhodné léky na uvolnění zádového svalstva a potlačení bolesti

Léčba skoliózy páteře

Pro léčbu skoliózy je velmi důležité její včasné diagnostikování. Pokud je zakřivení páteře do 20° probíhá léčba nejčastěji rehabilitací, která je zaměřena na posílení zádových svalů, které díky tomu lépe vyrovnají páteř. U dětí se nejvíce využívá a bývá velmi úspěšná tzv. Vojtova metoda. Ale existují i další metody léčby jako např. Klappovo lezení (zkřížené lezení na čtyřech) nebo metoda Schrothové.  Veškeré rehabilitační procedury by měly být vždy probrány s rehabilitačním lékařem nebo specialistou. 

Pokud se vychýlení páteře pohybuje ve vyšších stupních, je řešením korzet, který se nosí celý den a někdy i v noci, záleží na uvážení lékaře. Pokud dojde skolióza tak daleko, že je třeba operace (tedy vychýlení nad 40°), hrozí poškození orgánů. Operace se provádí pomocí titanových tyčí ale podmínkou je, že musí být dokončen růst páteře.

Cviky na skoliózu

Vhodné cvičení na skoliózu páteře by mělo být především konzultováno a doporučeno odborníkem, ať už jde o lékaře nebo fyzioterapeuta. 

Při skolióze se doporučují kombinovat cviky na vyrovnání svalových nerovnoměrností, posílení středu těla a napřímení trupu. Inspirací pro cviky může být například cvičení na velkém míči (gymballu). Cvičit můžete i v práci u počítače, kdy musíte udržovat správný sed.

TIP: Proč je dobré při práci sedět na míči?

Prevence skoliózy 

Může se stát, že i přes veškerou snahu jak tomu zabránit se u vašeho dítěte skolióza objeví. Ale jako vhodná prevence skoliózy, především u dětí je fyzická aktivita, která posiluje především zádové svaly. Vhodným cvičením je tak třeba plavání. Pozor na sporty, které naopak páteř zatěžují jako je třeba gymnastika, tenis apod. 

Stává se, že ke skolióze občas pomohou i sami rodiče například tím, že malé dítě posazují dříve než by si sedlo samo nebo jej vodí za ruku i když už umí samo chodit (vzniká nerovnoměrné zatěžování té části zádových svalů, podle toho kterou rukou se vás dítě drží). Starším dětem by měli rodiče vysvětlit, že by neměly nosit například aktovku jen na jednom rameni.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.