Selen je stopový prvek, který byl objeven roku 1817 a má v přirozené formě šedou nebo tmavě červenou barvu. Je důležitý pro lidský organismus, ale jen ve správné míře, jeho nadbytek může tělu i velmi uškodit.
Obsah článku
- Účinky selenu a vliv v lidském těle
- Nedostatek selenu VS nadbytek selenu
- Doporučená denní dávka
- V jakých potravinách najdeme selen?
- Doplňky stravy se selenem
Účinky selenu a vliv v lidském těle
Selen je velmi důležitý prvek, kterému není věnováno mnoho pozornosti narozdíl od např. zinku nebo hořčíku. Jde o polokov ze skupiny chalkogenů, významný svými foto elektrickými vlastnostmi.
Má vliv na řadu enzymů a díky tomu příznivě ovlivňuje například obranyschopnost organismu, kvalitu nehtů a vlasů nebo činnost štítné žlázy. Při správném dávkování má příznivý vliv i na mužské spermie – především na jejich zrání a pohyblivost.
Nedostatek selenu VS nadbytek selenu
Nedostatek selenu
Hlavním příznakem nedostatku selenu v organismu je tzv. kardiomyopatie (postižení vlastního srdečního svalu), oslabená imunita nebo také zvýšené riziko nádorového onemocnění případně vyšší výskyt srdečních chorob.
Nedostatek selenu způsobuje i tzv. Keshanskou chorobu, což je nemoc, která se poprvé objevila v letech 1960-1970 v některých oblastech Číny. Půda v těchto oblastech byla na selen chudá a tak byly na selen chudé i vypěstované potraviny. Velká část lidí postižená touto chorobou zemřela buď na srdeční selhání nebo plicní edém.
V období těhotenství je třeba dávat pozor na nedostatek selenu v těle matky, jeho hladina bývá nízká a to potom vede k kardiomyopatii.
Nadbytek selenu
Vysoká hladina selenu v lidském organismu může způsobovat poruchy trávení, vypadávání vlasů a zhoršení kvality nehtů, také může způsobovat deprese. Dlouhodobé užívání vysokých dávek selenu může vést až k chronické selenóze. Může dojít i k akutní otravě selenem, která se projeví česnekovým zápachem z úst a také stejně páchne i pot.
Doporučená denní dávka
Doporučená denní dávka je 1 mg na 1 kg tělesné váhy. Případně mezi 50-200 μg za den. Samozřejmě se dávkování trochu liší i u dětí. Děti do osmi let by měly užívat maximálně 15 mg selenu denně, od osmi let pak 20 mg selenu denně.
V jakých potravinách najdeme selen?
Selen v potravinách je primární zdroj, jak dostat tento stopový prvek do těla. Nejznámější potravina, která obsahuje velké množství selenu jsou para ořechy. Ty by měly být omezeny na 5 ks denně aby se předešlo předávkování.
Další potraviny, které vám dodají selen:
- slunčnicová semínky
- ovesné vločky
- maso – kuřecí, krůtí, hovězí a vepřové – především vnitřnosti
- ryby a mořské plody – tuňák, losos, krevety nebo ústřice
- vajíčka
- hnědá rýže
- čočka
- banány
- houby Shitake (kromě selenu i výborný zdroj vitamínu D)
Hladinu selenu v potravinách ovlivnuje i to, na jaké půdě jsou pěstovány.