Co způsobuje bílé skvrny na nehtech?

Babičky říkávaly, že když se objeví na nehtech bílé skvrny, tak je nedostatek vápníku v těle. To dnes ale už neplatí. Pojďme se podívat na to jak skvrny vznikají a co můžeme udělat pro to aby se netvořily tak často.

Obsah článku

Proč vznikají bílé skvrny na nehtech?

Bílé skvrny na nehtech měl více méně v životě každý člověk. Bývají to malé skvrnky, které nebudí zrovna estetický dojem. Ale jak nehet roste bílá skvrna se posunuje, až je v určité chvíli odstřižena a tím její život končí. Zase máte krásné nehty, tedy do doby než se objeví další a třeba na jiném prstu. 

Dříve převládaly názory, dnes už vyvrácené, že bílé skvrny vznikají z nedostatku vápníku v těle a byla na ně většinou nasazena jogurtová nebo mléčná dieta, aby se vápník doplnil. Také se tradovalo, že vznikají v zimě. Dnes už víme, že roční období na to nemá vliv. Tyto skvrny vznikají díky tzv. mikrotraumatům, což jsou vlastně malá poranění nehtu, která vznikají mechanickým způsobem. Většinou se jedná třeba o klepání o stůl nebo kousání nehtů. Bílým skvrnám se nelze vlastně bránit.

TIP: Jak si přestat kousat nehty

Manikúra nebo lékař?

Pokud máte pocit, že těch bílých skvrna je přeci jenom hodně a objevují se častěji než by vám bylo milé, jako první pomoc než půjdete k lékaři, můžete využít služeb kvalitní manikérky, která něco o zdraví nehtů ví. Může vám poradit zda je třeba jen změnit životosprávu a případně doplnit nějaké potřebné minerály a vitamíny nebo je vhodné už navštívit lékaře, v tomto případě kožního.

Kožní lékař posoudí stav nehtů a taky bude zjišťovat zda se neděje ještě něco dalšího. Zjistí zda se neobjevuje plíseň, která se projevuje nažloutlým zbarvením a také často popraskanými místy v okolí nehtu, které jsou velmi bolestivé. Pokud by se jednalo o plíseň nasadí léčbu antimykotickými léčivy a stav nehtů by se měl začít zlepšovat. Pokud by vám ale ke zhoršené kvalitě nehtů přibyly i další příznaky, jako je třeba padání vlasů, zhoršený stav pokožky aj. rovnou zapomeňte na manikúru a jdete k lékaři rovnou. Mohlo by se jedná o závažnější onemocnění, třeba špatná funkce ledvin nebo jater apod.

Příčiny špatného stavu nehtů ale můžou být i mnohem méně závažné. Týká se to především nesprávné péče o ně. Zvlášť ženy by měly být opatrné a to hlavně pokud mají v oblibě umělé nehty, které mohou vést až k dlouhodobému nebo v některých případech i trvalému poškození nehtu.

Podpora zdraví nehtů je důležitá

Tvar a odolnost nehtů můžete podpořit zdravou životosprávou a také doplněním správných vitamínů a minerálů do organismu. Samozřejmě existují vitamíny a minerály, které jsou obzvlášť vhodné pro podporu zdravých nehtů. A které to jsou? Je to především selen a zinek. Selen najdeme kromě vhodných preparátů také v para ořeších nebo vaječném žloutku. Zinek najdeme např. játrech, hovězím mase nebo ústřicích. 

Kromě úpravy “vnitřního prostředí” pro zdravý stav nehtů je vhodné udržovat nehty v kondici i zvnějšku, a to hlavně prováděním kvalitní a správné manikúry, u které bychom neměli zapomínat na dezinfekci před i po. Měli byste se naučit nehty správně pilovat, aby nedocházelo k zatrhávání. Můžete na ně použít i zábaly např. parafínové.

TIP: Co vše je potřeba pro modeláž gelových nehtů?

Dále je vhodné nehty promazávat hydratačním krémem, nebo je potírat vhodnými séry, určenými k výživě a zpevnění nehtů. Můžete využít i výživové laky na nehty, které je nejen vyživí ale i částečně zpevní. Na nehty byste neměli používat nekvalitní nebo agresivní přípravky, které narušují stav nehtu jako jsou agresivní odlakovače, časté poranění nehtu vzniká i při akrylových nebo gelových nehtech. Pro udržení nehtů v dobrém stavu je vhodné si i při práci brát kvalitní rukavice, které ruce alespoň částečně ochrání.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.