Co je to DEN aneb jemnost punčoch

Žili jste doposud v domnění, že zkratka DEN označuje počet dnů, do kdy punčochy nebo silonky vydrží? Ano, DEN sice ukazuje na životnost, ale rozhodně ne tímto způsobem. Poradíme, co DEN znamená a jak ovlivňuje vlastnosti produktu. Chcete, aby vám prádlo vydrželo co nejdéle? Kromě životnosti je důležité i to, jak o punčochy pečujete.

Co je to DEN

DEN je zkratka pro slovo denier. Jednotka denier odkazuje na sílu silonového vlákna, ze kterého jsou silonky či punčošky upletené. Nižší DEN odkazuje na tenčí a průhlednější typ. A naopak, produkt s vyšším DEN je pevnější a méně průhledný.

U pevnějších punčoch máme jistotu, že déle vydrží a jen tak se nepotrhají. Modely s výrazně vysokým DEN už patří spíše do oboru zdravotnictví – pomáhají při zdravotních problémech se žílami a dolními končetinami.

Jak se od sebe liší jednotlivé stupně jemnosti punčoch?

Na pultech jsou k dostání modely, které mají DEN 15 až 100. Některé potom i více než 100. Na každé roční období nebo společenskou událost se hodí trochu jiný typ. Skrze některé je vidět, jiné jsou zase téměř neprůhledné. Jak vybrat ty správné punčochy podle DEN? Poradíme.

  • Tenké punčochy: 15 DEN a méně. Tento typ punčochových kalhot je hodně tenký a jemný. Snadno se zatrhne, na druhou stranu mají tu výhodu, že nejsou nijak teplé a téměř nevíte o tom, že je máte na sobě. Proto se hodí na léto a na společenské události v teplejších měsících. Zahladí nedokonalosti a dodají nohám mladiství vzhled.
  • Běžné silonky: 15 až 20 DEN. Tento typ silonek patří mezi nejprodávanější a v obchodech na ně narazíte v podstatě kdekoliv, ať už je to drogerie, obchod s oblečením, někdy dokonce i v potravinách. Vyrábí se v různých barvách, jak se vzorem, tak bez. Lze pořídit i takové, které mají sed nebo zvýrazněnou špičku. Nejsou příliš silné, za to mohou být pevné, dokonce tvarující. Vhodné na každodenní nošení do práce.
  • Zesílené silonky: 30 až 40 DEN. Oproti předchozím typům jsou o poznání odolnější, ovšem jsou rovněž průhledné. Vhodné na každodenní nošení do práce. Zesílené silonky pomohou zákaznicím zakrýt drobné nedostatky nohou jako jsou žilky.
  • Poloprůhledné punčochy: 40 až 90 DEN. Pokožka nohou je vidět minimálně, látka není tolik transparentní. Zato je silná a pevná. Poloprůhledné punčochy vydrží dlouho. Jsou dobré do chladnějších dnů a večerů na jaře a na podzim.
  • Neprůhledné punčochy: 100 DEN. Neprůhledné punčochy využijete zejména v zimě. Jsou pevné a silné, jen tak neprofouknou a budete se v nich cítit v teple. Navíc vydrží dlouhou dobu bez toho, aby se poničily. Výrobky jsou navíc často vyráběné s příměsí vlny nebo bavlny, čímž se vylepšují jejich vlastnosti.
  • Zdravotní punčochy: Kompresní punčochy, punčochy proti křečovým žilám atd. Pomáhají při nemocích, které se negativně projevují na dolních končetinách (diabetes, trombofilie), slouží i jako prevence, například během těhotenství. Zdravotní punčochy se vyrábí v jemnosti 70 DEN, ale i 140 DEN.

TIP: Velký průvodce střihy a materiály spodního prádla

Životnost punčoch prodloužíte i vhodnou péčí

DEN sice hodně ovlivní to, jak dlouho vám punčochy vydrží. Ovšem když se o ně budete správně starat, unosíte je jednou tak dlouho. Nejdůležitější je otázka praní. Silonky a punčošky spousta žen pere v ruce. Ruční praní je sice šetrné, ovšem když na to není čas, nemusíte mít obavy dát prádlo do bubnu. Stačí dodržet pár zásad.

Nejdůležitější je prát punčochy v pracím sáčku. Ochráníte je tak před zipy, zapínání od podprsenek a dalších nebezpečných předmětů. Stejně jako ostatní prádlo, i silonky perte na jemný program o maximální teplotě 30 °C. Co se pracího prostředku týče, vždy je lepší používat tekutý, aby nezůstal v látce. Nepoužívejte aviváž – ta látku akorát zatěžuje a ucpává.

Pozor na sušení. Nedávejte je do sušičky. Sušte je v prostoru na čerstvém vzduchu. Nedávejte je na topení, snadno se přichytí. Lze sušit na sušáku, ale raději se vyhněte kolíčkům.

TIP: Ekologické prací prášky

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.