Řecký zeleninový salát s těstovinami: Ochutnejte orzo!

Řecký salát se hodí jen tak samotný, ale i ke grilovanému masu nebo vegetariánskému pokrmu. Pokud jste ještě nikdy nezkusili těstovinu orzo, pak je na to ten nejvyšší čas. Například v našem řeckém těstovinovém salátu.

V hlavní roli – orzo

Orzo. Co to vlastně je? Nenechte se zmást, orzo není žádná rýže. Ač její zrníčka v mnohém připomíná, je to klasická těstovina, která se vyrábí z pšeniční mouky. Orzo v tradičním podání sice obsahuje lepek, ale není problém sehnat i bezlepkovou verzi. Takže tenhle recept si mohou připravit i ti z vás, kdo mají alergii nebo bezlepkovou dietu.

Proč je orzo ideální těstovina? Je drobná a dobře se jí. Rychle se vaří. A skvěle chutná i studené. Vařte ho stejně jako jakékoliv jiné těstoviny, takže žádná věda. Využijete ho nejen do studených těstovinových salátů, ale i při přípravě pilafu, řeckých polévek a masných pokrmů, italského risotta či tradičních těstovinových jídel.

Jediné, na co si musíte dávat pozor, je doba vaření. Rozvařené orzo nechutná dobře, je kašovité a slepí se. Zatímco při přípravě risotta chceme dosáhnout kašovité, krémové struktury, orzo na salát musí být tak akorát na skus. Stejně jako ostatní těstoviny, i orzo vaříme zhruba 8 až 10 minut v osolené vodě. Po slití můžete zakápnout pár kapkami oleje, aby se zrníčka neslepila. Ovšem dobře uvařené orzo se nelepí, a tak si nemusíte dělat starosti.

Následující recept samozřejmě můžete uvařit s jakýmikoliv těstovinami, které máte zrovna po ruce. Například s mašličkami, penne, vrtulemi – ve finále je to jedno. Já ho občas dělám i s kuskusem nebo bulgurem.

Co dalšího budete potřebovat?

  • Zeleninu: Rajčata, salátovou okurku, papriky. Záleží na tom, co máte rádi. Rajčata jsou ale základ. Jídlu dodají šťávu a sladké podtóny. Paprika je zase bohatá na vitamín C, a tak by byla škoda ji nezahrnout. Salátová okurka je svěží a stojí pár korun.
  • Cibulku: Já ráda přidávám buď červenou šalotku nebo jarní cibulku. Obě jsou tak akorát pálivé a mají jemnější, nasládlou chuť. Výrazný řecký dresink přebije jejich ostrost.
  • Sýr: Řekové milují fetu. Tenhle sýr je vážně slaný, a tak salát rovnou ochutí. Pokud chcete ušetřit, můžete sáhnout po balkánském sýru. Ale není to to samé. Nakonec nemusíte použít fetu celou, je výrazná, a tak stačí jen pár kousků.
  • Olivy: Řecký salát se neobejde bez oliv. Tmavé mají jemnější chuť, do tohoto salátu se hodí víc.
  • Dresink: Umícháme z olivového oleje, nastrouhaného česneku a šťávy z čerstvého citronu.
  • Bylinky: V Řecku jsem se několikrát setkala s tím, že do salátu přidávali čerstvý kopr. Já ho nemám ráda. Raději dávám nadrobno nakrájenou petrželku, nejen nať, ale i stonky, v nich je nejvíc chuti. Salát díky čerstvým bylinkám získá krásnou barvu.

Ingredience na cca 6 porcí:

  • 1 a půl hrnku orzo těstovin
  • salátovou okurku
  • 3 větší rajčata nebo balení cherry
  • 1 červenou papriku
  • šalotku nebo 2 jarní cibulky
  • pixlu černých oliv
  • feta
  • petržel
  • dresink: šťáva z 1 citronu, 5 lžic olivového oleje, 1 česnek

Jak udělat řecký salát s těstovinami

  1. Uvařte orzo podle návodu na obalu. Trvá to okolo 8 minut. Sceďte a nechte vychladnout.
  2. Nakrájejte si zeleninu, sceďte olivy a dejte vše do velké misky, kam potom nasypete i orzo.
  3. Nakrájejte petrželku a přidejte ji dovnitř.
  4. Pokud budete salát servírovat až za několik hodin, doporučuji nechat to takhle být, zakrýt, dát do lednice a dresink přidat až těsně před servírováním. Zelenina jinak „zvadne“ a nevypadá tak pěkně.
  5. Připravte si dresink. Smíchejte olivový olej, šťávu z citronu a najemno nastrouhaný česnek. Jestli máte bio citrony, přidejte trochu kůry. Řádně promíchejte vidličkou a nalijte na salát.
  6. Zasypejte feta sýrem. Můžete podávat.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.