Co je to chlorella? Původ, účinky a dávkování

Chlorella je fenomén na poli se zdravou výživou. Je nabitá minerály, vitamíny, aminokyselinami a chlorofylem. Tím však náš výčet rozhodně nekončí. O co ale vlastně jde? Pojďme se s touto zázračnou zelenou řasou z Dálného východu seznámit. Poradíme, jaké jsou její účinky a jak ji užívat.

Co je to chlorella

Chlorella je jednobuněčná řasa, která pochází z Taiwanu a Japonska. Žije ve sladké vodě a aby prospívala, potřebuje velké množství sluníčka. Jelikož je tato superpotravina tak populární, pěstuje se i v umělých podmínkách – v mineralizované vodě a na přirozeném světle. Jen v Japonsku ji pravidelně užívá na 10 milionů lidí. Zároveň je ale nedílnou součástí čínské medicíny. A v poslední době ji objevuje i Západ.

Tato řasa je zajímavá například tím, že se rychle reprodukuje. Během jednoho dne svůj počet dokáže až zčtyřnásobit. Z této její pozoruhodné vlastnosti těží i člověk, který ji užívá. Navíc na naší planetě žije už déle než 30 milionů let.   

Chlorella má silnou buněčnou stěnu, kterou nedokážeme strávit. Proto ji nemůžeme konzumovat čistě usušenou. Je potřeba, aby tato stěna byla nějak narušená. Většinou se proto namele na prášek, případně se z ní živiny extrahují.

Existuje spousta druhů chlorelly. Nejznámějším je chlorella vulgaris, se kterou se nejčastěji setkáte na pultech prodejců, a která má největší podíl aminokyselin.

Chlorella – účinky

Chlorella je výjimečná zejména tím, že v těle vytváří příznivé prostředí pro organismy, které posilují naši imunitu a starají se o naše fyzické i psychické zdraví (například střevní mikroflóra). Zároveň však posiluje mechanismy, které likvidují organismy nepříznivé (plísně, infekce, kvasinky atd.) a zbavuje naše tělo škodlivin.

TIP: Jak podpořit přirozenou imunitu?

Obsahuje chlorofyl

Obsahuje nejvíce chlorofylu z celé rostlinné říše. Chlorofyl je pigment, který propůjčuje rostlinám sytě zelenou barvu. Proč je je důležitý i pro člověka? Tato látka je totiž podobná krevnímu barvivu hemoglobinu.

Čistí krev, působí protizánětlivě a urychluje hojení. Chlorellla při vědeckých testech pomohla lidem, kteří měli problémy s hojením ran, ať už kvůli krevním problémům či z důvodu chronické nemoci.

Chlorofyl dále působí podpůrně při autoimunitních onemocněních jako je roztroušená skleróza nebo zánět štítné žlázy. Navíc funguje jako prevence proti plísním, kvasinkám a infekčním onemocněním. Pokud jste například na kvasinkové infekce náchylní, do jídelníčku ji určitě zařaďte.   

Omlazující zázrak jménem CGF a účinky chlorelly na trávicí ústrojí

CGF (Chlorella Growth Factor) neboli růstový faktor CGF opravuje nervové tkáně a stimuluje vznik nových buněk. Díky tomu podporuje na náš mozek a nervovou soustavu. Někteří badatelé ho považují za důležitého spojence v rámci prevence proti demenci a neurodegenerativním chorobám, které postihují pacienty v každém věku.

Díky regeneračním účinkům CGF získáte i více energie a vitality. Pomůže s obnovou unavených svalů a produkcí nových buněk. Chlorellu by měl zvážit každý, kdo se při výkonu povolání fyzicky namáhá nebo hodně sportuje.

Ale pozor. Řasa chlorella má prý díky CGF a chlorofylu i omlazující účinky. Za vráskami hledejte nejen vyšší věk, ale hlavně životní styl a prostředí, ve kterém se pohybujeme a ze kterého se nám do těla dostávají volné radikály. Chlorofyl eliminuje volné radikály, které stojí za stárnutím pleti. A CGF zase podpoří regeneraci buněk.

CGF dále posiluje střevní mikroflóru, která je klíčová nejen pro silnou imunitu, ale také psychické zdraví. Nerovnováha ve střevní mikroflóře může podle některých badatelů způsobovat i deprese. Chlorella působí prebioticky a jako silné přírodní antibiotikum. Tato rostlinka má vůbec skvělé účinky na trávicí ústrojí. Čistí ho a detoxikuje. Pomůže při podráždění i zácpě.  

Váže na sebe těžké kovy a toxiny

Řasa chlorella na sebe umí navázat těžké kovy (jako je kadmium a rtuť). Někdy se doporučuje jako podpůrný doplněk stravy při radioterapii, zmírňuje totiž negativní účinky ozařování. Záleží ale na snášenlivosti pacienta a taková věc by se určitě měla konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Pomůže však i zdravým lidem. Látka zvaná chlorofylin likviduje volné radikály a toxiny, které z těla odejdou zažívacím traktem. Máme tím na mysli hlavně důsledky smogu, výfukových plynů a další nezdravé látky, které bohužel ze stravy přijímáme dennodenně. V našem organismu se hromadí a ve finále mohou odstartovat i rakovinné bujení. Chlorofylin, ale i chlorofyl, vznik karcinogenních účinků blokují.

Podpoří hubnutí

Chlorella není žádný zázračný prášek na hubnutí. Nicméně je faktem, že pomůže snížit hladinu cholesterolu a vyrovnat hladinu krevního cukru. Tato řasa také přispívá k hormonální rovnováze, podporuje metabolismus a dodá vám energii.  

Vitamíny a minerály

Řasa chlorella je jedním z nejbohatších zdrojů železa. Dále obsahuje draslík, hořčík, vápník, vitamín C a komplex vitamínu skupiny B. Doporučuje se hlavně vegetariánům a veganům, kteří často trpí na deficit železa a B12.

Bohatý zdroj bílkovin

Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což je u rostlinných zdrojů velmi vzácné. Je proto dobrým zdrojem bílkovin (tvoří ji až z 60 %). Avšak vzhledem k menšímu doporučenému dennímu množství ji nelze užívat jako zdroj jediný.

Jak užívat chlorellu?

Chlorella se užívá buď sama nebo v kombinacích. Nejčastější jsou:

  • chlorella, spirulina, zelený ječmen,
  • ječmen a chlorella,
  • chlorella, spirulina.

Chlorella, spirulina, zelený ječmen: Spirulina je zdraví prospěšná sinice a společně se zeleným (mladým) ječmenem se rovněž řadí mezi superpotraviny. Všechny tři rostliny mají obdobné účinky na organismus. Detoxikují a posilují imunitu. Spirulina navíc pomáhá při hubnutí.

Ječmen a chlorella/chlorella a spirulina: Dobrá volba v případě, že vám jedna z rostlin nevyhovuje.

Chlorella se však nejčastěji užívá právě samostatně. Koupíte ji v následujících formách:

  • chlorella prášek,
  • chlorella tablety.

Tablety se jednoduše zapijí a spolknou. U prášku máte trochu širší pole využití. Lze ho přidávat například do smoothie nebo ovesných kaší. Jestli tedy máte problém s polykáním tablet, nebo si chcete zpestřit jídelníček, doporučujeme právě prášek. Pokud vám záleží na původu doplňků stravy, pořiďte si bio chlorellu.

Dávkování chlorelly

S chlorellou by to nemělo přehánět. Začněte s malými dávkami a sledujte, zda se neobjeví nežádoucí účinky. Postupně navyšujte. Dávku nejlépe rozložte do tří dílů a vezměte ji v průběhu dne. Maximální doporučená denní dávka pro muže je 6 g a pro ženy 4 g.

Chlorella se doporučuje užívat v rámci tříměsíční kúry. Poté byste si měli dát pauzu. Detoxikační kúru stačí absolvovat dvakrát do roka.

Doporučuje se brát před jídlem, nejlépe půl hodiny. Nezapomeňte ji důkladně zapít. A pokud si chcete usnadnit trávení, tablety rozkousejte. Neužívejte ji společně s vitamínem C, sama je dostatečně silný antioxidant. Prášek chlorelly nerozmíchávejte v horké vodě, zničily by se aktivní látky.

Nežádoucí účinky chlorelly

Negativní zkušenosti s chlorelou jsou výsledek nadužívání nebo alergie. Alergie se vyskytuje pouze vzácně. Přesto je právě z tohoto důvodu lepší začít s menšími dávkami. Kdybyste náhodou pozorovali symptomy jako je svědění, vyrážka atd., přestaňte ji konzumovat.

Co se nadužívání týče, tak to se projevuje nadýmáním, zácpou, únavou a migrénami. Kdybyste na sobě něco takového pozorovali, pijte hodně čisté vody a chlorella z těla brzy odejde.

Chlorella v těhotentví

Pokud jste těhotná nebo kojíte, zkonzultujte užívání chlorelly s ošetřujícím lékařem. Chlorella, spirulina, ani zelený ječmen nejsou v těhotenství nijak škodlivé. Pravdou ale je, že jsme během tohoto období mnohem citlivější na různé potraviny a mohla by se u vás vyskytnou alergická reakce.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.