Jak si přestat kousat nehty

Trápí vás kousání nehtů? Naštěstí to není nic, čeho byste se nemohli zbavit. Projdeme s vámi způsoby, jak se tento zlozvyk odnaučit. Shromáždili jsme pro vás rady odborníků, babské rady i šikovné produkty, díky kterým tento boj vyhrajete.

Kousání nehtů je nebezpečné

Kousáním nehtů deformujete jejich přirozený vzhled. Pokud je koušete až k lůžku, hrozí závažná změna tvaru. Tento zlozvyk je však nejen nepěkný, ale také vám může přivodit zdravotní potíže. Co všechno může způsobit?

  • Pod nehty zůstává špína a spousta bakterií. Tímto způsobem se můžete nakazit například chřipkou, nachlazením, ale i zákeřnou bakterií E. coli, která způsobuje vážné zažívací potíže.
  • Kazíte si zuby. Nehty tvoří tvrdá rohovina, která poškozuje zubní sklovinu. Od toho je už jen krůček k zubnímu kazu.
  • Záděra nebo okousaná kůžička mohou vést až k závažným infekcím v okolí nehtu. Do rány se snadno dostane bakterie, v horším případě může prst začít hnisat kvůli plísni.

Proč si vlastně koušeme nehty?

Pokud chcete vědět, jak se odnaučit kousat nehty, je důležité přijít na kloub i tomu, proč to vlastně děláte. Když odstraníte příčinu, další krok bude mnohem snazší. Zakladatel psychoanalytiky Sigmund Freud tvrdil, že děti, které byly v raném dětství zanedbávané, mají větší sklon k tomuto zlozvyku. U většiny lidí jsou ale důvody mnohem prostší. Nehty si koušeme, když:

  • Jsme nervózní, trápí nás úzkost, bojíme se. Během testu, zkoušky nebo při stresu v práci a v rodině. Snažíme se uklidnit, vybíjíme napětí.
  • Nehty se nám zatrhávají, třepí se. To může být důsledek samotného zlozvyku, ale spousta lidí má tendenci okusovat „špatné“ nehty. Pak už je jen krůček k tomu, aby okousali i ten zbytek. Za tímto problémem často stojí nedostatek zinku, případně vápníku.
  • Nudíme se. Někteří lidé to dokonce dělají z hladu.
  • Potřebujeme nějak zaměstnat ruce. To je spojené s nervozitou, případně naučeným repetitivním chováním. Je to podobný problém jako u spousty kuřáků.
  • Dělali to naši rodiče. Někteří odborníci se domnívají, že na tento zlozvyk má vliv i genetika.

Zní vám některý spouštěč povědomě? Zamyslete se, proč si nehty koušete vy sami. A zkuste s problémem něco udělat. Pokud za okusováním stojí psychické potíže, je na místě vyhledat odbornou pomoc.

Jak přestat kousat nehty: 7 tipů, které vám pomohou

Stříhejte si nehty nakrátko

Krátce zastřižené nehty nebudou svádět k okusování zejména ty z vás, kteří mají problém s třepením a zadrháváním. Ne každému to ale pomůže. Zejména jestli za vaším zlozvykem stojí emoční problém. Může to vést nakonec až k tomu, že si nehty okoušete do krve.

Nechte si udělat nehty

Spoustě žen od kousání nehtů pomůže, když si nechají udělat gelové nebo akrylové nehty v salonu. Tato hmota se jen obtížně kouše a v případě akrylu je to téměř nemožné. Otázkou je, zda je akryl dobrý pro vaše nehty. Jeho aplikace je totiž nadměrně zatěžuje. Další alternativou by mohla být klasická manikúra na přirozených nehtech, případně gel lak. Když budete mít nehty hezké a pěstěné, mohlo by vás to od zlozvyku odradit.

Nevíte, co s rukama? Zabavte je

Jestli jste si začali nehty kousat proto, že jste nevěděli, co s neposednýma rukama, zkuste je zaměstnat. V takovém případě by vám mohl ulevit antistresový míček s výplní, případně nějaké jiné antistresové udělátko na mačkání.

Někteří terapeuti doporučují žvýkat žvýkačku nebo cucat bonbony. Zkuste oba přístupy zkombinovat. Přeci jen neustále cucat žvýkačky nebo bonbony nejde, stejně jako věčně žmoulat v ruce balónek.

Dělejte drobné krůčky

Dlouhodobého zvyku se zbavuje opravdu těžko. Jděte na to postupně. Vyberte si jeden prst, který si přestanete kousat a dbejte na to, aby opravdu zůstal netknutý. Soustřeďte se na to. Po týdnu přidejte další prst. A časem to budou obě ruce.

Zatočte s úzkostí a stresem pomocí sportu

Se spoustou potíží pomůže sport – vybijete se a přijdete na jiné myšlenky. Koušete si nehty pod tlakem, kvůli stresu nebo úzkostem? Fyzická aktivita vás odreaguje. Co takhle začít běhat? Pohyb vás zaměstná, a navíc do těla vyplaví hormony štěstí. Zlepšíte si náladu a v dlouhodobém horizontu se stanete vůči stresu odolnější.

Zkuste meditace

Meditacemi se naučíte maximálně se soustředit na přítomnost a uvědomovat si za všech okolností, co děláte. Snadněji se tak přistihnete při činu a necháte toho. Tím spíš, pokud si nehty koušete z nudy a vlastně jen tak mimoděk.

Meditace vám ale pomohou i v případě, že máte problémy s emocemi nebo stresem. Posílíte se a obrníte vůči vnějším vlivům. Získáte nadhled a jen tak něco už vás nerozhodí.

Poslední dobou jsou hodně oblíbené meditace mindfulness, tedy mentální cvičení, během kterého se plně soustředíte na daný okamžik a vlastní tělo. Podívejte se na náš článek Co je meditace a jak ji můžeme praktikovat. A zkuste to s námi!

Zalepte si nehty náplastmi

Pokud je to s kousáním opravdu špatné, pomůže nehty olepit náplastmi. Po sprchování je vždy nahraďte čistými. Nějaký čas vydržte náplasti nosit každý den po několik týdnů. Dáte tak nehtům čas na to, aby se zotavily a zároveň je přestanete ničit.

Přípravky proti kousání nehtů

Jak s pomocí přípravků z drogerie, potravin nebo lékárny přestat kousat nehty?

Antibakteriální gel/sprej na ruce

Často si dezinfikujte ruce antibakteriálním sprejem nebo gelem. Mají výrazný odér a nepříjemnou štiplavou chuť, která zůstává za nehty dlouhou dobu. Uvidíte, že vám nehty přestanou chutnat a jakmile začnete s kousáním, hned toho necháte.

Olivový olej

Další přípravek, který vám pomůže uzdravit oslabené nehty. Pokud si je koušete proto, že jsou ve špatném stavu, olivový olej je pěkně vyživí. Navíc uzdraví záděry a kůžičku, která to často odnáší společně s nehty.

Hořký lak na nehty

V drogeriích a lékárnách narazíte na hořké laky na nehty. Nechutnají vůbec dobře, a měly by proto vaše nehty ochránit. Bohužel už jsem narazila na případ, kdy se naopak zvláštní chuť laku slečně líbila, a tak s kousáním pokračovala dál. Takže výsledek bývá dost individuální.

Doplňky stravy

Koušete si nehty a kůžičku proto, že jsou ve špatném stavu? Rozčiluje vás to a neudržíte se? Zařaďte doplňky stravy, které vám s problémem pomohou. Mně se osvědčil Selen a Zinek od Pure Rituals.

Tyto minerály jsou v lipozomální formě.

TIP: Lipozomální Vitamín C

Ta je pro tělo lépe vstřebatelná. Ve výsledku jsou proto účinnější než minerály v běžné formě, které tělo částečně vyloučí, aniž by je využilo. Selen a zinek pomůže nejen s regenerací nehtů, ale i vlasů. A navíc posílí imunitu.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.